”Hari Poter” - moje vječito vraćanje u djetinjstvo

Crnogorska kompozitorka Slobodanka Bobana Dabović Đurić otkriva kakve filmove voli da gleda

4767 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Priv
Foto: Priv

Crnogorska kompozitorka Slobodanka Bobana Dabović Đurić na velikom platnu uživa u naučno-fantastičnim pričama. Smatra da na domaću kinematografiju moramo obratiti pažnju, a priznaje da rijetko gleda emotivne drame. Bila je spremna da otkrije u kakvim to filmovima uživa...

Omiljeni domaći film?

Kultni filmovi sa postavkom afirmisanih glumaca: “Jovana Lukina”, “Ko to tamo pjeva”, “Balkanski špijun”, “Mi nismo anđeli”...

A strani?

Najčešće su to fantastični i naučno-fantastični filmovi: “Hari Poter”, “Gospodar prstenova”, “Međuzvjezdani”, “Marsovac”, “Čarli i fabrika čokolade”.

Film koji si najviše puta gledala?

”Hari Poter” - moje vječito vraćanje u djetinjstvo i istinska čarolija u sadašnjosti.

Film koji te je razočarao?

Biografsko-kriminalistički film “Gučijevi”.

Kakve filmove izbjegavaš?

Rijetko gledam emotivne drame.

Koji ti je omiljeni žanr?

Volim fantastične filmove iz razloga što su oslobođeni uobičajnih ograničenja i režiseri su inspirisani najrazličitijim oblastima - od realnog života do mitologije, što uključuje čaroliju, nadrealno, nepostojeća mitska bića ili egzotične fantastične svjetove.

Film koji je zaslužio, a nije dobio Oskara?

”E.T. vanzemaljac” - sentimentalni, naučno-fantastični dragulj nominovan je za devet Oskara, ali nikada nije nagrađen.

Film koji si poslednji odgledala u bioskopu?

Baš sam prije neku noć pogledala najnoviji adrenalinski triler “Pad” (2022). Ko je ljubitelj toga žanra, preporučujem da pogleda.

Film koji te je rasplakao?

”Zvijezda je rođena” (A Star is Born, 2018) sa Bredli Kuperom i Lejdi Gagom u glavnim ulogama. Radi se o pravom autorskom djelu Kupera koji je u ulozi režisera, kompozitora, glumca i pjevača. Film je napravljen prema klasičnoj priči iz 1937. godine i govori o tragičnoj ljubavi između afirmisanog muzičara na zalasku karijere i mladoj pjevačici u usponu.

Koja ti je omiljena scena iz filma?

Scena “Ledeni ples” (Ice Dance) iz filma “Edvard Makazoruki”: Kim pleše na snijegu, dok Edvard na magičan način oblikuje figure od leda. Fascinantan spoj slušnog i vizuelnog - bajka za sve generacije i bezvremenski klasik kog morate doživjeti.

Na kinematografiju koje zemlje treba obratiti pažnju?

Na domaću kinematografiju koja kroz decenije posjeduje izvanrednu multimedijalnu umjetnost: režija, gluma, muzika...

Voliš li da gledaš dokumentarce? Omiljeni?

Najdraži su mi dokumentarci o drevnim vanzemaljcima (History Channel) u kojima je na impresivan način povezana nauka, religija i fantastika.

A animirane filmove?

To je definitivno britansko-američki animirani film “Mrtva nevjesta” (Corpse Bride) snimljen 2005. godine u režiji Tima Bartona. Glasovi glavnih uloga su povjereni glumcima Džoni Depu i Heleni Bonam Karter, a muziku je radio genijalni Deni Elfman. Interesantno je da glumci govore kroz lutke od tridesetak centimetara, koje se kreću zahvaljujući zahtjevnom procesu “stop motion” animacije. Kako bi se sačuvalo nekoliko sekundi akcije, ponekad su bile potrebne nedelje snimanja. Sve lutke u filmu su ručno pravljene.

Film koji ima najbolju muziku?

Svi filmovi za koje je muziku komponovao Hans Zimer, zatim “Kum” (Nino Rota), “Bilo jednom u Americi” (Enio Marikone), “Hrabro srce”, “Avatar” i “Titanik” (Džejms Horner), “Gospodar prstenova” (Hauard Šor)...

Za kakav film bi voljela da radiš muziku?

Nešto u stilu već pomenutih omiljenih stranih filmova.

Bonus video: