Film "Dobar šef" trijumfovao na dodjeli nagrada „Goja

Dobar šef je proglašen za najbolji film, a njegova zvijezda, Havijer Bardem, proglašen je za najboljeg glumca. Film, koji je imao na ceremoniji rekordnih 20 nominacija, osvojio je ukupno šest trofeja, uključujući najbolju režiju, originalni scenario, muziku i montažu

3217 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Film Fernanda Leona de Aranoa, “Dobar šef”, koji je nominovan i za Oskara u kategoriji najbolji međunarodni igrani film, dostigao je rekordnih 20 nominacija na dodjeli nagrada “Goja”, Španske akademije umjetnosti, i osvojio glavna priznanja na 36. dodjeli održanoj za vikend u Valensiji.

Dodjela ovogodišnjih filmskih priznanja u Španiji, potvrdila je dominaciju Fernanda Leona i Havijera Bardema, koji sada u svom posjedu imaju po sedam “Goja”. Mračna komedija Dobar šef Fernanda Leona de Aranoa bila je glavni pobednik 36. ceremonije dodjele “Goja” nagrada u “Palau de les Arts Reina Sofía” u Valensiji.

Dobar šef je proglašen za najbolji film, a njegova zvijezda, Havijer Bardem, proglašen je za najboljeg glumca. Film, koji je imao na ceremoniji rekordnih 20 nominacija, osvojio je ukupno šest trofeja, uključujući najbolju režiju, originalni scenario, muziku i montažu.

Havijer Bardem u ovom ostvarenju igra vlasnika fabrike i manipulativnog “dobrog šefa” koji se besramno miješa u privatne živote svojih zaposlenih i prelazi svaku granicu jer žudi za lokalnom nagradom za poslovnu izvrsnost.

Ova mračno-smiješna društvena satira na radnom mjestu i zajedljiva studija karaktera predstavlja treću saradnju između nagrađivanog reditelja Fernanda Leona de Aranoe i dobitnika nagrade Oskar Havijera Bardema.

Godišnja nagrada Španske akademije filmske umjetnosti i nauka “Goja”, dodjeljuje se od 1987. godine, a dobitnicima se uručuje mala bista Fransiska Goje.

Blanka Portiljo pobijedila je za Oskara nominovanu, Penelope Kruz, zahvaljujući snažnoj i uvjerljivoj ulozi Maikabel Lasa, udovice bivšeg guvernera Baskije, Huana Marija Jauregija, koja je 2011. godine pristala da upozna jednog od njegovih ubica, pripadnika terorističke organizacije ETA. Njen oproštaj, i način kako je portretisala Maikabel, duboko su dirnuli špansku publiku i kritiku.

Jedan od vrhunaca ceremonije dodjele nagrada “Goja”, bila je novoustanovljeno priznanje Međunarodni “Goja”, koje je pripalo Kejt Blančet, a uručili su joj ga Penelope Kruz i Pedro Almodovar, koje je dobitnica nazvala “legendarnim parom”. Takođe je odala priznanje španskoj kinematografiji što je snimala filmove uprkos godinama pandemije.

Bonus video: