Na sve načine pokušali da uštede novac

Medenčević očekuje usvajanje zahtjeva Američke asocijacije filmskih snimatelja (ASC) da se zabrani fizičko ispaljivanje ćorka ili bilo čega drugog iz oružja na snimanjima

2644 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Filmski snimatelj Suki Medenčević smatra da će “slučaj Boldvin” kao epilog imati ukidanje bilo kakve municije na filmskim snimanjima u SAD.

Medenčević je rekao za Tanjug da očekuje usvajanje zahtjeva Američke asocijacije filmskih snimatelja (ASC) da se zabrani fizičko ispaljivanje ćorka ili bilo čega drugog iz oružja na snimanjima.

”Vrlo je jednostavno da se u postprodukciji stavi bljesak iz cijevi na svako oružije”, rekao je snimatelj i direktor fotografije rodom iz Bosne i Hercegovine, koji već dugi niz godina gradi međunarodnu karijeru.

Medenčević je istakao da je bio “veliki šok za snimateljsku asocijaciju i filmske radnike u SAD” nedavni slučaj kada je na snimanju vestern filma “Rđa” opalio pištolj iz ruke glumca Aleka Boldvina i usmrtio direktorku fotografije Kalinu Hačins.

”Protokoli su vrlo striktni kad je u pitanju bezbijednost na setu. Postoji specifičan protokol kad se koristi oružje. Oružar je bitna profesija. Veliki broj američkih filmova i programa koristi oružje i nikada se nije desilo da imamo ni blizu neki incident”, rekao je Medenčević.

On je otrkio da su mu neki od ljudi iz ekipe filma “Rđa”, na čijem snimanju se dogodila nesreća, rekli da je glavni problem bio što je to niskobudžetna produkcija u kojoj su “na sve načine pokušavali da uštede novac”.

”Prva greška koju su uradili je što su umjesto vrlo iskusnog oružara stavili djevojku koja nije iskusna. Bila je vrlo zahtjevna količina oružja što ona sama ili sa malim brojem asistenata nije mogla da postigne”, rekao je Medenčević.

On je dodao da “kad je prva karika u lancu - oružar- oslabljena, vjerovatno će doći do greške u procesu”.

”Drugi problem je jako velik pritisak na ekipu od strane produkcije da bi se maksimalno iskoristilo vrijeme snimanja, da se snimajući dan produži što više. Produkcija stavi pritisak na ekipu koja počne da se premara. Pažnja opada, prave se greške”, rekao je Medenčević.

Prema njegovim riječima, “kako se desilo da se prava municija našla na setu je najveće trenutno pitanje na koje niko 100 odsto ne može da odgovori”.

”Ima teorija da je neko podmetnuo, mada ne vjerujem u to”, rekao je Medenčević, primetivši da u Nju Meksiku gdje je film sniman postoji kultura nošenja oružja.

Bonus video: