Volim filmove rađene prema istinitim događajima

Muzičar Petar Zorkić otkriva koji su mu omiljeni filmovi

4571 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Dragan Jereminov/ GRafika: Jelena Bujišić
Foto: Dragan Jereminov/ GRafika: Jelena Bujišić

Muzičar Petar Zorkić autorskim izrazom odvaja se od većine kolega, no i njegov filmski ukus je prilično specifičan. Izbjegava fantastiku, voli tešku dramu, dok filmove najviše voli da gleda u udobnosti svog doma...

Omiljeni domaći film?

Ne mogu da kažem da imam omiljeni film, kao ni knjigu ili pjesmu. Puno toga novog usvajam, a volim i rad starih majstora. Toliko toga raznolikog, a fantastičnog ima da ne mogu da se ograničim na jedno. Mogu da kažem da su mi izvrsni radovi Makavejeva, Živka Nikolića, Dušana Kovačevića, Gorana Markovića, Gorana Paskaljevića… Ali vjerovatno ni sada nisam nabrojao sve. Mogu izdvojiti "Balkanskog špijuna" i "Bure baruta" ili "Misterije organizma", ali ih ima još mnogo sjajnih.

A strani?

Sa stranim filmovima je ista priča. Spajk Li, Sorentino, Tarantino, Dejvid Finčer, Linč, Felini, braća Koen, Oliver Stoun, Leone, Kjubrik… Ne mogu se svih sjetiti, neka to bude "Amarkord" u ovom izvlačenju ili "Ray". Dosta toga raznolikog volim i žanrovski i estetski.

Film koji si najviše puta gledao?

Ne ponavljam gledanja nešto naročito. Gledao sam mnoge filmove po dva do tri puta, ali nijedan ne odnosi prevagu sa više od toga.

Film koji te je razočarao?

"Matrix".

Kakve filmove izbjegavaš?

Izbjegavam da gledam fantastiku, iako mi se potkrade tu i tamo neki. Takođe nisam ljubitelj patetike u izrazu. Kod komedija, osim što su smiješne, volim da ipak imaju neko opravdanje za svoj humor, a ne nužno humor radi humora.

Koji ti je omiljeni žanr?

Volim jaku i tešku dramu, volim pametnu komediju, akcione filmove takođe, trilere u velikoj mjeri. Dokumentarne filmove takođe gledam. Ali što se igranih filmova tiče, najviše preferiram filmove rađene prema istinitim događajima.

Film koji je zaslužio, a nije dobio Oskara?

Nagrade nisu nužno pokazatelj kvaliteta, kao što znamo, a naročito kad je umjetnost u pitanju. Sada mi padaju na pamet "Bjekstvo iz Šošenka", Besonov "Profesionalac" ili "Bilo jednom u Americi" kao filmovi koji nisu dobili to prestižno priznanje. Od filmova novijih datuma koji su dobili Oskara, izdvojio bih "Green book". Odličan film.

Film koji si posljednji odgledao u bioskopu?

Priznajem da u bioskop rijetko odlazim. Iako volim filmove, bioskopski prostor mi ne godi. Radije ću gledati film u udobnosti doma, nečijeg ili svog.

Film koji te je rasplakao?

Ne zaplačem lako na film, ali se sjećam da su me rasplakali "Pijanista" i "Život je lijep". Ne znam koga nisu.

Koja ti je omiljena scena iz filma?

Posljednji govor iz "Velikog diktatora", Čarlija Čaplina.

Na kinematografiju koje zemlje treba obratiti pažnju?

Argenitinci imaju odlične filmove ("Wild Tales" npr.), francuzi takođe. Skandinavska kinematografija mi je dosta zanimljiva, iako umije da bude veoma "mračna". Ima odličnih njemačkih filmova ("Životi drugih", "Talas"...), južnokorejskih. Britanski humor i obrt umije da me razgali takođe ("Death at a funeral"). Italijani umiju da budu maestralni isto tako, kao i Španci ili Iranci.

Rekao si da volis li da gledaš dokumentarce? Omiljeni?

Često gledam dokumentarce o muzici, muzičkoj industriji, produkciji (npr. "The Wrecking Crew" ili "Hip-hop Evolution"). Takođe gledam dokumentarce koji pokrivaju sociološke, ekonomske i kulturne aspekte nekog podneblja, istoriju tog podneblja, društvena previranja i njihove posljedice. Ima jedan zanimljiv dokumentarni serijal - "Bilo je to 1989", pa sve do 1995. godine. Analitički lijepo pokriven period raspada Jugoslavije, i uopšte svjetskih dešavanja na geopoloitičkom planu. Preporučujem.

A animirane filmove?

Od animiranih bih izdvojio: "Up", "Inside Out" i "Ratatouille".

Film koji ima najbolju muziku?

Džon Vilijams mi je jedan od omiljenih filmskih kompozitora. Maestralna su njegova djela u "Šindlerovoj listi", "Ratovima zvijezda", "E.T.-u"... Takođe smatram da je Enio Morikone jedan od najplodnijih filmskih kopmozitora svih vremena. Svi znaju njegove čuvene teme iz vesterna. Tu je i Nino Rota koji je između ostalog komponovao prepoznatljivi saundtrek za "Kuma".

Za kakav film bi volio da radi muziku?

Muziku bih radio za Sorentina, Tarantina ili Spajk Lija bez premišljanja. Za neki bizarni splet trilera i komedije ili neku dramu.

Bonus video: