Netfliks izgubio 50 milijardi dolara

Veliki problem je i nedozvoljeno djeljenje lozinki, jer se procjenjuje da trenutno širom svijeta Netfliks gleda više od 100 miliona domaćinstava, iako nisu pretplaćeni

9132 pregleda 2 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Akcije Netfliksa u srijedu su pale čak 35 osto kada je objavljeno da je izgubljen veliki broj korisnika i da se očekuje da narednih mjeseci još nekoliko miliona ljudi odustane od pretplate, a taj trend je nastavjen i danas, jer zabilježen novi pad od tri i po procenta.

U apsolutnim brojevima to znači da je vrijednost kompanije smanjena za čak 50 milijardi dolara i da joj predstoji veoma težak period.

Gubitak velikog broja pretplatnika prouzrokovan je sve jačom konkurencijom, kao i odlukom da se, zbog rata u Ukrajini, napusti rusko tržište sa 700.000 korisnika, prenosi BBC.

Veliki problem je i nedozvoljeno djeljenje lozinki, jer se procjenjuje da trenutno širom svijeta Netfliks gleda više od 100 miliona domaćinstava, iako nisu pretplaćeni.

Situaciju je pogoršao jedan od najpoznatijih američkih investitora Vilijam Ekman, koji je povukao svoju investiciju od 1,1 milijardu dolara, uz gubitak više od 400 miliona.

Netfliks je u utorak saopštio da je u prvom ovogodišnjem tromjesječju broj korisnika pao za 200.000 i da se očekuje da će u drugom kvartalu ostati bez dodatnih dva miliona pretplatnika.

U saopštenju kompanije navodi se da je zbog povećanje cijene na ključnim tržištima samo u Sjevernoj Americi izgubljeno 600.000 korisnika, što je uz 700,000 pretplatnika iz Rusije bio veliki udarac.

Uprkos tome, Netfliks je i dalje vodeći svjetski striming servis sa više od 220 miliona korisnika, ali je konkurenciji Diznija i Amazona sve jača.

Bez obzira na negativne trendove, prihod je u prvom tromjesječju uvećan za 7,8 milijardi dolara, što je 9,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine, ali je profit bio 1,6 milijardi, što je pad od šest procjenata,prenosi N1.

Cijena akcija Netfliksa pala je sa oko 700 dolara, koliko je iznosila početkom godine, na 220 dolara i sada je na nivou od prije četiri godine.