79. izdanje

Filmski festival u Veneciji: "Sva ljepota i krvoproliće" najbolji dokumentarac, Blanšet i Farel najbolji glumci...

Dokumentarac je priča o fotografkinji Nan Goldin i njenom aktivizmu protiv porodice Sakler i njihovih umetničkih veza, a nagrađena je zahvalila festivalu što je prepoznao da je "dokumentarac bioskop"

6524 pregleda 0 komentar(a)
Laura Poitras, Foto: Reuters
Laura Poitras, Foto: Reuters

Dokumentarac Laure Poitras "Sva ljepota i krvoproliće" nagrađen je večeras Zlatnim lavom za najbolji film na 79. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

Dokumentarac je priča o fotografkinji Nan Goldin i njenom aktivizmu protiv porodice Sakler i njihovih umetničkih veza, a nagrađena je zahvalila festivalu što je prepoznao da je "dokumentarac bioskop".

Drugu nagradu osvojio je film "Saint Omer" Elis Diop.

Diop
Diopfoto: Reuters

Kejt Blanšet i Kolin Farel osvojili su najbolje glumačke nagrade.

Blanšet
Blanšetfoto: Reuters

Blanšet je pobijedila ulogom poznatog dirigenta u filmu "TAR" Toda Filda, a Farel za ulogu u filmu "The Banshees of Inisherin" Martina Mekdonaga.

Luka Gvadanjo je dobio nagradu Srebrnog lava za najbolju režiju za film "Bones and All" sa Timotijem Šalametom i Tejlor Rasel, koja je takođe dobila priznanje za najbolju mladu glumicu.

Žiri je takođe dodijelio specijalnu nagradu žirija filmu "Nema medvjeda", uhapšenog iranskog režisera Džafara Panahija.

Žiri, predvođen Džulijan Mur, odabrao je pobjedničke filmove iz takmičarske kategorije od 23 filma, od kojih su mnogi bili i kandidati za Oskara.

U žiriju su bili francuski reditelj Odri Divan, čiji je film "Happening" dobio Zlatnog lava prošle godine, autor Kazuo Išiguro i iranski glumac Leila Hatami.

Glavni žiri činili su italijanski reditelj Leonardo Di Kostanco, argentinski reditelj Marijano Kon i Rodrigo Sorogojen.

Dobar uspjeh na takmičenju u Veneciji pokrenuo je mnoge uspješne kampanje za osvajanje Oskara posljednjih godina, koje su u nekoliko navrata dovele do nominacija, pa čak i pobjeda.

Sedam puta u posljednjih devet godina Oskar za najboljeg reditelja otišao bi filmu koji je svjetski premijerno prikazan na festivalu u Veneciji, među kojima su filmovi Kloi Žao, Alfonsa Kuarona, Alehandra Inaritua, Giljerma del Tora i Demijena Šazela.

Na festivalu je takođe debitovalo nekoliko budućih pobjednika za najbolju fotografiju kao što su "Nomadland", "The Shape of Water" i "Birdman".