Marvelovi filmovi rangirani od najgoreg do najboljeg

Da pogledate kompletan opus, trebalo bi vam 63 sata i 34 minuta, a filmove možete gledati redosljedom kojim su izašli, redosljedom kojim su postavljeni ili “obrnuti sladoled”

14457 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako biste sjeli da gledate kompletan Marvelov opus, trebalo bi vam 63 sata i 34 minuta.

Ako imate bešiku za takvu vrstu maratona, postoji nekoliko načina da to uradite. Možete gledati filmove redosljedom kojim su izašli (počevši od Iron Mana), redosljedom kojim su postavljeni (sa Kapetan Amerika: Prvi osvetnik) ili omiljenom metodom “obrnuti sladoled- počevši od dna i napredujte do trešanja na vrhu.

Ovo je, dakle, svaki Marvelov film rangiran od najgoreg do najboljeg.

29. ‘Vječiti’ (2021)

Film koji je donio umjetničku anksioznost, Anđelinu Džoli i neprijatne scene seksa je takođe jedini Marvelov film koji je zaista dosadan. Film o supergrupi kosmičkih bogova koji obuhvata 7000 godina ljudske istorije zaista ne bi trebalo da bude ovakva vanila. Ambicija je bila tu, ali najbolje je bilo kada se Hari Stajls pojavio tokom scene posle kredita - baš kada su svi izlazili iz bioskopa…

28. “Tor: Mračni svijet” (2013)

Thor u stvarnom svijetu? Veliki. Thor u čudnom svemirskom svijetu? Sjajno. Tor u svom sopstvenom duginom magičnom svijetu ledenih vilenjaka? Smiješno. Napravljen prije nego što je iko shvatio da Krisa Hemsvorta uvijek treba igrati u komedijama.

27. “Iron Man 2” (2010)

Problem sa Iron Manom 2 je u tome što Iron Man nije u njemu. Pojavljuje se na početku kako bi se bičem borio protiv Mikija Rurka u toplesu, a opet na kraju da bi se borio sa gomilom letećih dronova, ostatak filma je samo Robert Dovnei Jr. koji se napio, brčkao okolo i balavi nad Skarlet Johanson.

Iron man 2
foto: Shutterstock

26. “Osvetnici: doba ultona” (2015)

Praćenje Osvetnika je uvijek bilo nezgodno, ali nastavak Džosa Vedona je na kraju upao u sve rupe koje je njegov prvi film uspio da izbegne. Predugačak, prenatrpan i neodoljiv, film je i dalje najskuplji Marvelov film ikada snimljen.

25. “Nevjerovatni Hulk” (2008)

Često zanemaren jer je to samo dio Marvela, ‘Nevjerovatni Hulk’ je film koji bi sigurno prošao mnogo bolje da se Edvard Norton nije svađao sa Marvelom i da bi ga na kraju nije zamijenio Mark Rufalo. Norton pravi sjajnog (ljutijeg/zlobnijeg/tužnijeg) Hulka, ali njegov film se čini pomalo zaboravljenim.

24. ‘Thor’ (2011)

Torov prvi film je onaj u kome možete videti kako Marvel radi formulu u realnom vremenu. Isprobavajući malo ozbiljne stvari Gospodara prstenova uz malo lude komedije o ribama van vode, obije polovine Marvela su sjedele pomalo nespretno jedna pored druge 2011. godine - pri čemu je Kenet Brana očigledno više zainteresovan za kraljevsku politiku, nego za gledanje Krisa Hemsvorta kako jede Pop-Tarts.

23. “Crna udovica” (2021)

Konačno su dali Skarlet Johanson nešto više od toga da šutne ljude, Crna udovica joj je postavila pristojno vozilo.No, posljednji čin je propao kada se radnja preselila u veliku letjeću fabriku na nebu.

22. “Gvozdeni čovjek 3” (2013)

Najbolja stvar u vezi sa trećim solo izlaskom Iron Man-a bila je to koliko je bio istinski smiješan - sa scenaristom/rediteljem Šejnom Blekom koji je zakucao ton kroz Iron Man 3 da bi Robertu Dauniju Jr. dao scenario koji je uvijek zasluživao. Sve do finala film je bilo duhovit i zabavan.

21. ‘Kapetan Marvel’ (2019)

Spuštanje nezaustavljivog nadčovjeka usred LA-a 1995. trebalo je da bude mnogo više Terminator 2 nego što je Kapetan Marvel činio. Na stranu scena dolaska i pristojan zvučni zapis iz džuboksa iz 90-ih, ostatak filma se na kraju osjeća kao svaki drugi Marvelov. Bri Larson je fantastična, ali je zaista zaslužila bolji film.

20. “Ant-man” (2015)

Sada je prilično teško gledati Ant-Mana nakon što ste vidjeli početnu scenu treće sezone The Bois. Daleko, daleko od te slike, najmanji lik u Marvela je onaj sa najvećim šarmom - Pol Rad se ponaša kao da je još uvijek u filmu Džada Apatoa dok onemogućava sovjetske projektile i odgaja džinovske mrave ljubimce.

19. “Ant-Man i osa” (2018)

Preuzimajući prvi film na pola puta nakon što je Edgar Rajt “skočio sa broda”, reditelj Pejton Rid je preuzeo nastavak i učinio Ant-Man-a malo boljim - pretvarajući film u zabavniju priču, a tu je i jurnjava kolima koja se smanjuju/rastu.

18. “Spajdermen: Daleko od kuće” (2019)

Putovanje! Marvel napušta svoje američke/istočnoevropske zalihe da bi umjesto toga raznio najljepše djelove Venecije. Piter Parker je još u školi, međutim djeluje daleko od kuće, pa su scene u ovom filmu mnogo zabavnije. Takođe, film dobija poene jer se konačno Zendaja pojavljuje u više kadrova.

Spajdermen
foto: Shutterstock

17. “Spajdermen: Nema puta kući” (2021)

Nijedan film o Spajdermenu nije bolji od Into The Spiderverse, a ‘Nema puta kući’ je napravio grešku pokušaju. Provodeći predugo u ponovnom stvaranju tog dosadnog mema koji ukazuje na Spajdermena, treći film Toma Holanda je ipak završio njegovu trilogiju o čovjeku-pauku sa svom zabavom i neredom.

16. “Doktor Strejndž u multiverzumu ludila” (2022)

Marvelova verzija svega, svuda, sve odjednom bila je i verzija Doktora Strejndža Sema Rejmija. U pitanju je lik koji može da uradi sve što mu padne na pamet i na kraju putuje kroz alternativne dimenzije, boreći se sa svojim zlim ja. Luda horor komedija za svakoga ko je ikada mislio da je Marvelu potrebno više zombija.

15. “Kapetan Amerika: Građanski rat” (2016)

Da li je ovo zaista film Kapetan Amerika ili samo Osvetnici? Braća Ruso dokazala su koliko su dobri u žongliranju sa više likova odjednom za film o super-prijateljima koji počinju da postaju super-prijatelji. Pametniji i čistiji od većine pravih filmova o Osvetnicima.

14. “Doktor Strejndž” (2016)

Šta ako je Marvel napravio početak? Uzimajući sve najbolje ideje Kristofera Nolana i koristeći ih u filmu o kome zapravo niste morali da razmišljate, reditelj Skot Derikson progurao je istočnjački misticizam kroz Diznijevu mašinu kako bi napravio jedan od vizuelno najupečatljivijih Marvelovih filmova.

13. “Tor: Ljubav i grmljavina” (2022)

Taika Vaititi je sjajan u tome da bude zaista blesav i zaista sentimentalan u isto vrijeme, a njegov slatko-kisjeli stil je preliven po cijelom Tor 4 filmu koji vas odlično nasmije prije nego što vas udari pravo u srce. Hemsvortova ljubav prema sopstvenom čekiću je urnebesna, dok Betmen donosi hrabrost.

12. ‘Kapetan Amerika: Prvi osvetnik’ (2011)

Režiser Džo Džonston je već snimio jedan od najboljih filmova o superherojima sa The Rocketeer-om, tako da je bio savršen izbor za Marvelov sopstveni subotnji matine smješten u prošlost drugog svjetskog rata. Kris Evans je bio briljantan u ulozi otkačenog Stiva i super Stiva, pretvarajući Kepa u sopstvenog Indijana Džonsa. Ovo je jedna od najboljih Marvelovih pozadinskih priča.

11. “Šang-Či i legenda o deset prstenova” (2021)

Manje kao film o superherojima, a više kao Diznijeva bajka stare škole, Marvelov prvi izlet predvođen Azijom ima neke od najboljih akcionih scena u franšizi. Dijelom zato što su specijalni efekti tako uglađeni, dijelom zato što su montirani da bi vam omogućili da vidite šta se dešava (tuča u autobusu!), ali uglavnom zato što je Akvafina bila u njima.

10. “Gvozdeni čovjek” (2008)

Onaj koji je sve započeo je takođe najjednostavniji film u Marvelovom opusu - uglavnom zato što je jedini koji nije stigao sa prtljagom. Onoga što u 90 odsto čini Iron Man-a je Robert Dovnei Jr., koji se mrzovoljno osmjehuje i smješka se kroz sjajan film o robotima, kao da nije znao da će biti vezan za filmsku franšizu narednu deceniju…

9. ‘Spider-Man: Dolazak kući’ (2017)

Vjerovatno jedini Marvelov superheroj koji bi mogao da vodi franšizu čak i da ne obuče super odijelo, Spider-Man je srce MCU-a. Drugi Spajdermeni su bili tamo ranije, ali Tom Holand je to učinio bolje - dajući nam nezgodnu srednjoškolsku komediju Džona Hjuza o pravim tinejdžerskim herojima.

8. ‘Osvetnici: Kraj igre’ (2019)

Teško je razdvojiti oba dijela filmova sa najvećom zaradom svih vremena jer su oni u suštini dvije polovine istog blokbastera. Vrhunac svega što je MCU gradio od 2008. godine, i dva maksimalistička filma ikada snimljena. “Kraj igre” dobija najbolji obračun, ali slabiji poslednji udarac stavlja ga odmah iza prvog dijela.

The Avengers, Osvetnici
foto: Shutterstock

7. “Osvetnici: Rat beskonačnosti” (2018)

Bio je užasan trenutak 2018. kada su svi mislili da su svi mrtvi. Završavajući snimkom koji je ućutkao bioskop. “Rat beskonačnosti” je bio najhrabriji Marvelov film- čak iako je sve poništeno nastavkom koji je vratio većinu velikih smrti. I dalje jedan od najvećih nesrećnih događaja u istoriji filma - na kraju još jednog velikog obračuna superzvijezda.

6. “Čuvari galaksije Vol.2” (2017)

Možda nije tako zabavno, smiješno ili svježe kao original, ali nastavak Džejmsa Gana je i dalje jedan od najoštrijih alata u Marvelovoj grupi. Vol.2 predstavlja nepoštovanje više miliona dolara u svom najboljem izdanju.

5. “Crni panter” (2018)

Marvelov prvi crni superheroj dobio je samostalni film od zlata koji je stigao prekasno. Nesumnjivo manje revolucionaran od filma koji je mogao biti snimljen o istom liku, Crni Panter prati isti obrazac kao i većina drugih MCU filmova, ali je to učinio sa mnogo boljom glumačkom postavom i nečim što je zaista vrijedno.

4. “Thor: Ragnarok” (2017)

Godina 2017. je bila dobra za MCU. Izlazeći odmah nakon “Spajdermen: dolazak kući” i “Guardians 2”, Ragnarok je udvostručio Marvelov čudan/smiješan novi ton kako bi pogodio najstoičnog Osvetnika sa fluorescentnom bojom, svemirskim gladijatorima i Džefom Goldblumom.

3. “Kapetan Amerika: Zimski vojnik” (2014)

Ako su Taika Vaititi i Džejms Gan reditelji koji čine MCU zabavnim, braća Ruso su ta koja mu daju težinu. Inspirisani žestokim političkim trilerima 70-ih, Rusosi su doveli Roberta Redforda za špijunski triler sa utemeljenom akcijom i solidnim scenarijem. Ovo je film za koji se čini da bi preobratio najviše skeptika.

2. ‘Osvetnici se okupljaju’ (2012)

Ako postoji savršen MCU film, to mora biti “Osvetnici se okupljaju”. Najkompletnija, izbalansirana, radosna i uzbudljiva mješavina svega što franšiza dobro radi spojila se 2012. za prvo sučeljavanje super-tim. Marvel je proveo sljedeću deceniju ponavljajući formulu, sa različitim stepenom uspjeha, ali nikada nisu poboljšali original - film koji je okupio cijelu grupu da se bori protiv invazije vanzemaljaca usred Njujorka.

Marvel
foto: Shutterstock

1. “Čuvari galaksije” (2014)

Koliko god da je sjajan prvi film Osvetnici, ne može baš da pobijedi rakuna koji govori, biljku koja pleše u saksiji i najbolju mješavinu sa ove strane Tarantina. Poput Ratova zvijezda sa šalama, prvi Čuvari su nam pokazali kako izgleda Marvel kada ništa ne shvata ozbiljno osim akcije - dajući nam simpatičnu bandu svemirskih pirata koju predvodi obični tip sa Zemlje koji je izgledao kao da se previše zamara. Vrhunski ljetnji film o superherojima.

Bonus video: