Najniži Klunijev honorar tri dolara

Kluni je toliko želio da snimi “Laku noć i srećno” da je čak ponovno stavio hipoteku na svoju kuću kako bi skupio novac

3518 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Džordž Kluni nekada je bio najplaćeniji glumac na svijetu, a mnoge će iznenaditi činjenica da je bio plaćen samo tri dolara za jedan od svojih najhvaljenijih filmova.

Za istorijsku dramu iz 2005. godine, “Laku noć i srećno”, Kluni se, osim u ulozi glumca, oprobao i kao reditelj i scenarista. Ali, umjesto da traži vrtoglavu platu, Kluni je uzeo samo po jedan dolar za svaki od tih poslova.

”Laku noć i srećno”, u kojem takođe glume Dejvid Strathern i Robert Dauni Jr., smješten je u 1953. godinu i fokusiran je na stvarnu životnu priču radijskog i televizijskog novinara Edvarda R. Matoua, koji je pokušao da svrgne američkog senatora Džozefa Mekartija. Snimanje filma koštalo je samo 7,5 miliona dolara, pri čemu je Klunijeva niska plata vjerovatno pomogla da troškovi budu tako mali.

Kluni je toliko želio da snimi “Laku noć i srećno” da je čak ponovno stavio hipoteku na svoju kuću kako bi skupio novac. Njegovo kockanje se više nego isplatilo jer je film zaradio više od 54 miliona dolara širom svijeta, više od sedam puta od uloženog.

”Laku noć i srećno” nije bio samo komercijalni uspjeh, voljeli su ga i žiriji za dodjelu nagrada. Dobio je nominaciju za šest Oskara, uključujući one za najbolji film, najbolji originalni scenario i najboljeg glumca, kao i za šest BAFTA nagrada i pet Zlatnih globusa.

Bonus video: