Kreativne industrije su industrije budućnosti

Storiborder Vilijam Simpson i režiser Brajan Kirk, poznati po radu na popularnoj seriji "Game of Thrones" borave u Crnoj Gori kako bi podijelili svoje iskustvo i podržali kreatore javnih politika u izgradnji filmske industrije

1571 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

"Zadovoljstvo mi je, još jednom otvoriti događaj koji je dio saradnje Britanskog savjeta sa Filmskim centrom Crne Gore i Hercegnovskim strip festivalom u cilju promovisanja saradnje između kreativnih industrija i Ujedinjenog kraljevstva i Crne Gore. Prava je čast upoznati sa dvije legende sjevernoirske filmske industrije Vilijamom Simpsonom i Brajanom Kirkom", istakla je Karen Medoks, ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori na otvaranju panel diskusije na temu razvoja politika u oblasti filmske industrije.

Na ovom projektu, saradnju su ostvarili Filmski centar Crne Gore i British Council Montenegro, te Hercegnovski strip festival, a čiji je dio i danas održana panel diskusiju, kojoj su između ostalih prisustvovali i storiborder Vilijam Simpson i režiser Brajan Kirk, poznati po radu na popularnoj seriji "Game of Thrones".

Brajan Kirk i Vilijam SImpson na panel diskusiji
Brajan Kirk i Vilijam SImpson na panel diskusijifoto: Luka Zeković

"Oni su ove sedmice u Crnoj Gori kako bi podijelili svoja iskustva i podržali kreatore javnih politika u izgradnji filmske industrije u ovoj zemlji", dodala je Medoks.

"Kao što sam već govorila, Sjeverna Irska je sjajan model za Crnu Goru. Uspješno je izgradila svoju filmsku industriju kroz svoje snažne strateške vizije, izgradnju jakih veza između svog obrazovnog sistema i filmske industrije i promovisanje kulture, kao i ekonomskih mogućnosti", istakla je ambasadorka Velike Britanije.

"Crna Gora bi takođe imala koristi od diverzifikacije svoje ekonomije, podsticanja kreativnosti i inovacija. Promovisanja svoje posebne kulture i prirodnog okruženja. To je ono što projekat Britanskog savjeta namjerava da podrži", kazala je ona.

Prisutnima se obratila i Vanja Madžgalj, direktorica Britanskog savjeta u Crnoj Gori, a gosti i učesnici su mogli da pogledaju i poslušaju video poruku Endrua Rida, glavnog producenta kompanije Northern Ireland Screen.

Direktorica Britanskog savjeta u Crnoj Gori, Vanja Madžgalj iskoristila je priliku da istakne značaj razvoja kreativnih industrija u Crnoj Gori.

"Kreativne industrije su industrije budućnosti. One već danas predstavljaju na globalnom nivou oko šest odsto BDP-a, a eksperti pretpostavljaju da će do 2030. godine činiti cijelih deset odsto ukupnog BDP-a, što znači milione novih radnih mjesta, milijarde dolara prihoda... U Velikoj Britaniji kreativne industrije predstavljaju već danas 15 odsto njihove ekonomije i ona je već 2018. godine bila veća od automobilske, avio i naftne industrije zajedno", istakla je ona.

"To je industrija sa ogromnim potencijalom, ali pored ekonomskog ona razvija i inovacije, društveno, regeneriše zajednice i pomaže im da monetizuju i kapitalizuju na svojim lokalnim tradicijama, i to je ono što treba iskoristiti u cilju razvoja. Jedan od elemenata koji čini ovaj sektor potentnim jeste činjenica da kreativna industrija obuhvata četiri velika sektora - biznis, kulturu i kreativnosti, nove digitalne tehnologije i društvo", dodaje Madžgalj.

Ona je podsjetila da će projekat razvio strateški plan za razvoj vještina u filmu i novim medijima, kroz sistemski pristup rada sa obrazovnim sistemom.

"Tako da smo već započeli razgovore sa predstavnicima obrazovnog sistema, naročito u osnovnim i srednjim školama, o potencijalnoj reviziji i modernizaciji umjetničkih predmeta koji bi se na neki način prilagodili potrebama 21. vijeka", kaže Madžgalj.

Endru Rid je putem video poruke otkrio kako je Sjeverna Irska uspjela da privuče HBO kompaniju koja je veliki dio svjetski popularne serije "Igra prijestola" snimila upravo u toj zemlji.

"Velika sreća nas prati u svemu što radimo i neću da se pretvaram da je drugačije. Ali imamo afinitet prema kreiranju svoje sreće. Gradili smo timove, pa je prvo pitanje koje uvijek postavite - kakvu ekipu imate, kolika je i koliko produkcijski možete da pružite", priznao je Rid na početku obraćanja dodajući da su na izgradnji tima radili od 1997. do 2006. godine.

"Imali smo sreću, jer smo se upoznali sa producentom Džonom Skilfildom koji je htio da ide na mjesta koja se ranije nisu koristila, kao njegovi domaćini dobili smo veliki kredibilitet. Takođe imali smo velike poreske olakšice pa smo bili u mogućnosti da im ponudimo studio, ekipu sa iskustvom i novac", preričava on.

Na pitanje da li je došlo do državnog finansiranja, holivudskih produkcija i povećanja turizma nakon pilot epizode "Igre prijestola", Rid kaže da je kratak odgovor "ne", ali da je duži odgovor bolji.

"Pilot epizoda je snimljena 2009, serija tek naredne, pa su ljudi epizode mogli da gledaju tek od 2011. godine", pojašnjava on i ističe da je državno finansiranje došlo tek od 2013. godine kada se serija popularizovala.

Nakon panel diskusije, večeras će u Herceg Novom biti i zvanično otvoren ovogodišnji strip VIIkend te će tim povodom biti upriličena izložba radova italijanskog strip umjetnika Voltera Venturija gdje će se ambasadorka Velike Britanije takođe obratiti. U subotu od 11 sati u Herceg Novom biće organizovan i storyboard masterclass koji će držati Vilijam Simpson i Borivoje Grbić.

Bonus video: