Nadam se pozivu da radim muziku za dugometražni film

Bosanskohercegovački muzičar Emir Bukovica otkriva svoju listu omiljenih ostvarenja

4887 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva/Grafika Jelena Bujišić
Foto: Privatna arhiva/Grafika Jelena Bujišić

Dokumentarci su omiljeni žanr bosanskohercegovačkog muzičara Emira Bukovice, vođe benda Emir & Frozen Camels koji jednako uspješnu muzičku karijeru vodi i pod imenom Bukowskee. Rado sa ćerkicom gleda i animirane filmove, a imao je priliku da komponuje muziku za dokumentarac, te ne krije da se nada da će jednog dana dobiti poziv i za cjelovečernje ostvarenje.

Do tada otrkiva koja je “njegova lista omiljenih filmova”

Omiljeni domaći film?

Težak izbor, ali pošto jako volim dokumentarce, a muzičar sam, moj izbor bi bio film “Scream for me Sarajevo”.

A strani?

Uh, još teži izbor. Ali mi prvi na pamet padaju filmovi “Life is Beautiful” i “Shindler’s List”.

Film koji si najviše puta gledao?

Moram priznati da ne volim gledati isti film više puta. Bilo je nekoliko izuzetaka, a među njima je, ako ne spominjemo filmove “Bitka na Neretvi” ili “Sutjeska” koje smo morali gledati na TV-u za svaki praznik ex- Yu ili “Hair”, koji je u bivšoj državi išao za svaku Novu godinu, spomenuti film “Scream for me Sarajevo”.

Film koji te je razočarao?

Često PR odradi odličan posao, pa pogledaš film koji te od silnog naduvanog očekivanja skroz razočara. Kao npr. mene film “Fifty Shades of Grey”.

Kakve filmove izbjegavaš?

Što bi rakao jedan moj prijatelj: “Ne volim nemoguće filmove” (smijeh). Ako se ne mogu potpuno uživjeti i na neki način “ući” u film, onda te filmove i ne gledam.

Koji ti je omiljeni žanr?

Već spomenuh dokumentarni film, mada naravno gledam i filmove drugih žanrova.

Film koji je zaslužio, a nije dobio Oskara?

Sjećam se da jedne godine Spielbergov film “Saving Private Ryan” nije dobio Oskara, mada je te godine bio zaista najbolji film.

Film koji si posljednji odgledao u bioskopu?

Sa svojom kćerkicom Amman u posljednje vrijeme često gledam fenomenalne animirane dugometražne filmove. Tako sam s njom nedavno gledao i uživao u filmu “Malci 2 - Gruov početak” (Minions - The Rise of Gru).

Film koji te je rasplakao?

Mene fakat nije teško rasplakati i moram priznati da mi je lakše pronaći film na kojem nisam zaplakao. Ako moram izabrati samo jedam, neka to onda bude film “Toma” jer mi nije bilo nelagodno plakati, pošto su svi oko mene u bioskopu takođe šmrcali (smijeh).

Koja ti je omiljena scena iz filma?

Prva mi evo na um pada scena plesa Ume Turman i Džona Travolte u Tarantinovom filmu “Pulp Fiction”.

Na kinematografiju koje zemlje treba obratiti pažnju?

Svake godine na Sarajevo Film Festivalu pratim filmove koji su u konkurenciji za nagradu i vidim da region ima jako kvalitetnih filmova. Mene je npr., iznenadila rumunska kinematografija na koju zaista treba obratiti pažnju.

Pošto si priznao da voliš dokumentarce, koji ti je omiljeni?

Omiljeni film koji me natjerao da ga gledam više puta je spomenuti “Scream for me Sarajevo”.

A voliš li animirane filmove?

Imati kćerkicu od pet godina znači i odlično poznavanje i voljenje animiranih filmova.

Film koji ima najbolju muziku?

Preteško pitanje. Toliko filmova ima fenomenalnu muziku da je izdvajanje samo jednog nemoguća misija. Ako mi držiš pištolj na potiljku i baš se moram odlučiti za jednog neka onda to bude film “The Pink Panther” s muzikom Henrija Mancinija.

Za kakav film bi volio da radiš muziku?

Već sam u svojoj vanbendovskoj muzičkoj karijeri radio muziku za neke vrlo interesantne dokumentarne, ali i VR (Virtual reality) projekte. Za jedan od njih koji je bio prilično velik evropski projekat i ticao se života i rada Leonarda Da Vinčija nedavno sam dobio i najveću bosanskohercegovačku muzičku nagradu iz oblasti instrumentalne muzike. Nadam se da će doći i dan kada ću biti dovoljno hrabar i dobar da me neko pozove da napišem muzike za neki dugometražni film.

Bonus video: