Snima se nastavak kultne Leptirice

Nova verzija filma biće u savremenom ambijentu i u njoj neće biti nikakve sličnosti sa prvobitnom

4644 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz filma, Foto: Printscreen
Detalj iz filma, Foto: Printscreen

Reditelj Đorđe Kadijević otkrio je da će uskoro početi snimanje nove verzije kultnog srpskog horora “Leptirica”.

”Zbog ogromne popularnosti ‘Leptirice’ prihvatio sam da napravim novu verziju tog filma koja bi bila u savremenom, a ne u folklornom ambijentu kao prethodna. U njoj neće biti seoskog ambijenta, neće biti vodenice, nikakve sličnosti sa prvobitnom ‘Leptiricom’, otkrio je za Sputnjik legendarni reditelj Đorđe Kadijević.

Na predlog “Filmskih novosti”, najstarije producentske kuće u Srbiji, odlučio je, kaže, da se poslije dugog perioda apstinencije odazove njihovom pozivu te snimi novu verziju kultnog filma iz sedamdesetih koji predstavlja klasik horor žanra.

”Prva ‘Leptirica’ je čudna sinteza komedije i tragedije, na jedan način smiješna, a na drugi užasna. Moj prijatelj Dobrica Ćosić mi je svojevremeno rekao kako ne može da se oslobodi od utiska ‘Leptirice’, ne zbog strašnih scena, metamorfoze glavne junakinje od anđela do samog satane, nego zbog posljednjeg kadra filma u kome glavni junak leži kraj praznog vampirskog groba, a da se ne zna da li spava ili je mrtav ili se možda i sam povampirio. Ta otvorenost prema mogućnosti kontinuiteta zla je nešto što ‘Leptiricu’ zaista čini užasnim filmom”, ispričao je Kadijević.

Proslavljeni reditelj kome je i iskustvo istoričara umjetnosti i likovnog kritičara pomoglo da stvori jedinstven filmski izraz objašnjava da je i u novoj verziji filma upravo ta filozofija otvorenosti na obije strane veoma važna.

Leptirica je jugoslavenski horor film iz 1973. godine, a rađen je prema pripovjetki Milovana Glišića. Glavne uloge tumače Petar Božović, Mirjana Nikolić, Slobodan Perović, Vasja Stanković i Tanasije Uzunović.

Radnja se odvija u selu u kojem se mladić Strahinja silom prilika oženi za djevojku Radojku, za koju se ispostavi da je vampirca. Lepitirica je stekla kultni status jer je bila prvi srpski horor film, odnosno jedan od rijetkih primjera filmova fantastike na području jugoslovenske kinematografije.

Film je sniman u selu Zelinje kod Zvornika, u kojem se i dalje nalazi čuvena vodenica.

Bonus video: