Horori su dosadni i najčešće loše urađeni

Ivana Popović Martinović otkriva koji su joj to omiljeni filmovi....

5997 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Printscreen/ Grafika: Jelena Bujišić
Foto: Printscreen/ Grafika: Jelena Bujišić

Pjevačica Ivana Popović Martinović nije talentovana samo za muziku. Naime, iako je već dvije decenije na muzičkoj sceni, nedavno je otkrila javnosti da odlično crta. Međutim, crnogorska kantautorka koja je publiku osvojila hitovima “Odlazim”, “U oku tvom”, “Poljupci”, “Nevinost” ne krije svoju ljubav prema filmovima. Koji su joj omiljeni, otkriva u razgovoru za “Vijesti”...

Omiljeni domaci film?

Moj omiljeni domaći film je “Crni bombarder” i to nije slučajno. Obilježio je neko moje mračno i ratno vrijeme odrastanja na poseban i uzbudljiv, ali i poetičan način.

A strani?

Ima dosta domaćih filmova koji su takođe posebni i meni značajni, međutim naša kinematografija u većem dijelu obojena je puno mračnim i teški temama, zato među stranim filmovima možda ima više tema koje su bile važne i za onu drugu stranu života, nazovimo je “regularnom”. Odabrala bih film “Stealing Beauty” (1996) koji takođe ima neku posebnu atmosferu, fantastičan muzički izbor songova, kao i glumaca.

Film koji si najviše puta gledala?

Vjerovatno je to “The Matrix" iz 1999. Prvi i najbolji dio iz ovog serijala koji otvara vrata nekim novim temama, vizijama i shvatanju svijeta.

Film koji te je razočarao?

Veliki sam ljubitelj fantastike, među takve filmove jedan od onih koji su formirali moj filski ukus je, epska fantastika, ‘Pritajeni tigar, skriveni zmaj’ (Crouching Tiger, Hidden Dragon iz 2000-te godine). Međutim, definitivno bih zabranila da se gleda njegov katastrofalni nastavak iz 2016. koji ne samo što je na engleskom, što narušava mistiku i originalnost priče, već je jako loše urađen u svakom smislu.

Kakve filmove izbjegavaš?

Izbjegavam horor filmove jer su užasno dosadni i najčešće loše urađeni, čast izuzecima. Ali svakako mi je ta tema prilično naporna za gledanje i proživljavanje.

Koji ti je omiljeni žanr?

Kao što rekoh, obožavam fantastiku, naučnu, epsku, dječiju svaki oblik...

Film koji si posljednji odgledala u bioskopu?

U bioskopu sam posljednjih godina gledala najviše animirane filmove, jedna sam od onih koja obožava crtane filmove i svaki gledam sa djecom i kod kuće i u bioskopu. Mislim da je posljednji bio “The Addams Family 2” (2021). Takođe bih izdvojila domaći film “Stado” koji mi je sjajno ‘legao ‘ gledajući ga baš u bioskopu. Cijela sala se grohotom smijala i to je taj poseban kolektivni duh koji obožavam posebno u bioskopu.

Film koji te je rasplakao?

Film “Life of Pi” 2012. sam gledala sa četvoro djece kod kuće, pošto su svi bili mali, tokom cijelog filma sam čitala prevod i objašnjavala razne pojmove... Međutim kraj ovog avanturističkog filma je totalno neočekivan, nije potrebno opisivati kako su me djeca gledala dok ja šokirano gledam, ćutim i ne mogu da im ispričam šta se dešava upravo na samom kraju. Djeci sam kraj “uvila u oblandu”, a onda se u kuhinji isplakala bas kao dijete.

Koja ti je omiljena scena iz filma?

Što se tiče omiljene scene iz filma ima ih bezbroj. Međutim, izdvojila bih nešto što je malo neobično. Kao što sam rekla, veliki sam ljubitelj fantastike, a epska fantastika, herojske drame, koje su načešće i akcioni filmovi ujedno, kineske produkcije je nešto što me je potpuno opsjedalo dugi niz godina. Filmovi kao što su “Crouching Tiger”, “Hidden Dragon” (2000), “Hero” (2002), “House of Flying Gaggers” (2004) i slični su na mene ostavili trajni pečat... Izdvajam scenu borbe iz filma “Hero”.

Na kinematografiju koje zemlje treba obratiti pažnju?

I kao što upravo rekoh kineska kinematografija je posebna i jako zanimljiva i pored ovakvih kung fu majstora, herojskih i istorijskih drama... Izdvojila bih film “In the Mood for Love” (2000) koji ukazuje na to da kinesku kinematografiju treba malo više istraživati, a ujedno i istoriju i kulturu Kine koja je fascinantna.

Omiljeni animirani film?

Što se tiče animiranih filmova koje redovno gledam i dalje... osim Diznijevih, Pixarovih isl... hitova koji su opšte poznati, izdvojila bih dva animirana filma nešto drugačije produkcije kao toplu preporuku “The Secret of Kells” (2009) i “Song of the Sea”(2014).

Film koji ima najbolju muziku?

Što se muzike tiče u filmovima nemoguće je reći koji je imao najbolju muziku. Postoje filmovi za koje sam posebno vezana baš zbog jakog doživljaja zbog genijalne muzika koja savršeno prati priču, a postoje i oni koji imaju savršenu muziku koja može da se sluša i nezavisno od filma.... Za ovu priliku izdvajam kompletan soundtrack iz filma “Braveheart “ (1995), zatim “The Piano” (1993), “Amélie” (2001), “In the Mood for Love” (2000), “House of flying daggers” (2004) itd...

Bonus video: