Strmoglavi pad holivudskog moćnika: Akademija izbacila Vajnštajna

Kako su kazali, Akademija filmskih umjetnosti će nastaviti raditi na tome da uspostavlja etičke standarde ponašanja koji će služiti kao primjer svim njenim članovima
0 komentar(a)
Harvi Vajnštajn, Foto: Shutterstock
Harvi Vajnštajn, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.10.2017. 10:03h

Akademija filmskih umjetnosti isključila je producenta Harvija Vajnštajna u subotu, nakon optužbi da je seksualno uznemiravao ili napadao mnogobrojne žene u posljenje tri decenije, poručivši da "seksualnom predatorstvu i njegovom ignorisanju nema mjesta u našem društvu".

Akademija, koja dodjeljuje najuticajniju filmsku nagradu Oskar, u izjavi kaže da je 54-člano tijelo "glasalo i više od potrebne dvotrećinske većine da se odmah isključi iz Akademije", zadavši tako oštar udarac holivudskom moćniku, prenosi Hina.

Vajštajnova portparolka nije komentarisala tu odluku, navodi Rojters.

Isključenje iz najvažnije svjetske organizacije filmske industrije uslijedilo je nakon optužbi objavljenih u listovima "Njujork tajms" i "Njujorker", u kojima su mnogobrojne žene tvrdile da ih je seksualno uznemiravao tokom 1980-ih godina, a tri žene optužuju ga za silovanje.

Vajštajn opovrgava da je ikad imao seksualne odnose bez pristanka.

Za poznatog producenta, koji je komercijalni i umjetnički uspjeh stekao niskobudžetnim nezavisnim filmovima, isključenje iz Akademije posljednji je u nizu udaraca, ovaj put i profesionalni i privatni.

U objavi o njegovom izbacivanju, Akademija je upozorila na veći cilj: "Na ovaj način ne želimo se samo odvojiti od osobe koja ne zaslužuje poštovanje svojih kolega, nego i poslati poruku da je prošlo doba samovoljnog ignorisanja i sramotnog saučesništva u seksualnom predatorstvu i uznemiravanje na radnom mjestu u našoj industriji", ističe Akademija.

"Ovdje je riječ o tome da taj duboko zabrinjavajući problem nema mjesta u našem društvu", dodaje se.

Kako su kazali, Akademija će nastaviti raditi na tome da uspostavlja etičke standarde ponašanja koji će služiti kao primjer svim njenim članovima.

Njujorška policija rekla je ove sedmice da istražuje optužbu o seksualnim napadima protiv Vajnštajna iz 2004. godine.

Među ostalima protiv njega optužbe je iznijela glumica Gvinet Paltrou, koja je za "Njujork tajms" rekla da ju je seksualno uznemiravao prije više od dvadeset godina, te glumica i rediteljka Anđelina Džoli, koja je listu rekla da je imala "loše iskustvo s Vajnštajnom u svojoj mladosti, a kao posljedica toga, nikada više nije s njim radila", kazala je.

Akademija nije jedina reagovala na niz iznesenih optužbi. On je takođe otpušten početkom ove sedmice iz kompanije Vajnštajn, koju je suosnovao 2005. sa svojim bratom Bobom.

U intervjuu za list "Holivud reporter" objavljen u subotu, Bob Vajnštajn rekao je da bi Akademija trebalo da izbaci njegovog brata.

Kazao je da je bio svjestan njegovih bračnih preljuba, ali i da nije imao pojma o tome "kakav je on bio predator", piše list.

List "Pipl" objavio je u utorak da je Vajnštajna napustila supruga, modna dizajnerka Džordžina Čepmen.

Francuska je počela proces oduzimanja Legije časti, objavio je francuski predsjednik Emanuel Makron u subotu.

Vajnštajna je ove sedmice suspendovala i britanska filmska akademija BAFTA.

Bonus video: