Brinuo se o svemu i svima

„Imali smo veliku ekipu, dosta snimajućih dana, ali entuzijazam nije jenjavao“
495 pregleda 1 komentar(a)
Imao zahtjevnu ulogu: Kaličanin, Foto: Filip Roganović
Imao zahtjevnu ulogu: Kaličanin, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 18.10.2017. 14:30h

Prvi igrani film organizacije The Books of Knjige - “Slučajevi pravde” polako osvaja bioskope širom Crne Gore, pa svi koji su učestvovali u ovom projektu mogu biti zadovoljni. Jedan od njih je direktor filma i jedan od glavnih glumaca Ljubo Kaličanin.

Ulogu Subaše dobio je slučajno, otkriva on u razgovoru za Vijesti.

“Moja saradnja sa organizacijom The Books of Knjige traje odavno, a iz nje se još u toj pilot epizodi rodila ideja za Subošau, mada meni je mnogo draža ova druga uloga u filmu - direktorska. Jeste teža, ali i draža”, navodi Kaličanin.

Dugogodišnji producent u Kulturno- informativnom centru Budo Tomović u filmu igra pomoćnika narkodilera i vlasnika diskoteke Felisa (Zoran Marković Zonjo). Ova uloga bila je zahtjevna jer morao je sve da odglumi bez ijednog dijaloga.

“Sa ove tačke gledišta teško je odgovoriti koliko je bez dijaloga moja uloga bila teža, to je bila pragmatična odluka. Nijesam imao vremena da se previše spremam i učim scenario jer sam imao mnogo više posla kao direktor filma, pa smo pojavljivanje Subaše skratili. Zato nijesam imao dijaloga”, otkriva Kaličanin.

Lik kojeg je igrao pred kraj filma umire, a Kaličanin priznaje da nije lako bilo odglumiti tu scenu, kao i izdržati “provjeru” policajaca Rajka (Goran Vujović) i Duška Mačeka (Veselin Gajović Gajo).

“Toga dana je snimanje trajalo veoma dugo, nešto smo “zakočili”, a pogotovo ta scena na podu, tako da smo Zonjo i ja dosta vremena proveli ležeći na onim hladnim pločicama, iako to u filmu izgleda vrlo kratko. Taj pod ću sigurno pamtiti”, iskren je Kaličanin.

“Nismo mi nešto mnogo dublova pravili. Gotovo da je čitav film išao pitko. Imali smo dobru pripremu, dosta smo radili prije snimanja, pa nas je to spasilo da neke scene ne ponavljamo previše. Čak ona u kojoj ekplodira hangar, a koju nijesmo mogli da ponavljamo je prošla odlično”, prisjeća se on.

Kao direktor filma, Kaličanin je morao da brine o svakom detalju.

“E taj dio bio je mnogo zahtjevniji od glumačkog, jer sam morao da brinem o svima i o svemu”, ponosno ističe, dodajući da je bilo dosta gostujućih glumaca koji se pojavljuju u jednoj sceni, a umogome su obogatili film.

“Koji god posao da radite, ništa nije lako, morate imati srpljenje i biti spremni na sve nedaće, a posebno to važi za film. Kažu da je najteži oblik stvaranja kad je umjetnost u pitanju snimati film, a ja sam se u to i lično uvjerio radeći na “Slučajevima pravde”. Imali smo veliku ekipu, dosta snimajućih dana, ali ono što me i danas raduje je da entuzijazam nije jenjavao i ta pozitivna atmosfera u ekipi je doprinijela da se rad na ovom filmu pamti kao lijepa uspomena”, zaključuje Kaličanin.

Slučajevi pravde su premijerno prikazani u Podgorici, Cetinju, Tivtu, Nikšiću, Danilovgradu, a večeras će biti i u kotorskom Kulturnom centru u 20 časova. Ljubitelji organizacije The Books Of Knjige u Ulcinju na prikazivanje filma moraće da sačekaju do 20. oktobra, a projekcije od 18 i 20 časova će biti u Centru za kulturu. Film će biti prikazan i u Baru (23 - 25. oktobar), Kolašinu (26. i 27. oktobar Centar za kulturu), Beranama (28 - 30. oktobra Centar za kulturu), Mojkovcu (29. oktobar Centar za kulturu), Plužinama (31. oktobar Centar za kulturu), dok će se početkom novembra gledati u Herceg Novom, Pljevljima, Bijelom Polju, Rožajama, Petnjici, Plavu, i Andrijevici odakle nastavlja po ostalim ex-YU republikama.

Bonus video: