Najveće šanse za Oskara ima „CODA”, ali statuu zaslužuje i „The Power of the Dog”

Dodjela nagrada zakazana za rane jutarnje časove u noći između nedjelje i ponedjeljka, podsjećamo na ostvarenja iz najbitnije kategorije - za najbolji film

14653 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Universal Pictures
Foto: Universal Pictures

Trka koja svake godine dobije svoje mjesto u knjigama istorije filmske industrije završava se večeras, odnosno u ranim jutarnjim časovima 28. marta po evropskom vremenu, kada će biti održana dodjela Oskara.

Film Džejn Kampion “The Power of the Dog” prednjači sa nominacijama, a broji ih 12, te se čini da bi Netflix nakon nekoliko pokušaja mogao konačno postati prva strimng platforma koja je nagrađena za najbolji film od strane američke filmske Akademije.

Ipak, Netflix ove godine ima konkurenciju u tom zadatku, s obzirom na to da je i “CODA” film u produkciji Apple kompanije takođe nominovan za najbolji film.

Njihovu igru može pokvariti “Belfast” u režiji Keneta Brane, ali i “Dune” koji bi mogao osvojiti između tri i osam Oskara, prema predviđanju filmskih kritičara. Tu su i “Don’t Look Up”, “Nightmare Alley”, “Drive My Car”, “West Side Story”, “King Richard” i “Licorice Pizza”.

Prema pisanju filmskih kritičara angažovanih u magazinu Variety, Oskara u glavnoj kategoriji najvjerovatnije će osvojiti “CODA”, ali jednoglasno ističu da bi to moglo poći za rukom i ostvarenju “Belfast”. Kao film koji po njima neće dobiti najprestižniju statuu u filmskoj industriji, a zaslužuje je, izdvajaju “The Power of the Dog”, a ističu i da se među nominovanima nezasluženo nije našlo ostvarenje “C’mon C’mon”.

Za one koji su (nekim čudom) do sada propustili informaciju ko je u trci za nagradu za najbolji film, ali i kako bismo podsjetili sve one koji sa nestrpljenjem očekuju ceremoniju dodjele Oskara, Variety izdvaja najvažnije podatke o ovih deset ostvarenja.

CODA

Najvažnija scena u ovom ostvarenju je ona u kojoj Rubi (Emilija Džouns) izgovara: “Ti si sve što mi treba”. Film u režiji Siana Hedera nosi naziv “CODA” što je skraćenica za “dijete gluvih roditelja”. Rubi je jedina osoba u porodici koja ima čulo sluha. Kada se porodični biznis u ribarstvu nađe u krizi, ona je rastrzana između želje da nastavi da se bavi onim što voli - muzikom, odnosno odlaskom na Berklee koledž, i straha od napuštanja roditelja.

Glavne uloge, pored Emilije Džouns, tumače Eugenio Derbez, Danijel Durant, Troj Kotsur, Marli Matlin...

Belfast

Najbitnija rečenica u filmu “Belfast” je: “Idi. Idi sad. Ne osvrći se. Volim te sine”, a izgovara je Greni (Džudi Denč). Kenet Brana ovoga puta donosi priču o mladiću i njegovoj porodici iz Belfasta koja pripada srednjoj, radničkoj klasi, a prenosi njihova životna iskustva tokom turbulentnih godina u drugoj polovini ‘60-ih.

Glavne uloge tumače Katriona Balfe, Džudi Denč, Džejmi Dornan, Džud Hil, Kolin Morgan...

The Power of the Dog (Moć psa)

”Samo želim da kažem... kako je lijepo kada nisi sam”, govori Džord Burbank (Džes Plemons), a Variety je izdvaja kao ključnu rečenicu ostvarenja u režiji Džejn Kampion. Radnja filma prati harizmatičnog rančera Fila Burbanka koji izaziva strah i strahopoštovanje kod svih ljudi koji ga okružuju. Kada njegov brat kući dovede novu ženu i njenog sina, Fil ih maltretira sve dok ne osjeti da postoji mogućnost da i on osjeća ljubav.

Osim Džesa Plemonsa, u “The Power of the Dog” igraju i Benedikt Kumberbač, Kirsten Danst i Kodi Smit Mekfi.

West Side Story (Priča sa zapadne strane)

Najbolja scena u ovom filmu je ona u kojoj Anita (Arijana Deboze) izgovara: “Hej, Havi. Hajde, pali vatru”. Stiven Spilberg, koji osim režije potpisuje i koprodukciju, ovoga puta se odlučio za adaptaciju mjuzikla iz 1957. godine. “West Side Story” istražuje teme kao što su zabranjena ljubav i rivalstvo između tinejdžerskih uličnih bandi različitik etničkih pripadnosti, koje sebe nazivaju “Jets” i “Sharks”.

U ovom ostvarenju, glavne likove tumače Ansel Elgor, Rejčel Zegler, Arijana Deboze, Dejvid Alvarez, Rita Moreno, Brajan Darsi Džejms, Kori Stol i drugi.

Dune (Dina)

”Veliki čovjek ne traži da bude vođa, on je pozvan da to bude. Ali ako je tvoj odgovor - ne, i dalje ćeš biti jedina stvar koja mi je najpotrebnija - moj sin”, rečenica je koju u filmu “Dune” izgovara Djuk Leto Atreides (Oskar Ajsak).

Denis Vilnev režirao je filmsku adaptaciju naučnofantastičnog romana Frenka Herberta, o sinu iz plemićke porodice kojem je povjereno čuvanje najvrednijeg i najvažnijeg elementa u galaksiji.

Glavni junak je Timoti Kalamet, a njemu se pridružuju Rebeka Ferguson, Zendaja, Džejson Mamoa, Stelan Skarsgard, Stiven Mekinli Henderson, Džoš Brolin, Havijer Bardem...

Drive My Car (Povezi me)

U filmu Teruhisa Jamamotoa, kao najvažnija rečenica izdvaja se ona koju u jednoj sceni izgovara Jusuke Kafuku (Hidetoši Nišijima): “Moramo nastaviti da živimo”.

Film “Drive My Car” obuhvata radnju koja se odvija nakon iznenadne smrti supruge glavnog junaka. Jusufa Kafuku, priznati glumac i režiser dobija ponudu da u Herošimi bude reditelj japanske verzije “Ujka Vanja”. U tom novom okruženju, on počinje da se suočava sa misterijama koje je njegova supruga ostavila iza sebe.

Glavne uloge tumače i Toko Miura, Reika Kirišima, Park Ju-rim, Sonia Juan...

King Richard (Kralj Ričard: Prednost u igri)

”Najjača, najmoćnija, najopasnija stvorenja na cijelom ovom svijetu je žena koja zna da misli. Ne postoji ništa što ona ne može”, rečenica je koju izgovara Ričard Vilijams, otac čuvenih teniserki Serene i Venus Vilijams, a kojeg tumači Vil Smit. Kao što naziv i govori, film se fokusira na Ričarda, ali se kroz njegov lik opisuje kako su američke teniske zvijezde postale ono što su danas, a sve zahvaljujući ocu koji ih je trenirao. Za režiju ovog ostvarenja bio je zadužen Reinaldo Markus Grin.

Pored Vila Smita, u ovom filmu igraju i Džon Berntal, Aunjanue ELis, Toni Goldvin, Sanja Sidnej i Demi Singlton.

Licorice Pizza

”Znaš li ti ko je moja djevojka?”, ovu rečenicu kritičari Variety magazina izdvajaju kao ključnu a izgovara je glumac Bredli Kuper, kao njegov lik Džon Piters.

Pol Tomas Anderson režirao je priču o odrastanju Alane Kejna i Gerija Valentina, dok se zabavljaju i prolaze kroz životna iskustva kakvo je prvo zaljubljivanje. Radnja se odvija u 1973. godini prošlog vijeka.

Osim Bredlija Kupera, glavne uloge tumače Alana Haim, Kuper Hofman, Šon Pen i Tom Vejts.

Nightmare Alley (Aleja noćnih mora)

Kao najbolju rečenicu izgovorenu u ovom filmu Giljerma del Tora, izdvaja se “Gospodine ja sam rođena za to”, a koju izgovara Stenton Karlis (Bredli Kuper). U ovom ostvarenju u centru pažnje je čovjek koji radi u svijetu zabave, ambiciozan je, ali i veoma talentovan, naročito kada je potrebno manipulisati drugim ljudima uz pomoć par dobro odabranih riječi. Ipak, on će se zbližiti sa psihijatricom koja je puno opasnija od njega.

Glavne uloge u filmu “Nightmare Alley” tumače i Kejt Blanšet, Toni Kolet, VIlijem Dafo, Ričard Jenkins, Runi Mara, Ron Perlman, Meri Stinburgen i Dejvid Stretheirn.

Don’t Look Up (Ne gledaj gore)

”Mi smo zaista imali sve, zar ne?”, kaže u posljednjim i najbitnijim scenama ovog filma Rendal, junak kojeg tumači Leonardo Dikaprio.

Adam Mekej, zadužen za režiju, ali i produkciju podijelio je publiku zahvaljujući ovom filmu. Međutim, puno je više onih koji su ovu satiru shvatili kao zabrinjavajuću realnost. Dva niže rangirana astronoma naći će se u centru pažnje medija nakon što su pokušali da upozore ljude da se planeti Zemlji približava kometa koja će uništiti sve.

Pored Leonarda Dikaprija, glavne uloge igraju i Kejt Blanšet, Timoti Kalamet, Arijana Grande, Džona Hil, Dženifer Lorens, Melani Linski, Kid Kudi, Rob Morgan, Meril Strip, Himeš Patel, Ron Perlman, Tajler Peri i Mark Rajlens.

Bonus video: