„Burnout” u selekciji Međunarodnog festivala kratkog filma

U filmu “Pregoreo” jednu od uloga tumači crnogorski glumac i producent Ognjen Damjanović

3544 pregleda 0 komentar(a)
Foto: privatna arhiva
Foto: privatna arhiva

Kratkometražni igrani film “Pregoreo” (Burnout), u kojem jednu od uloga tumači crnogorski glumac i producent Ognjen Damjanović, ušao je u zvaničnu selekciju Međunarodnog festivala kratkog filma “In the Palace”, akreditovanog za Oskar kvalifikaciju, piše u saopštenju tim povodom.

Festival “In the Palace” će ove godine biti održan od 2. do 9. aprila u Perniku, u Bugarskoj, dok u ostvarenju srpskog reditelja Nemanje Mladenovića, koji opisuje životne probleme i izazove mladog čovjeka danas, Damjanović tumači lik Danila.

”In the Palace” je jedan od 63 filmska festivala iz cijelog svijeta koji ima akreditaciju kandidovanja za najprestižniju nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke - Oskar, u ovoj kategoriji, koja se dodjeljuje od 1931. godine.

”Crnogorski glumac je prošle godine ostvario saradnju sa srpskim rediteljem Nemanjom Mladenovićem, čiji je film “Maestro” iz 2016. godine osvojio nagradu Award of Recognition, na Hollywood International Moving Pictures film festivalu, kao i drugim značajnim festivalima (Nju Delhi, Izrael...)”, napominje se u saopštenju.

”Osim saradnje sa umjetnicima i produkcijama iz regiona, Damjanović je do sada učestvovao u nekoliko značajnih međunarodnih projekata. Među njima je pojavljivanje u dugometražnom igranom filmu američke produkcije ‘Papilon’, reditelja Majkla Noera, muzičko-scenskom projektu Pozorišta na Terazijama u Beogradu s brodvejskim pedagozima i koreografima Bilom Hastingsom i Četom Vokerom”, dodaje se u saopštenju.

”Poslije ‘Slučajeva pravde’, gdje sam ušao u lik baletskog igrača iz pozorišta, manji izazov mi je bio da budem oficir. Ipak, težina cijelog filma se nalazi upravo u tom zatvoru, i svi mi koji ga činimo od nadležnih smo prilično surovi. Bilo je zabavno, a loši vremenski uslovi, hladnoća, teške puške i pomalo neudoban kostim je učinio da budem baš grub, kako je i scenario nalagao”, prenio je tada Damjanović doživljaje sa seta filma “Papilon”, u razgovoru za “Vijesti”.

U biografiji mladog crnogorskog glumca i producenta su još uloga u filmu “Clitemnestra”, italijanskog reditelja Đorđa Lombardelija, koji je ušao u polufinale Los Angeles Cine festivala, a zatim postao finalista prestižnog filmskog festivala Lift Off Global Network u britanskom Pinewood studiju - jednoj od najvećih bazi za proizvodnju holivudskih ostvarenja.

Takođe, Damjanović je glumio u dugometražnom igranom filmu “Slučajevi pravde”, reditelja Zorana Markovića Zonja, te sarađivao s domaćim muzičarima poput Andree Demirović, Nine Petković, Isaka Šabanovića kroz ekranizaciju muzičkih spotova, te u okviru crnogorske Montevizije i hrvatskog CMC Festivala.

Bonus video: