ismijana na ceremoniji dodjele oskara

Izvinjenje indijanskoj glumici koja je odbila Oskara u ime Marlona Branda

"Uvrede koje ste pretrpjeli su neumjesne i neopravdane. Emocionalni teret koji ste nosili i cijena vaše karijere u našoj industriji su nepopravljivi", navodi se u pismu koji je uputio tadašnji predsjednik Akademije Dejvid Rubin (David)

4708 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Akademija filmskih umjetnosti i nauka koja dodjeljuje Oskare uputila je izvinjenje indijanskoj glumici koja je prije gotovo 50 godina izviždana i ismijana na dodjeli nagrade na koju je došla umjesto Marlona Branda koji je odbio Oskar zbog ponašanja Holivuda prema Indijancima.

Glumica i aktivistkinja Sačin Litlfeder (Sacheen Littlefeather), koja je Apač i Jaki Indijanka, bila je ismijavana na ceremoniji dodjele Oskara 1973. godine kada je objasnila zašto odsutni Brando ne može da primi nagradu za najbolju mušku ulogu za film "Kum".

Indijanka je kasnije rekla da je obezbjeđenje spriječilo da je fizički napadne Džon Vejn (Jonh Wayne) tada zvijezda kaubojskih filmova. Navodi se da ju je ismijao i Klint Istvud (Clint Eastwood) i da ju je kasnije Holivud bojkotovao.

"Uvrede koje ste pretrpjeli su neumjesne i neopravdane. Emocionalni teret koji ste nosili i cijena vaše karijere u našoj industriji su nepopravljivi", navodi se u pismu koji je uputio tadašnji predsjednik Akademije Dejvid Rubin (David).

"Predugo je hrabrost koju ste pokazivali ostala nepriznata. Zbog toga vam nudimo i najiskrenije izvinjenje i iskazujemo iskreno divljenje", dodaje se u pismu.

Indijanka koja sada ima 75 godina odmah je reagovala.

"Mi Indijci smo veoma strpljivi ljudi, prošlo je tek 50 godina. Moramo da zadržimo smisao za humor. To je naše sredstvo za preživljavanje", navela je ona.