Preminuo Ajvan Rajtman

Bio je producent i reditelj zaslužan za neke od najčuvenijih holivudskih komedija među kojima su „Istjerivače duhova“ iz 1984. godine, "Blizanci", "Junior"

1819 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ajvan Rajtman, producent i reditelj zaslužan za neke od najčuvenijih holivudskih komedija, preminuo je u 75. godini, saopštio je izvršni direktor kompanije Soni pikčers, nprenosi N1.

Rajtman stoji iza niza hit filmova iz 80-ih i 90-ih, uključujući „Istjerivače duhova“ iz 1984. godine, koji je producirao i režirao, podseća CNN.

Film je bio veliki hit i pokrenuo je franšizu koja traje decenijama, i uključuje i prošlogodišnji blokbaster „Istjerivači duhova: Nasljeđe“, koji je režirao njegov sin Džejson Rajtman.

„Večeras plače dama sa bakljom, kao i svi mi u Kolumbiji i ljubitelji filma širom svijeta. Ajvan Rajtman je bio neodvojivi dio zaostavštine ovog studija, ali više od toga bio je prijatelj. Bio je veliki talenat i još finiji čovjek, neizmerno će nedostajati. Njegovoj porodici upućujemo saučešće“, navodi se u izjavi izvršnog direktora kompanije Soni Pikčers Toma Rotmana, objavljenoj na zvaničnom Tviter nalogu „Istjerivača duhova“.

Pored "Istjerivača duhova", Rajtmanu dugujemo zahvalnost za kultne komedije koje je producirao, poput "Državnog zvjerinjaka" (Animal House) sa Džonom Belušijem u glavnoj ulozi, i "Pruga" sa Bilom Marijem i Džonom Kendijem u glavnim ulogama.

Režirao je "Blizance", "Policajca iz vrtića" i "Juniora", i tako uveo Arnolda Švarcenegera u svet komedije.

Bio je izvršni producent porodičnog hita "Betoven“ iz 1992. godine, njegovog nastavka "Betovenov 2.“ i TV serije iz 1994. u kojoj se pojavljuje voljeni pas rase Sent Bernard.

Takođe je producirao "Svemirski basket" 1996. godine, u kojem se NBA legenda Majkl Džordan udružio sa Duškom Dugooškom na terenu, i verziju za 2021. sa Lebronom Džejmsom u glavnoj ulozi.

Rajtman je pomogao u produkciji filma "Up In The Air", nominovanog za Oskara iz 2009. godine, u kojem su glumili Džordž Kluni i Ana Kendrik, a koscenarista i režiser bio je Džejson Rajtman.

Ajvan Rajtman je u trenutku smrti radio na dva projekta, filmu "Summer Of Love" (Leto Ljubavi) sa Šonom Mendesom u glavnoj ulozi, i nastavku filma "Blizanci" - "Trojke" (Triplets) u kojem je Arnoldu Švarcenegeru i Deniju Devitu trebalo da se pridruži Trejsi Morgan kao treći izgubljeni brat.

Bonus video: