Prevara Ane Sorokine biće pretočena u dokumentarnu seriju

Prevara je, prema riječima tužioca počela tako što je Ana koristila falsifikovane bankovne izvode da traži zajam od 16 miliona funti od banke za finansiranje privatnog umjetničkog kluba koji je željela da otvori na Menhetnu

3091 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Netflix
Foto: Netflix

Uz filma "The Tinder Swindler" o Sajmonu Leviju, Izraelacu čije je pravo ime Šimon Hajut, a koji je prevario veliki broj žena predstavljajući se kao bogataš, da bi od njih uzeo novac, Netflix je snimio još jedan sličan dokumentarac.

Ovoga puta u pitanju je serija "Inventing Anna" koja se bazira na stvarnim događajima, odnosno Ruskinji Ani Sorokini koju je američka elita poznavala kao bogatu nasljednicu, što je bila dobro isplanirana prevara, piše nova.rs.

Sorokina je godinama bila poznata kao Ana Delvi, bogata njemačka nasljednica koja je imala istančan ukus za skupo vino, privatne avione i dizajnersku odjeću.

Rođena je u Rusiji, a kao tinejdžerka se sa porodicom preselila u Njemačku, da bi po završetku školovanja boravila u Londonu i Parizu prije nego što je 2013. godine došla u Njujork, gdje je izvela nekoliko svojih nevjerovatnih prevara.

Živjela je u luksuznom hotelu u kom noćenje košta oko 400 eura, a svakom od zaposlenih često je ostavljala napojnice od stotinu eura.

Svakodnevno je pila najskuplje šampanjce, išla na žurke sa holivudskim zvijezdama, a svoje prijatelje vodila na spontana putovanja privatnim avionom.

Ruskinja je bila omiljena u elitnim krugovima, ljudi su je zvali na zabave, modne događaje, pa su joj čak i vremenom plaćali za sve što ih fino zamoli.

Ljudima koje je upoznavala tvrdila je da je silno bogatstvo naslijedila od oca, koji je bio diplomata i bavio se poslovima u vezi nafte. U stvarnosti, saznalo se kasnije, bio je bivši kamiondžija, piše The Cut.

Prevara je, prema riječima tužioca počela tako što je Ana koristila falsifikovane bankovne izvode da traži zajam od 16 miliona funti od banke za finansiranje privatnog umjetničkog kluba koji je željela da otvori na Menhetnu. Iako je ovo odbijeno, ona je ubijedila jednu banku da joj da zajam od 74 hiljade funti čime je pokrila dugove u hotelu 11 Hovard, gdje je živjela. Prevarantkinja je često koristila lažne priznanice o bankovnom transferu da prevari žrtve.

Dugovala je novac prijateljima koji je „pozajmljivala“ jer joj je navodno kartica bila odbijena, a svi koje je upoznala za tih nekoliko godina imali su povjerenja u nju.

Ipak, tužioci su je optužili da je ukrala nevjerovatnih 202 hiljade funti, uključujući 26 hiljada koliko je trebalo da plati za iznajmljeni avion, što nikada nije učinila.

Kada su je upitali kada je Ana Sorokin odlučila da postane Ana Delvej, odgovorila je da je ona to bila oduvijek.

„Drugi su me predstavljali kao manipulativnu osobu, a mislim da ja to nisam. Nisam nikad bila ljubazna osoba, nisam pokušavala nekoga da nagovorim na nešto. Samo sam rekla ljudima šta želim i oni su mi to dali, a ako nisu, išla sam dalje“, objasnila je Sorokin.

Tužioci kažu da je Sorokin krala od drugih dok se pretvarala da ima bogatstvo od 60 miliona eura, probijajući se u više slojeve društva kroz višestruke prevare 2016. i 2017. godine, finansirajući život koji inače ni u snu ne bi mogla da priušti.

Na pitanje da li se isplati učiniti zločin kakav je njen, Ana Sorokin je za BBC rekla: „Na neki način, da“.

Nakon odslužene kazne, Anu ipak čeka prilika da zaista postane bogatašica, s obzirom na to da je Netflix snimio dokumentarnu seriju o njenoj prevari, a za koju je dobila veliku svotu novca, zbog autorskih prava.

Netflix je za njenu priču platio 320 hiljada dolara dolara, a ponuđeni su joj i neki drugi poslovi.

Postala je senzacija društvenih medija, pa su tokom njenog sudskog saslušanja, korisnici Instagram naloga analizirali njenu odjeću.

Neki je smatraju potpuno ludom i neuravnoteženom, dok drugi, među kojima je i Džulija Garner, glumica koja je igra u Netfliksovom ostvarenju, prema Sorokinoj gaje simpatije.

Glumica je Anu upoznala u zatvoru, a za magazin Town and Country rekla je da je Sorokina „bila izuzetno šarmantna i nježna, ali da se njen glas mijenja kada želi da dobije nešto“.

Bonus video: