Režiseri kritikuju "izbacivanje" osam kategorija iz prenosa Oskara

Osam kategorija, između ostalih za kratki dokumentarni, kratki animirani i kratki igrani film, montažu, šminku i frizuru i muziku, biće dodijeljene sat vremena prije početka prenosa 94. ceremonije dodjele Oskara

2256 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nekoliko trenutno najcjenjenijih režisera, među kojima su i Deni Vilnev, Džejn Kampion i Giljermo del Toro, kritikovali su odluku Američke filmske akademije, da nekoliko kategorija izbace iz prenosa ceremonije dodjele Oskara.

Osam kategorija, između ostalih za kratki dokumentarni, kratki animirani i kratki igrani film, montažu, šminku i frizuru i muziku, biće dodijeljene sat vremena prije početka prenosa 94. ceremonije dodjele Oskara.

Režiser filma "Dune" nazvao je ovu odluku "greškom", konstatujući da pomenuti šou prolazi kroz krizu identiteta zbog pada gledanosti.

"Iskreno, čini mi se kao da Akademija baca bebu zajedno sa vodom iz kade za kupanje", slikovito objašnjava Vilnev.

"Mislim da je to greška. Razumijem da su pod ogromnim pritiskom, ali ovo nije prava odluka", poručio je on.

"Mislim da Oskar prolazi kroz krizu identiteta. Svi očekuju da dodjela bude veoma dug šou. Ja lično to volim... Uvijek se prikažu neke genijalnosti, prelijepi momenti, nekada neki dosadni... Ali sve je to dio šoua", poručio je on.

Kampion, čiji je film "The Power of The Dog" među nominovanima za najbolji film, slaže se sa svojim kolegom, jer su "svi produkcijski dizajneri važni u stvaranju dobrog filma".

"Za svakog režisera je teško da razumije zbog čega je donijeta ta odluka. Ja bih definitivno uključila dizajnere u glavni dio dodjele, jer su oni jedni od važnijih ljudi u timu. Njihov rad je vitalan i ja ga veoma cijenim, kao i moje kolege", ispričala je režiserka.

Del Toro, čiji je film "Nightmare Alley" nominovan u nekoliko kategorija, između ostalih i u onima koje se neće prikazati u prenosu, takođe kritikuje odluku Akademije.

"Ako je i jedne godine postojao razlog za ovu odluku, ova sigurno nije ta", poručio je Del Toro.

Dodjela Oskara zakazana je za 27. mart.

Bonus video: