Najznačajniji filmovi Brusa Vilisa

Deset ostvarenja, bez obzira na to da li u njima tumači glavne ili sporedne uloge, izdvojeni su kao filmovi koji su obilježili četiri decenije dugu karijeru glumca koji se povlači iz Holivuda, nakon što mu je dijagnostifikovana afazija

5777 pregleda 5 komentar(a)
Foto: indiewire.com
Foto: indiewire.com

Vijest koju je prije desetak dana objavila porodica Brusa Vilisa, o njegovom povlačenju iz glumačke karijere zbog bolesti koja utiče na sposobnost i razumijevanje govora, zatekla je Holivud, ali i sve njegove fanove širom svijeta.

Tek tada, mnogi su razumjeli zašto je ovaj glumac, samo u 2021. godini snimio čak osam filmova, koji su prošli veoma loše i kod kritike i kod publike, a zbog kojih su i organizatori Zlatne maline za potrebe ovogodišnje dodjele nagrada za najgore filmove i glumce, ustanovila posebnu kategoriju - Najgora uloga Brusa Vilisa u filmovima iz 2021. godine.

Ipak, po saopštenju da Vilis boluje od afazije, čak su i osnivači Zlatne maline odlučili da povuku nagradu koju su mu dodijelili prošlog mjeseca (za ulogu u filmu “Cosmic Sin”), a upravo su oni to obrazložili riječima:

”Nakon dugog razmatranja, odlučili smo da povučemo Zlatnu malinu koju smo dodijelili Brusu Vilisu, zbog nedavno objavljenih informacija o njegovoj bolesti. Ukoliko je nečije zdravstveno stanje faktor pri donošenju odluka o angažmanima ili kvaliteta glume, svjesni smo da nije uviđajno dodjeljivati im Zlatne maline. Zaista nam je žao zbog dijagnoze Vilisa. Možda je upravo to razlog zašto je želio da ode sa velikim praskom u 2021. godini”.

U međuvremenu, sajt Collider posvetio je tekst Vilisu, ističući da je u pitanju glumac koji je u svojoj karijeri nešto dužoj od 40 godina, snimio više od 80 filmova.

Povodom njegovog povlačenja iz glumačkog svijeta, izdvojili su deset najznačajnijih filmova, odnosno uloga, bilo da se radi o dobro ili loše ocijenjenim ostvarenjima i glavnim ili sporednim likovima.

The Fifth Element

Kada se pomene film Luka Besona “The Fifth Element” (Peti element) prva pomisao su Mila Jovović i Brus Vilis.

Radnja ostvarenja odvija se u futurističkom okruženju, godina je 2263. a Korben, kojeg tumači Vilis slučajno će se naći u situaciji da spasavanje cijelog univerzuma. S obzirom na to da je prije snimanja ovog ostvarenja 1997. godine već iza sebe imao uloge u kojima je glavni junak koji spašava situaciju i ljude oko sebe, ne čudi što je izabran za ovu ulogu, a dokazao je da je upravo u tome i najbolji.

Tokom prikazivanja u bioskopima širom svijeta “The Fifth Element” zaradio je skoro 264 miliona dolara.

Moonrise Kingdom

”Moonrise Kingdom” (Kraljevstvo izlazećeg mjeseca) pomalo je potcijenjen film. Iako u njemu Vilis igra sporednu ulogu savršeno se uklopio u ekipu koju je odabrao Ves Anderson, a među kojima su Frensis MeDormand, Tilda Svinton i Bil Mari. Vilis tumači lik policajca koji živi u malom gradiću i prihvata da se brine o dječaku kojeg usvojitelji više ne žele. A kada dječak Sem pobjegne sa svojom djevojkom, Vilis je taj koji će (ponovo) krenuti u akciju, pa čak i u komediji.

Možda nije bio prvi izbor za ulogu u komediji, ali ako je režiseru potreban heroj, Vilis je logičan izbor.

Death Becomes Her

Upravo u ovom ostvarenju iz 1992. godine “Death Becomes Her” (Smrt joj dobro pristaje), u režiji Roberta Zemekisa, Vilis je dokazao da može igrati i u komedijama. U tome su mu pomogle Meril Strip i Goldi Hon, kojima zapravo film i pripada, ali se njihov kolega dobro uklopio u cijelu priču. Dok Strip i Hon tumače rivalke kojima je jedino bitan magični napitak uz pomoć kojeg vječno ostaju mlade, Vilis je alkoholičar i na savršeni način je izbjegnuto da njegov lik bude predstavljen kao negativac, iako zasigurno nije ni pozitivan lik.

Twelve Monkeys

U filmu “Twelve Monkeys” (Dvanaest majmuna) koji je snimljen dvije godine prije kultnog “Petog elementa) Vilis tumači lik Džejmsa Kola, zatvorenika koji bira da ga vrate nazad kroz vrijeme kako bi pronašao smrtonosni virus kako bi naučnici u budućnosti mogli uz pomoć njega da razviju lijek. Iako je Bred Pit za ovaj film dobio nominaciju za Oskara, Vilis je ostvario ulogu za pamćenje. “Dvanaest majmuna” možda nije savršeni film, ali Vilis mu daje ravnotežu u momentima kada je to potrebno.

Armageddon

Film “Armageddon” (Armagedon) “razbija” na svoj način, ali i Vilis kao Hari Stamper. I ovoga puta glumac je dobio ulogu koja mu imponue. Kada Hari saznaje da dolazi ateroid koji prijeti da uništi sav život na Zemlji, uključujući i njegovu ćerku Grejs (Liv Tejlor), on zna da nema izbora osim da se uputi u svemit i digne u vazduh veliki kamen. Posljednje scene koje Vilis dijeli sa Benom Aflekom su za pamćenje, jer rijetko kada u akcionim filmovima možemo vidjeti heroja kako žrtvuje život zarad svih ostalih.

Sin City

”Sin City” (Grad grijeha) snimljen je po stripu, a smatra se jednim od najvjernijih ekranizacija te oblasti. U njemu je Vilis pozicioniran kao zvijezda, a njegov Džon Hartigan kao heroj koji sprečava ubicu u pokušaju da naudi mladoj Nensi Kalahan. U ovom scenariju svi imaju mračne strane, ali ne i Vilisov lik, koji ne samo da želi da zaštiti Nensi, već je spreman da da svoj život za njenu slobodu, ali i bezbijednost. Kada poslije puno godina izađe iz zatvora i kreće u potragu za odraslom Nensi (Džesika Alba), naćiće i svog protivnika koji želi osvetu, a sve to daće nam jednu od boljih filmskih smrti (kojih Vilis nema toliko puno u svojim filmovima).

Dok je Miki Rurk srce “Grada grijeha”, Vilis je njegova kičma uz pomoć se priča nadograđuje. Upravo je Hartigan taj koji nas uvodi u crno-bijeli svijet, a Vilis to radi na savršen način.

Unbreakable

Ostvarenje iz 2000. godine, “Unbreakable” (Nesalomivi) donosi Vilisu lik Dejvida, bivše fudbalske zvijezde čiji je san da postane profesionalac uništen, zajedno sa njegovom nogom u teškoj saobraćajnoj nesreći. Godinama kasnije, on radi kao obezbjeđenje stadiona u Filadelfiji, pokušava da spasi svoj brak i zaštiti svog sina. Odgovore na sva njegova pitanja (ali i ona koja ga ne interesuju) imaće Elaja, kojeg igra Samjuel L. Džekson. Vilis je ponovo sjajan u ulozi rosječnog oca koji ubrzo shvata da i nije tako prosječan, a scena sa njegovim sinom iz filma Spenserom Tretom Klarkom, sada je već postala kultna. M. Najt Šjamalan zna kako da izvuče najbolje iz Vilisa, ali se čini i da je glumac srećna amajlija ovom režiseru. U ovom ostvarenju ima nečega posebnog, pored sjajnog scenarija i dobre glume Džeksona, a to je mirnoća sa kojom Vilis donosi svoju glumu.

The Sixth Sense

Ovaj film u mnogome je podijelio publiku, i dok ga neki smatraju možda i najgorim ostvarenjem u kojem Brus Vilis igra, drugi ne bi mogli zamisliti njegovu karijeru bez “The Sixth Sense” (Šesto čulo). U ovom klasiku iz 1999. godine, koje je takođe režirao M. Najt Šjamalan, on tumači lik Malkoma, dječjeg psihologa koji počinje da radi sa dječakom po imenu Kol (Helej Džoel Osment), a koji tvrdi da svuda oko sebe vidi mrtve ljude. Srećom po Vilisa, bio je na visini zadatka i u mnogome je pomogao režiseru da snimi film sa djetetom koje igra jednu od centralnih figura u trileru. Mnogi smatraju da je kraj jedan od najboljih koje je neki film donio, a za najveći preokret zaslužna je i Vilisova gluma, jer jedno je napisati dobar kraj, a sasvim drugo imati glumca koji će tu priču da proda i natjera publiku da mu vjeruje. Honorar koji je glumac dobio za “Šesto čulo” možda je i najveći u njegovoj karijeri, a cira je iznosila 115 miliona doara.

Pulp Fiction

Još jedno kultno ostvarenje u kojem je svojih pet minutaimao i Vilis je “Pulp Fiction” (Petparačke priče). Ni danas nije sigurno ko je bio zahvalniji sudbini to što su snage udružili poznati glumac i danas jednako poznati režiser - Vilis ili Kventin Tarantino. Film je tada u mnogome profitirao jer je u svom ostvarenju imao poznatu zvijezdu kao što je Vilisu, uz jednako popularne Džeksona, Džona Travoltu i Umu Turman. Istina je da je i Vilisu dobrodošla uloga Buča, nakon što je donio nekoliko pogrešnih odluka i igrao u filmovima koji nisu najbolje prošli. Prilika da igra boksera uz sjajnog Tarantina, ne dolazi svaki dan, naročito nakon filmova poput “Hudson Hawk”, “Billy Bathgate” i “Bonfire of the Vanities”.

Iako nemamo priliku da vidimo bar jedan zamah Buča u ringu, publika može vidjeti kako barata samurajskim mačem. Ovo je možda i najbolji film u kojem je Vilis ikada igrao, ali prvo mjesto jednostavno mora pripasti njegovom zaštitnom znaku.

Die Hard

U ovome se slažu gotovo svi fanovi Brusa Vilisa - “Die Hard” (Umri muški) je film koji je obilježio ovog glumca za sva vremena, a na prvoj poziciji mogu se naći i dva nastavka ovog ostvarenja. Tadašnja publika imala je priliku da gleda zvijezdu koja se rađa. Iako za svoju karijeru Vilis zahvalnost duguje i “Moonlighting” prije “Die Hard” nikada nije imao priliku da bude akciona zvijezda, a uloga Džona Meklejna pasovala mu je kao rukavica na ruci.

Džon je njujorški policajac sa uvrnutim smislom za humor, koji će imati uzbudljivu prazničnu noć, a čak i oni koji su bezbroj puta gledali “Die Hard” u nekim momentima osjećaju uzbuđenje i pitaju se da li će Džon izaći živ iz Nakatomi kule.

Iza ovog ostvarenja ostalo je vječito pitanje, da li je u pitanju božićni film ili ne - istina je da to nije ni bitno, jer se može pogledati u bilo koje doba godine.

Kao što će Silvester Stalone biti upamćen kao Roki, Arnold Švarceneger kao Terminator, tako će i uloga Džona Meklejna zauvijek ostati Vilisova.

Bonus video: