Predstavljen plan razvoja deficitarnih kadrova u filmskoj produkciji

Uz Vilijama Simpsona, gost u Crnoj Gori će biti i filmski režiser Brajan Kirk, koji iza sebe ima serije poput 'Luter', 'Igra prijestola', 'Penny Dreadful', 'Dexter'...

4283 pregleda 22 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Otvaranje izložbe plakata Hercegnovskog strip festivala, u Capital Plazi, bio je povod za predstavljanje projekta "Kreativna industrija - razvoj filmskog obrazovanja i industrije u Crnoj Gori".

O projektu su govorile Aleksandra Božović, direktorica Filmskog centra Crne Gore, Vanja Madžgalj, direktorica Britanskog savjeta u Crnoj Gori i Karen Medoks, ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori.

"Međunarodnu izložbu strip plakata, koja je nastala u produkciji Hercegnovskog strip festivala, iskoristili kao povod za predstavljanje projekta koji je Filmski centar sa Britanskim savjetom pokrenuo prije nekoliko mjeseci, a plan je da se realizuje u naredne tri godine", ispričala je Božović.

"On se odnosi na izradu strateškog plana razvoja deficitarnih kadrova u filmskoj produkciji i postprodukciji, kao i implementaciji filmske pismenosti kao predmeta u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori. Cijeli ovaj projekat je iniciran u cilju razvoja kinematografije i filmske i kretivne industrije u Crnoj Gori", pojasnila je direktorica Filmskog centra.

Ambasadorka Velike Britanije, Karen Medoks, istakla je da je Ujedinjeno Kraljevstvo svjetski lider u kreativnim industrijama, te da je upravo to bio jedan od rijetkih sektora u kojima je prihod britanske provrede porastao tokom pandemije.

"Posebno posjedujemo vještine u filmskoj tehnologiji i digitalnoj animaciji. Takođe, imamo iskustvo sa načinima na kojima se najbolje može iskoristiti naš prirodni pejzaž koji se koristi u filmskim djelima, uključujući i 'Igru prijestola'. Vjerovatno već znate da je Vinterfel lokacija u Sjevernoj Irskoj", ispričala je Medoks.

"Zanimljiv primjer je upravo Sjeveran Irska, mala država uporedljiva sa Crnom Gorom koja je izgradila svoju filmsku industriju od nule do sadašnjeg međunarodnog statusa koji ima. S obzirom na to da Crna Gora želi da diverzifikuje i nadograđuje svoju ekonomiju, razvija kreativne industrije i može biti atraktivna lokacija, moraćete da razvijate talente kroz razvoj nastavnog plana i programa koji će učenicima i studentima dati nove vještine koje su potrebne filmskoj industriji", poručila je ona.

Najavljenim projektom upravo je to cilj Filmskog centra Crne Gore i Britanskog savjeta, što je potvrdila i Vanja Madžgalj.

"Sa partnerima sa kojima sarađujemo, smo odlučili da treba da radimo na razvoju deficitarnih kadrova, ali kroz jedan sistemski pristup, kroz reformu obrazovnog sistema i uvođenje opšte filmske kulture i edukacije, uz pomoć novih zanimanja i predmeta koji bi se fokusirali na kreativnost, ali i nove tehnologije koje se danas koriste u filmu, kao što je 3D animacija, gejming i drugi predmeti", pojasnila je ona, dodajući da istovremeno veći fokus treba staviti na razvoj storitelinga i storibordinga.

"U tom smislu smo radili sa vodećim stručnjacima iz Velike Britanije, prije svega sa Endruom Ridom koji je imao priliku da radi sa obrazovnim sistemom u Sjevernoj Irskoj, ali i sa Džonom Njubiginom koji je jedan od glavnih stratega kreativne industrije u Engleskoj. Oni nam pomažemo da kreiramo strateški dokument, plan koji će nam predložiti na koji način možemo, iskoristivši na najbolji način resurse koje imamo, razviti taj budući kadar", istakla je Madžgalj. Ona je najavila i online konkurs gdje će "lideri kako na državnom i lokalnom nivou, donosioci politika u oblasti kreativnih idustrija imati prilike da direktno sa britanskim stručnjacima rade na razvoju finansiranja, edukacije, razvoja međunarodne saradnje, infrastrukture i drugih oblasti".

"Ono što je bitno je da smo mi nedavno stupili u kontakt sa predstavnicima obrazovnog sektora i medija, i već na prvom sastanku smo dobili jednoglasno odobrenje i spremnost za saradnju. Jedan od prijedloga je da se predmet likovnog vaspitanja u osnovnim i srednjim školama reformiše na način da ustupi malo prostora i drugim umjetnostima i razvoju filmske kulture, ali i drugim novim medijima i tehnologijama. Kroz taj strateški dokument dobićemo i modalitete za dodatno edukovanje kadrova kroz neformalno obrazovanje, ali i kroz uvođenje novih programa na fakultetima vizuelnih i filmskih umjetnosti", ispričala je ona.

Saradnja sa HSF festivalom omogućila im je da stupe u kontakt sa vodećim filmskim umjetnicima, među kojima je i Vilijam Simpson, a o tome je više ispričao Jovan Subotić, ispred Udruženja ljubitelja stripova iz Herceg Novog.

"Pred vama su plakati koji su nastali za Hercegnovski strip festival i njihovi autori njihovi su neka od najvećih svjetskih imena u svijetu stripa, ali i filmske industrije, ljudi koji su specijalno za našu manifestaciju motive Herceg Novog sjedinili sa likovima i motivima iz svojih stripova i pružili nam ova velika umjetnička djela", kazao je on o izložbi koja će biti otvorena do 16. marta.

"Misija naše organizacije ostaje da imamo jedan veliki kulturni događaj u Crnoj Gori, da je promovišemo kao stripovsku destinaciju, danas kada je najpopularniji strip u svojoj istoriji, zbog spone sa filmom. Holivud je donio stripu ono što mu je bilo potrebno - globalnu popularizaciju, dok je strip sa druge strane filmu dao nepresušan izvor scenarija stvaranih posljednjih 90 godina. Priče koje je samo trebalo adaptirati novom tehnologijom u film i zbog toga su najveći blokbasteri svjetske kinematografije upravo vezani za superheroje i strip priče", zaključuje Subotić.

"Saradnja HSF-a sa Filmskim centrom i Britanskim savjetom je počela ovom izložbom, a nastavlja se za mjesec dana na 7. Zimskom strip vikendu kada će Simpson održati master klas iz storibordinga umjetnicima iz Crne Gore i regiona. Uz njega, naš renomirani gost biće filmski režiser Brajan Kirk, velika holivudska zvijezda, koja iza sebe ima serije poput 'Luter', 'Igra prijestola', 'Penny Dreadful', 'Dexter'...", otkrio je on.

Kako je istakao, ove godine će jedan dio manifestacije biti održan i u Podgorici, kako bi bili dostupniji širem audfitorijumu.

"Tako ćemo panel diskusiju posvećenu ulozi storibordera i likovnih stvaralaca u filmu održati u Podgorici", obećao je on.

Bonus video: