Za glumca je nagrada tkati raskošan kosmos kakav je bio Tesla

Mišo Obradović igraće u nastavku serije “Beležnica profesora Miškovića”

9120 pregleda 3 komentar(a)
Mišo Obradović, Foto: Duško Miljanić
Mišo Obradović, Foto: Duško Miljanić

Iako se posljednjih godina na našim prostorima uglavnom snimaju serije koje u fokusu imaju krimi priče, u ljeto 2020. snimljena je jedna koja donosi potpuno drugačiju temu.

Naime, serija “Beležnica profesora Miškovića” kroz 12 epizoda vodi gledaoce kroz slučajeve pune fantastike, magije i nevjerovatnih situacija paralelno na dva kolosijeka, pa je dio radnje smješten u prve godine 21. vijeka, dok je drugi u 70-te godine 20. vijeka.

Serija je nastala na osnovu istoimenog romana Ratka Dmitrovića u produkciji Telekoma Srbije i Radio-televizije Srbije, a prati misteriozna dešavanja opisana u maloj, crnoj beležnici koja pokreću čitavu lavinu čudnih događaja koji će dovesti u životnu opasnost jednog mladog novinara, njegovu porodicu i prijatelje.

Ova serija sa prvom sezonom pridobila je veliku pažnju publike koja iščekuje nastavak serije, a glavna uloga bila je povjerena crnogorskom glumcu Momu Otaševiću.

Otašević će igrati u nastavku, no neće biti jedini glumac iz Crne Gore koji će se pojaviti u ovoj seriji. Naime, bitnu ulogu dobio je i Milivoje Mišo Obradović, na kome je zadatak da kroz novu sezonu utjelotvori lik Nikole Tesle.

O ovoj ulozi i kako se sprema za istu, Obradović priča za Magazin....

Nova sezona serija “Beležnica profesora Miškovića” se snima, a ti ćeš se pojaviti u drugoj sezoni. Ovoga puta dobio si zadatak da igraš Nikolu Teslu. S obzirom na to da je u pitanju istorijska ličnost koju svi vole, koliko će ti ovo biti težak zadatak?

Biće vrlo izazovno, jer kod istorijskih ličnosti, ono što publika prvo komentariše su fizičke sličnosti sa likom kojeg igrate. Sa druge strane, Tesla je bio vrlo specifičnog karaktera i koliko god to bilo zahtjevno za igrati, za glumca je prava nagrada “tkati” jedan tako raskošan kosmos kakav je bio Tesla.

Kako se pripremaš za ulogu, i je li te to dodatno motivisalo da istražuješ lik i djelo Nikole Tesle? Šta te je, ako se baviš istraživanjem, posebno iznenadilo što si saznao o njemu?

Igrom slučaja, moja prva uloga u pozorištu bila je u komadu “Tesla” Miloša Crnjanskog. Teslu je tada igrao Dragan Mićanović. Tu sam naučio mnogo o Tesli, ali i o glumi gledajući Mićka koji je to igrao briljantno. Čitao sam prije nekoliko godina i sjajnu knjigu Vlade Pištala “Tesla, portret među maskama”. Više puta sam gledao seriju Eduarda Galića “Nikola Tesla”. Čitao sam i nosio svuda sa sobom po džepovima sakoa, malo izdanje “Moji izumi” Tesline autobiografske zapise. Sad mi sve to izgleda kao da su pripreme trajale godinama. Mada, da budem konkretan… detaljno čitam scenario i tražim mjesta za nijanse njegovog specifičnog karaktera.

Dosta naših glumaca je igralo Teslu, ko je tebi igrajući Nikolu bio najbolji?

Rade Šerbedžija, u pomenutoj Galićevoj seriji. Šerbedžija je glumac visokog stila, baš kakav je, između ostalog, i Tesla bio čovjek. I bilo je nečeg zanesenjačkog u Šerbedžijinom pogledu što ga je, po mom mišljenu, odvajalo od ostalih glumaca koji su igrali Teslu.

Hoće li na setu kad budeš snimao biti i Momo Otašević koji igra glavnu ulogu u ovoj seriji?

Hoće, svakako. I u ovoj sezoni Momo igra glavnu ulogu. I radujem se da ćemo igrati u istoj seriji.

Jesi li gledao prvu sezonu “Beležnice” i koliko će te rad na istoj, ukoliko nijesi motivisati da pogledaš?

Gledao sam nešto malo. Ali ne dovoljno da bih imao jasnu sliku o svemu. Tako da temeljno gledanje prve sezone je takođe dio priprema za ovu ulogu.

Ovaj projekat od ostalih serija izdvaja to što se bavi paranormalnim stvarima. Kakav stav ti imaš prema paranormalnim pričama?

Nemam neki poseban stav, jer nije baš dio mog interesovanja.

Bonus video: