u 88. godini

Umrla američka glumica Luiz Flečer

Njena najistaknutija rola je uloga bolničarke Mildred Račed u "Letu iznad kukavičjeg gnijezda" gdje je glavni lik interpretirao Džek Nikolson, i za koji je takođe dobila Zlatni Globus i Baftu za najbolju glumicu

3821 pregleda 1 komentar(a)
Flečer, Foto: Beta/AP
Flečer, Foto: Beta/AP

Američka glumica Luiz Flečer, dobitnica Oskara za ulogu u filmu "Let iznad kukavičjeg gnijezda" iz 1975. godine, preminula je u 88. godini, javili su sinoć američki mediji.

Flečer je umrla u svojoj kući na jugu Francuske, javili su Verajeti i Dedlajn pozivajući se na izvore u njenom okruženju.

Rođena je 22. jula 1934. u Birmingemu u američkoj državi Alabami.

Luiz Flečer je znakovnim jezikom zahvalila svojim roditeljima, koji su oboje gluvi, kada je primila svog Oskara.

Njena najistaknutija rola je uloga bolničarke Mildred Račed u "Letu iznad kukavičjeg gnijezda" gdje je glavni lik interpretirao Džek Nikolson, i za koji je takođe dobila Zlatni Globus i Baftu za najbolju glumicu.

Ona je zatim igrala u filmovima kao što su "The Player" Roberta Altmana, i "Istjerivač đavola dva", a takođe se pojavljivala na američkoj televiziji u serijama kao što su "Nesalomivi" i Star Trek. Nominovana je za Emi nagrade za uloge u televizijskim serijama "Picket Fences (1996) i "Joan of Arcadia" (2004).