Najzanimljiviji dokumentarci iz 2022. godine

Neki od ovih dokumentarnih filmova se fokusiraju na najveće svjetske zvijezde, neki na skandale, a tu je i film koji prati razvoj tehnologije i nove sociološke fenomene, poput društvene mreže TikTok

5561 pregleda 0 komentar(a)
Foto: IMBD.COM
Foto: IMBD.COM

Kao i prethodna godina i 2022. donosi veliki broj dokumentarnih filmova na koje treba obratiti pažnju, neki su već objavljeni i mogu se pogledati, dok je premijera drugih odložena, jer je snimanje usporeno zbog pandemije koronavirusa.

Neka od ovih djela se fokusiraju na najveće svjetske zvijezde, neki na skandale, a tu je i film koji prati razvoj tehnologije i nove sociološke fenomene poput društvene mreže TikTok.

Za ljubitelje filmova čiji je scenario zasnovan na istinitim događajima, “Gardijan” je izdvojio je dokumentarne filmove na koje treba obratiti pažnju, a među njima su i onaj o projektu američkog repera Kanjea Vesta koji traje 20 godina, istraživanje avionskih nesreća koje su se desile zbog grešaka u dizajnu letjelica, ali i film o pjevačici Rijani koji se odavno očekuje, naziv još uvijek nije poznat, ali se pretpostavlja da će stići do publike do kraja ove godine.

Lista za 2022. godinu nije još uvijek potpuna, jer se očekuje da će u međuvremenu biti objavljeni još neki dokumentarci, ali za sada evo koje možete pogledati u narednim mjesecima.

Jeen-yuhs: A Kanye West trilogy

Publika, ali i kritičari su podijeljeni kada je u pitanju dodjeljivanje titule najočekivanijeg dokumentarca u 2022. godini. U pitanju je izbor snimaka koji su nastali tokom proteklih 20 godina, a koje je napravio reper i producent Ye’s (ime koje sada koristi Kanje Vest). U produkciji striming platforme Netflix, ovaj dokumentarac donosi do sada ne objavljivane snimke koji prikazuju kontroverznog repera od njegovih mlađih dana, a prati njegov put ka vrhu kako muzičkom tako i modnom.

U filmu će pažnja biti posvećena i smrti njegove majke Donde Vest po kojoj je nazvao dva muzička albuma, ali i neuspješnoj političkoj kampanji koju je pokrenuo 2020. godine sa ambicijama da se kandiduje za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Film je trilogija, te sadrži tri epizode “Vision”, “Purpose” i “Awakening”. Prvi dio prikazan je na Sundance film festivalu, a od 2. marta sva tri su dostupna za gledanje na Netflixu. Striming platforma, prema pisanju američkih medija, platila je prava za film 30 miliona dolara, iako novac navodno nije stigao do Vesta, koji je dao dozvolu za korišćenje njegovih arhivskih snimaka.

The Jane

I ovaj dokumentarac pod nazivom “The Jane” u produkciji HBO televizije, takođe je prikazan na Sundance film festivalu, a čiju režiju potpisuju Tia Lesin i Ema Pildes. One se ovim filmom prisjećaju kolektiva Džejn, odnosno tajne mreže žena iz Čikaga koje su omogućile Amerikankama da obave bezbjedne, tada ilegalne abortuse u periodu od 1969. do 1973. godine, kada je sud u Ilinoisu u slučaju Roe protiv Wade omogućio ženama to pravo.

Ovaj dokumentarni film baca pogled na prošlost i vrijeme kada je podzemni servis u vidu sigurnih kuća, pod kodnim imenima i sa povezima preko očiju, pomagao ženama kojima je očajnički trebala pomoć. Značaj filma “The Janes” je veliki i dolazi u pravo vrijeme, jer se u 2022. godini ponovo pokreće tema o mogućnosti zabrane abortusa.

Rihanna

Poput njenog najnovijeg albuma koji stiže nakon “Anti” objavljenog 2016. godine, ni ovaj dokumentarni film još uvijek nema naziv, ali je poznato da ga režira Piter Berg (Friday Night Lights), ali i da konstantno probija rokove. Upravo zato smatra se jednim od najduže čekanih dokumentarnih filmova, jer se na njemu radi već šest godina, a odkupio ga je Amazon za nevjerovatnih 35 miliona dolara još 2019. Ipak, još uvijek nije poznat tačan datum premijere, jer je pandemija koronavirusa odložila prvobitni plan - da ga fanovi pogledaju 2020. godine.

Tada je premijera odložena za narednu godinu, ali je i to ponovo pomjereno, a optimisti se nadaju da će biti objavljen do kraja ove godine. Obožavaoci Rijane gledaju na kašnjenje sa vedrije strane, jer su dodatne godine omogućile Bergu da napravi dodatne snimke, mada bi oni mogli biti suvišni s obzirom na to da se još 2020. godine u medijima pojavila informacija da raspolaže za 1200 sati snimljenog materijala. U tom periodu pjevačica sa Barbadosa pokrenula je i Fenty Beauty Line i postala prva crna žena koja luksuznom linijom odjeće, započela je i vezu sa kolegom ASAP Rockyjem i dostigla svjetsku slavu.

Benjamin Franklin

Najnoviji dokumentarni film Kena Burnsa, kako i sam naziv kaže, donosi priču o najinteresantnijem i najdinamičnijem Amerikancu iz 18. vijeka - Bendžaminu Frenklinu, piscu, štamparu, filozofu, izumitelju, diplomati i na neki način slavne ličnost za vrijeme u kojem je živio.

Ovaj projekat snimljen je iz dva dijela, a traje ukupno četiri sata i objavljen je 5. aprila na PBS televizijskoj mreži. Ipak, neposredno prije premijere naglašeno je da će Frenklinov život biti gledan očima kritičara, što je nesvakidašnje kada su u pitanju američki filmski autori koji rade na pričama o Očevima osnivačima. Prema sinopsisu, Frenklinov život bio je prepun kontradiktornosti. Iako se pred sudom borio za ukidanje robovlasništva, tokom svojih srednjih godina imao je robove, bio je protiv nasilja nad Indijancima, ali je podržavao naseljavanje njihove zemlje bijelcima...

We Need to Talk About Cosby

Komičar i voditelj CNN televizije W Kamau Bel donosi jedno od najvećih razočaranja i skandala u novijoj istoriji slavnih ličnosti - optužbe za seksualno zlostavljanje koje su 2018. godine podignute protiv voljenog komičara i bivše televizijske zvijezde Bila Kozbija.

Kozbija je 2021. godine oslobodio Viši sud u Pensilvaniji zbog pravno tehničkih razloga, iako je više od 60 žena javno iznijelo optužbe protiv njega na račun seksualnog zlostavljanja, čime je dokazan i šablon, jer je za sve njih koristio iste narkotike za smirenje, a zatim sve negirao. “We Need to Talk About Cosby”, dokumentarac Bela koji ima četiri epizode, a koji je premijerno prikazan na Sundance festivalu, a zatim i na Showtime kanalu, donosi arhivski materijal, kulturne i političke analize prema kojima se “proispituje njegov značaj za društvo u kojem kultura nasilja nad ženama, toksična muževnost, kapitalizam i moć bijele rase oblikuje seks i moć”.

The Occupied City

Dokumentarac nagrađivanog režisera Stiva Mekvina o Amsterdamu u vrijeme okupacije nacista tokom Drugog svjetskog rata bio je u produkciji dugi niz godina, a možda neće biti završen do kraja 2022. godine, iao je to plan. Upravo to je razlog više zašto publika sa nestrpljenjem isčekuje film oskarovca u koji je uloženo 5,7 miliona dolara, a koji je baziran na njizi “Atlas van een Bezette Stad, Amsterdam 1940-1945) koju potpisuje njegova supruga, holandska filmska autorka i producentkinja Bjanka Stigter. Njen debi bio je dokumentarac o holokaustu, “Three Minutes: A Lengthening” koji je prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, pa se ništa manje očekuje i od “The Occupied City”.

Downfall: The Case Against Boeing

U oktobru 2018. godine Boeing 737 Max jet, avio kompanije Lion Air, zaronio je u Javansko more neporedno nakon što je uzletio sa piste u Džakarti, a posljedica je 189 mrtvih. Četiri mjeseca kasnije, još jedan Boeing 737 Max, ovoga puta avion Ethiopian Airlines srušio se šest minuta nakon uzlijetanja sa aerodroma u Adis Abebi, a u ovoj nesreći poginulo je 157 putnika i članova posade.

Istražitelji su kasnije zaključili da je greška u autopilotskoj navigaciji prouzrokovala da se prednji dio aviona oštro usmjeri nazad ka zemlji, ali i da su tragovi nedavnih izmjena u pomenutom sistemu obrisane. “Downfall: The Case Against Boeing” koji je režirao Rori Kenedi, drugi je dokumentarac u godinu dana, koji istražuje američke kompanije kojima je profit ispred bezbjednosti. Ovaj Netflixov film stiže nakon “Boeing’s Fatal Flaw” koji je PBS Frontline snimio u saradnji sa New York Timesom, a koji je premijerno prikazan u septembru prošle godine.

TikTok, Boom

Za sve one koji se pitaju kako je društvena mreža TikTok postigla tako veliki uspjeh u digitalnoj kulturi za tako kratko vrijeme tu je dokumentarac “TikTok, Boom” koji je snimio Šalini Kantaja. I ovaj film premijerno je prikazan na Sundance filmskom festivalu, a prikazuje uspon TikToka od muzičke platforme do aplikacije sa najvećim brojem preuzimanja na svijetu, a koja je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance i sada okuplja gotovo sve pripadnike Generacije Z, kao i zvijezde, novinare i eksperte iz različitih oblasti.

Chocobar

Slavna filska autorka iz Argentine Lukrecija Martel prati Zamu u svom filmu koji je hibrid fikcije i dokumentarca, a koji prikazuje ubistvo argentinskog aktiviste Havijera Čokobara, a kojeg ubija jedan zemljoposjednik 2007. godine. Kako sama Martel ističe ovaj dokumentarac je osujećen u namjeri da postane dokumentarac zbog apirologije, ali ga to nije spriječilo da bude nagrađen na švajcarskom Locarno film festivalu. Iako je film završen i već je prikazan na pomenutom festivalu, još uvijek se ne zna kada će biti premijera za publiku.

The Princess

U posljednje vrijeme filmovi, dokumentarci i serije o princezi Dajani ponovo se vraćaju na velika vrata, od “Diana: The Musical” preko četvrte sezone Netflixove serije “The Crown” koja je dobila pozitivne ocjene kritike, do “The Princess” koji je dostupan za gledanje na HBO Max platformi. Njegov cilj je ispitivanje života omiljene princeze, njenog uticaja na javno mnjenje o stavu prema monarhiji, kako za vrijeme njenog života tako i poslije smrti 1997. godine.

Bonus video: