Treću sezonu bindžovalo nevjerovatnih 19 miliona ljudi

Četvrta sezona sadržala je “devet scenarija”, te da je u pitanju najveća i najduža sezona iz ovog serijala. Upravo zbog toga su i odlučili da je podijele na dva dijela, a emitovanje počinje 27. maja

4195 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Netflix
Foto: Netflix

Nakon nestanka sa malih ekrana i pauze koja je trajala gotovo tri godine, popularna serija Stranger Things se vraća sa novom, četvrtom sezonom.

Ona će biti podijeljena u dva seta, što su potvrdili i autori serije, prije dva dana, pa je premijera prve epizode zakazana za 27. maj, a nakon kratke pauze 1. jula će stići i drugi set epizoda. Objava o datumu kada će biti objavljena nova sezona, sadrži još zanimljivih informacija, među kojima je i ona da će naredna peta sezona ujedno biti i posljednja, ali i da to neće biti kraj “Stranger Things” univerzuma.

Informacije su otvorenim pismom za fanove saopštili Met Dafer i Ros Dafer, autori serije “Stranger Things”, a njemu su otkrili i da je četvrta sezona sadržala “devet scenarija”, te da je u pitanju najveća i najduža sezona iz ovog serijala. Upravo zbog toga su i odlučili da je podijele na dva dijela. Jedina informacija koja je izostala u njihovom saopštenju, odnosno pismu, je koliko su ukupno sezona snimili u okviru četvrte sezone.

Braća Dafer podsjetili su obožavaoce ovog serijala da je njihov plan oduvijek bio da priču o djevojčici Eleven i gradiću Hokins u Indijani, završe u okviru četiri ili pet sezona, te uvjeravaju gledaoce da će “sve imati savršenog smisla kada pogledaju nove epizode” koje stižu od 27. maja.

Ono što je možda najzanimljivije u okviru njihove objave je podatak da će biti i pete sezone, koja će označiti kraj “Stranger Things” priče, ali da to neće biti kraj jednog velikog univerzuma koji su stvorili.

”Toliko je puno uzbudljivih priča koje treba da ispričamo kroz svijet ‘Stranger Things’. Nove misterije, nove avanture, novi neočekivani heroji”, ispričala su braća Dafer.

Iako još uvijek nije objavljen njihov plan, mnogi već sada predviđaju da to znači da će serija “Stranger Things” dobiti spinoff, a moguće i više njih, te da bi takođe mogli biti objavljeni na Netflix striming platformi i to u skorijoj budućnosti. No, prije nego što se fanovi prepuste razmišljanju o potencijalnim novim serijama (ili filmovima), treba se fokusirati na radnju koja se vraća u Hokins, odnosno Rusiju, gdje se dio radnje odvija.

Dok fanovi očekuju nove avanture Eleven i njenih prijatelja, ekipa koja je bila zadužena za snimanje otkrila je zanimljive podatke vezane za seriju “Stranger Things”.

Serija je bazirana na stvarnom projektu vremeplova

Još uvijek nije dokazano da postoje trodimenzionalna horor bića koja opsijedaju zabačene gradiće (i nadamo se da će tako ostati), ali jedna stvar je ipak bazirana na potencijalno stvarnom događaju, tačnije teoriji zavjere prema kojoj vlada Sjedinjenih Američkih Država uveliko radi na eksperimentima za putovanje kroz vrijeme, odnosno kontrolisanje realnosti, te da se ta ispitivanja vrše na djeci. Slične priče bazirane na ovoj teoriji zavjere obradili su i romani “Lost” i “Bleeding Edge”, a iskustva djevojčice Eleven podudaraju se sa navodnim Montauk projektom, pa zato i ne čudi što je prvobitna ideja za naziv serije bila “Montauk”.

Audicija privukla veliki broj djece

Met i Ros Dafer, kao i direktorka kastinga Karmen Kuba imali su težak zadatak, jer se za uloge u ovoj seriji prijavilo čak 1213 djece iz kojih je trebalo izdvojiti one prave za uloge koje su osmislili. Audiciji je prisustvovalo 906 dječaka i 307 djevojčica, a svi oni morali su da pročitaju i odglume pilot epizodu, ka i scene iz epizode “Stand By Me”. Potraga za djevojčicom koja će glumiti Eleven je najduže trajala, a uprkos velikom broju dječaka, gotovo istog momenta kada su vidjeli Gejtena Mataraca, znali su da je on pravi Dastin.

Stiven King imao svoj udio u kastingu

Čuveni pisac naučno-fantastičnih romana, Stiven King, nenamjerno je uticao na izbor glavne glumice. “Mili Bobi Braun, djevojčica iz serije ‘Intruders’ je sjajna. Umišljam li ili su djeca glumci mnogo bolji nego što smo navikli?”, napisao je King na svom Tviter nalogu 28. septembra 2014. godine. Kada pokušavate da dobijete ulogu u naučno-fantastičnoj seriji zasigurno je od pomoći kada vas pohvali najbolji u tom žanru.

Serija je umalo bila antologijska

Serija “Stranger Things” umalo nije postala onakva kakvu je danas znamo. Braća Dafer su planirala da samo u prvoj sezoni fokusiraju priču na čudovište i iskoriste nostalgiju za ‘80-im godinama, a da zatim nastave sa drugim pričama u svakoj novoj sezoni, sa novom postavkom glumaca, dok bi se radnja odvijala ‘90-ih, 2000-ih, potom 2010-ih, da bi se radnja u finalu odvijala u sadašnjem vremenu. U tom slučaju obožavaoci bi morali da se pozdrave sa Eleven, Dastinom, Vilom, Majkom, Lukason i svih sporednih glumaca koji su obilježili prvu sezonu. Srećom, autori su na vrijeme shvatili da su napravili nevjerovatnu glumačku postavu, pa su odlučili da se drže originalne priče.

“Stranger Things”
foto: Netflix

Eleven je osmišljena po uzoru na E.T.-ja

U prvoj sezoni, Eleven nosi ružičastu haljinu i smiješnu periku kao omaž naslovnom junaku iz kultnog filma “E.T.”, a ove informacije je potvrdila i glavna glumica.

”Rekli su mi da žele da moja gluma podsjeća na E.T-ja i da treba da razvijem sličnu konekciju sa djecom. Pomislila sam kako je to veoma interesantno, a Met i Ros su mi naglasili - To bukvalno znači da treba da budeš vanzemaljac”, ispričala je Bobi Braun, koja tako u prvih nekoliko epizoda prve sezone jedva da priča, a govor tijela odrađuje veliki dio njene glume.

Morbidna šala

Mladi glumac Noa Šnap, tumači lik Vila Bajersa čiji nestanak pokreće radnju u prvoj sezoni, a čije se lažno tijelo pojavljuje kao rezultat vladinog tajnog projekta. Kako bi sve izgledalo realistično u seriji, autori su od kompanije Fractured FX naručili lažno tijelo sa njegovim likom, a kada je stiglo, iskoristili su ga da prepadnu majku glumca.

”Odmah smo poveli sa strane Noinu majku i rekli joj da moramo nešto da joj pokažemo. Poveli smo je u jednu mračnu prostoriju gdje smo ranije smjestili lažno tijelo koje izgleda gotovo identično kao njen sin. Nakon prvobitnog šoka, šala joj se dopala”, ispričali su Met i Ros u jednom intervjuu.

Glavna glumica prekrivena šljokicama

Iako su veoma profesionalni kada glume poput starijih kolega, djeca na setu donose i puno nevolja i često nenamjero zakomplikuju rad ekipe, jer su jednostavno - djeca. Tako je Bobi Braun na duži period poremetila planove snimanja, jer se na setu pojavila potpuno prekrivena gliterom. Nikada nisu saznali kako su šljokice završile svuda po njenom tijelu i kosi, iako su silno željeli da im mlada glumica otkrije kako se to desilo.

Druženje i van seta

Ne smao da su djeca koja glume glavne junake u seriji stalno u kontaktu čak i kada nisu na setu, već se često i gledaju, ali im veliki problem predstavlja to što su naročito prepoznatljivi kada se u javnosti kreću u grupi, pa to ne čine često. Jedna od prilika kada su uspjeli da svi zajedno izađu je bilo za Noć vještica, jer su mogli da sakriju svoj identitet pod maskama.

Ubjeđivanje Vinone Rajder

Možda i najveća zvijezda u seriji koja je u startu garantovala gledanost velikog dijela publike, bila je Vinona Rajder koja igra Džojs, a da bi je ubijedili da prihvati ulogu, autori serije su imali sa njom sastanak koji je trajao četiri i po sata.

”Zapravo vrlo malo smo pričali o seriji i liku Džojs, više je izgledalo kao da se međusobo upoznajemo. Prihvatila je ulogu sljedećeg dana”, pohvalila su se Dafer braća za EW sajt.

Omaži omiljenim junacima i glumcima

Nisu samo perika i roza haljina posvećeni nekom drugom fiktivnom junaku. Naime glumac Dejvid Harbur želio je da njegov lik Huper nosi šešir po uzoru na Indijanu Džounsa, kojeg veoma voli.

”U jednom trenutku prije početka snimanja nas je pitao i da li može da nosi torbu sa kajišem preko jednog ramena, kakvu nosi i Indijana Džouns. Ni sanas nismo sigurni da li se šalio ili je bio ozbiljan”, otkrili su autori u jednom intervjuu.

Takođe, frizura Džojs osmišljena je po uzoru na Meril Strip, odnosno njen lik u filmu “Silkwood”. Vinona Rajder je otkrila i da je inspiraciju za ulogu u ovoj seriji pronašla u Elen Berstin u filmu “Alice Doesn’t Live Here Anymore” i Marši Mejson u filmovima “Max Dugan Returns” i “Audrey Rose”.

Braća Dafer su uključili i omaž filmu “Ghostbusters”, a lično su pozvali i režisera tog ostvarenja Ajvana Rajtmana kako bi dobili dozvolu da se njihovi junaci maskiraju u njegove za potrebe jedne epizode.

”Bili smo veoma nervozni zbog poziva. Njegov glas je bio veoma ozbiljan. Bio je vrlo skeptičan i pitao nas je da objasnimo zašto želimo da koristimo ‘Ghostbusterse’ za našu seriju. Uslijedio je govor o tome koliko nam njegov film znači... Natjerao nas je da se potrudimo, iako je i prije toga odlučio da nam da dozvolu. Kada smo završili sa izlaganjem, rekao je - bili bi polaskani da to uradite, naravno da bih volio”, prisjetila su se braća Dafer.

Šišanje Mili Bobi Braun

Kako bi ubijedili Mili Bobi Braun da se za potrebe serije ošiša na ćelavo, autori serije “Strange Things” su glavnoj glumici pokazivali fotografije Šarliz Teron iz filma “Mad Max: Fury Road”. Njen otac je plakao kada su joj brijali glavu na setu, ali je glumica kazala da je to “najbolja odluka koju je ikada donijela”.

Velika gledanost

Prosječna gledanost za drugu sezonu serije ‘Stranger Things” na sajtu Netflixa u prva tri dana je bila 8,8 miliona ljudi. Međutim, ono što je fascinantno je da je čak 361 hiljada korisnika pogledala svih devet epizoda u samo 24 sata. Sa trećom sezonom su brojke oborile rekord s obzirom na to da je na dan premijere za 24 sata, sve epizode pogledalo, ili modernije rečeno “bindžovalo” nevjerovatnih 19,17 miliona korisnika.

Bonus video: