Najveća umjetnička djela nastala su u najvećim krizama

Kruna”, muzička bajka sa elementima trilera, prati život četvoro muzički nadarenih vršnjaka koji 80-ih godina bježe iz doma za nezbrinutu djecu, jer im uprava ne dozvoljava da pjevaju i sviraju. Kada se upuste u nepoznato, upoznaće Romana - kralja muzike, koji će im promijeniti živote...

1689 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Densy Liamin
Foto: Densy Liamin

Nakon što je sa svojim debitantskim filmom “Četiri ruže” osvojio publiku širom regiona, režiser Vasilije Nikitović upustio se u novi projekat. Riječ je o filmu i seriji “Kruna”, a u pitanju je kako ističe režiser muzička bajka.

Prva klapa pala je prije nekoliko dana u Beogradu i okolini, a u planu je da snimanje bude završeno do kraja decembra.

”Kruna”, muzička bajka sa elementima trilera, prati život četvoro muzički nadarenih vršnjaka koji 80-ih godina bježe iz doma za nezbrinutu djecu, jer im uprava ne dozvoljava da pjevaju i sviraju. Kada se upuste u nepoznato, upoznaće Romana - kralja muzike, koji će im promijeniti živote... Mnogo godina kasnije, doći će na prag velike slave i popularnosti, a njihovi zavjeti iz djetinjstva biće zaboravljeni. Svaki uspjeh sličan je jedan drugom, ali je svačiji pad priča je za sebe. U dramatičnom finalu u pokušaju da spasu šta se spasti može, shvatiće - da jedino što im je preostalo, jeste ono što su bili jedni drugima.

Nikitović je ovoga puta za film i TV seriju koja će imati 12 epizoda angažovao veliki broj poznatih glumaca, pa će tako u njegovom ostvarenju kruna svoj glumački doprinos dati između ostalih i Dragan Gagi Jovanović, Sonja Kolačarić, Srđan Žika Todorović, Vanja Ejdus, Gordan Kičić, Nada Macanković, Vuk Kostić, Nenad Stojmenović, Nikola Kolja Pejaković, Iva Štrljić, Jana Ilić Milić, Nada Macanković, Nenad Stojmenović, Vahid Džanković, Nikola Vujović i mnogi drugi.

No ono što će publici biti posebno interesantno je činjenica da će se u “Kruni” pojaviti i dva muzičara - Goran Bregović koji će biti zadužen i za muziku filma, kao i Antonije Pušić poznatiji kao Rambo Amadeus.

Ovaj žanr do sada se nije radio na ovim prostorima, te Nikitović za Vijesti otkriva koliko je bilo teško postaviti nove standarde:

”Muzička bajka kao žanr se prvi put pojavljuje na velikom platnu. Veliku zaslugu za tu ideju dugujem upravo Goranu Bregoviću i Gagiju Jovanoviću koji su mi i predložili da radim ovako nešto”, ističe, te otkriva kako je Bregović reagovao kada mu je ponuđena uloga u filmu:

”Odmah je prihvatio i to ne samo da bude kompozitor muzike filma i TV serije, već i da se oproba u glumačkim vodama”, a ponosom ističe Nikitović.

Ovo ostvarenje okupilo je brojne poznate glumce, no Nikitović je šansu kroz svoj projekat dao i mlađima čije vrijeme tek dolazi.

”Poznati glumci reaguju na kvalitet scenarija, ekipe i uopšte, cijelog projekta. Zato je ‘Kruna’ i okupila toliki broj naših poznatih glumaca. Mlađi, s druge strane hoće da se dokažu, zato su i oni sa nama”, ispričao je Nikitović.

Planirano je da film “Kruna” traje oko 110 minuta, i da se premijera održi na jesen 2023. godine, dok će ljubitelji serija istu moći da pogledaju tek krajem iste godine.

Ovaj filmski projekat je dobio podršku u novembru 2021. godine na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova. Film nastaje pod okriljem produkcijskih kuća Kinooko film i 100 Strong production, uz koprodukciju Telekoma Srbije. Podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Filmskog centra Srbije.

“Scenaristički i ne samo scenaristički ambiciozan projekat baziran na ideji kreativne revitalizacije tradicije filmske obrade romskog svijeta, veoma bogate u srpskoj kinematografiji. Jednostavno rečeno - reditelj i scenaristički tim koji je okupio očigledno su jedinstveni u namjeri da, uz poštovanje domaće i ne samo domaće relevantne baštine, i sa sviješću o obrascima karakterističnim za prikaz ovog miljea koji poprimaju obrise žanra, ispričaju novu, svoju priču smještenu u bajkoviti mikrokosmos u kom su egzotični kraljevi i princeze, prosjaci, ratnici i ljubavnici značajno različiti od svojih filmskih prethodnika koji su sakupljali perje i u domovima za vješanje letjeli u nebo”, stoji u obrazloženju komisije Filmskog centra.

Iako je bilo planirano da snimanje ranije počne, aktuelna pandemija, ali i dešavanja uticali su na odlaganje. O tome koliko je izazovno u periodu kad najavljuju još veću krizu snimati ovakve projekte, Nikitović je prokomentarisao:

”Najveća umjetnička djela nastala su baš u najvećim krizama. Vrhunac kreativnosti švajcarskih umjetnika je kuku sat i sir”, zaključio je on.

Bonus video: