Marko Perković u "Dnevnici": Radio i pjevao "Drugarska se pjesma ori, pjesma koja slavi rad"

“Pjevali smo i “Mi gradimo prugu” i mnoge druge, ali bilo je stihova, podsjećanja i komparacije na to kad je radnička klasa radila za platu, koju je redovno primala i danas kad radi za dnevnicu”, otkriva Perković
182 pregleda 4 komentar(a)
Marko Perković (Novine)
Marko Perković (Novine)
Ažurirano: 25.10.2017. 16:33h

Nova sezona emisije "Dnevnica" se zahuktava, a akter ovonedjeljne priče je prvi čovjek NVO "Generalni konzulat SFRJ" iz Tivta Marko Perković. Kako je izgledao njegov rad za dnevnicu publika će imati priliku da odgleda večeras na televiziji Vijesti od 20 časova.

Perković je, kaže, sa zadovoljstvom prihvatio učešće u ovoj popularnoj humanitarnoj emisiji, znao je da ga čeka radan i naporan dan, pa je svoje radno vrijeme započeo uz pjesmu.

“Tako to i dolikuje uz onu čuvenu “Drugarska se pjesma ori, pjesma koja slavi rad”. Sve me je to podsjetilo na poslijeratnu Jugoslaviju, one radne akcije i davno zaboravljeni humanitarni i društveno korisni rad. Čitav dan ta tema se provlačila kao lajtmotiv, a sve me je to vratilo u to davno vrijeme kada smo pomagali jedni drugima, a ono što je još bitnije je da su moji sugrađani kod kojih sam bio zaposlen, bili sjajni poslodavci i oduševljeni što baš ja radim u njihovim firmama”, ponosan je Perković.

“Pjesma radu” nije jedina koja se orila tog dana.

“Pjevali smo i “Mi gradimo prugu” i mnoge druge, ali bilo je stihova, podsjećanja i komparacije na to kad je radnička klasa radila za platu, koju je redovno primala i danas kad radi za dnevnicu”, otkriva Perković.

Kako kaže, kompletna ekipa je bila veoma organizovana, a poslodavci su imali razumijevanja i kad poželi da uhvati predah od napornog rada.

“Zaista sam maksimalno oduševljen, jer je dan protekao ne samo uz rad, već je bilo vremena i za odmor, šalu, druženje” prisjeća se Perković.

Ideja emisije mu se, dodaje, “izuzetno dopada”.

“Sav taj rad na doborovoljnom principu i humanitarne akcije su mi veoma bliske, tako da sam očekivao da će me producenti emisije pozvati čim budu snimali u Tivtu. Bilo je zadovoljstvo biti dio ove akcije, a s obzirom na to da sam odgledao trejler koji je veoma atraktivan i jedva čekam da vidim kako je ispala emisija. Mislim da su izvukli odlične segmente sa snimanja, ali i da će i konačna verzija epizode biti isto zanimljiva gledaocima”, priča Perković.

Drago mu je, ističe, što je uspio da pomogne makar jednoj porodici, a fizički rad mu nije teško pao.

“To su moji sugrađani, ovdje u Tivtu se familijarno živi, svako svakog zna, družimo se, tako da sam znao i familiju za koju sam radio, ali i oni mene” kaže Perković.

Pored poklona i novca koji je skupio za njih tog dana, Perković porodici nije odnio i pasoše SFRJ koje njegov konzulat izdaje.

“Za to je već potrebna malo duža procedura. Obično naš narod misli da ono što je džabe ne vrijedi, tako da isključivo izdajemo pasoše onima koji to od nas traže. Svakako i članovi te porodice ukoliko izraze želju da dobiju pasoš, konzulat će im izdati dokumenta”, obećava Perković.

Nema više druženja kao nekad

Kao neko ko je uvijek spreman da se odazove humanitarnim akcijama, Perković kaže da se taj duh sve više gubi.

“Sada je surova materijalizacija, a sve nam je to donio ovaj neokapitalizam. Druženja više nema kao nekad. Međutim mislim da ovo moderno vrijeme nije uspjelo da nam uništi dušu, da je ona ostala, što najbolje pokazuje činjenica da se, kada se desi neka elementarna nepogoda, saobraćajna nesreća i sl, budi taj socijalistički duh i narod se ujedinjuje kako bi u nevolji pomogao onima kojima je pomoć potrebna”, smatra on.

Bonus video: