Džudi Denč oštro napala seriju Kruna i Netfliks

Ona smatra da je serija "okrutno nepravedna" u prikazu života britanske kraljevske porodice

5927 pregleda 3 komentar(a)
Džudi Denč, Foto: Reuters
Džudi Denč, Foto: Reuters

Dok vjerni obožavaoci iščekuju petu sezonu "Krune", jedne od najgledanijih serija na Netfliksu, britanska glumica Džudi Denč oštro je kritikovala seriju, navodeći da se sve više slobodno zamagljuje granice između istorijskih činjenica i grubog senzacionalizma.

Čak i prije premijernog prikazivanja, nova sezona kraljevskih avantura na udaru je komentara. Bivši britanski premijer Džon Mejdžor osudio je njen sadržaj.

Denč je poslala otvoreno pismo časopisu "The Times" u kojem je osudila kompaniju Netfliks i seriju "Kruna". Ona smatra da je serija "okrutno nepravedna" u prikazu života britanske kraljevske porodice, prenosi N1.

"Niko ne vjeruje u umjetničku slobodu više od mene, ali to ne može proći neosporeno. Što se drama više približava sadašnjem vremenu, čini se da sve više slobodno zamagljuje granice između istorijskih činjenica i grubog senzacionalizma“, napisala je prije nego što je poduprla svoju tvrdnju.

U tom pismu Denč je pojasnila svoje viđenje:.

"S obzirom na neke naizgled štetne nagoveštaje u seriji – da je kralj Čarls kovao zavjeru kako bi natjerao svoju majku da abdicira, na primjer, ili da je prethodno nagovijestio da je roditeljstvo njegove majke bilo toliko manjkavo da bi mogla da zasluži zatvorsku kaznu – to je i okrutno nepravedno prema pojedincima i štetno za instituciju koju predstavljaju“.

Glumica se potom prisjetila nedavne izjave predstavnika same kompanije da je "Kruna" izmišljeno djelo.

Ali, njoj to nije bilo dovoljno pa je od Netfliksa zatražila da doda izjavu o odricanju od odgovornosti na početku svake epizode "za dobrobit porodice i nacije koja je nedavno ožalošćena, kao znak poštovanja prema suverenu koji je tako vjerno služio svom narodu 70 godina i kako bi očuvao vlastiti ugled u očima svojih pretplatnika u Velikoj Britaniji".

Nakon četvrte sezone prikazane 2020. godine i posvećene osamdesetim godinama prošlog vijeka, koje je obilježio dolazak Dajane Spenser u kraljevsku porodicu, nova sezona obećava burna dešavanja. Prikazaće ’90-e godine, isprekidane brojnim skandalima u kraljevskoj porodici, a glavni protagonisti su princeza Dajane i princ Čarls, čije likove su tumačili Elizabet Debicki i Dominik Vest.

Prve zvanične fotografije, koje je Netfliks objavio prije nekoliko dana takođe prikazuju glumicu koja tumači Elizabetu II. Imelda Stonton naslijedila je Oliviju Kolman i Kler Foj. Princa Filipa glumi Velšanin Džonatan Prajs.