Švedsko-crnogorski film u glavnoj selekciji festivala u Varšavi

Film Dražena Kuljanina je najvećim djelom sniman u Crnoj Gori, u Baru, Ulcinju i Dobrim vodama, kao i u Švedskoj, u Malmeu
162 pregleda 0 komentar(a)
A Balkan noir, Foto: Galileo Production
A Balkan noir, Foto: Galileo Production
Ažurirano: 27.09.2017. 09:13h

Švedsko-crnogorski film "A Balkan noir" imaće svjetsku premijeru u okviru glavne selekcije (Internacionalni filmovi) na 33. Internacionalnom filmskom festivalu u Varšavi, koji se održava od 13. do 22. oktobra i učestvovaće u selekciji za glavnu nagradu.

"Međunarodni filmski festival u Varšavi nalazi se na A listi filmskih festivala, po klasifikaciji FIAPF-a, i Crna Gora će ove godine imati značajan filmski kuriozitet: u prvoj noći festivala premijerno će biti prikazan švedsko-crnogorski film 'A Balkan noir' (Jedan balkanski noar), u režiji Dražena Kuljanina - švedskog reditelja našeg porijekla," kazao je Milorad Radenović iz Galileo produkcije.

U glavnim ulogama pojavljuju se crnogorski glumac Srđan Grahovac i poznata švedska glumica Disa Estrand, a jednu od vodećih uloga tumači i poznati švedski glumac Johanes Kunke, zvijezda evropskog filmskog hita 'Force Majeure', koji je nagrađen specijalnom nagradom žirija na Filmskom festivalu u Kanu, a takođe je izabran za švedskog kandidata za nagradu Američke filmske akademije Oskar u kategoriji najbolji strani film, te zvaničnom nominacijom za Zlatni globus.

U filmu igraju i regionalne glumačke zvijezde, Sergej Trifunović i Ana Sofrenović.

Pored Srđana Grahovca, crnogorsku ekipu čine glumci Jelena Simić, Slaviša Čurović i Petar Jaredić, kao i Milorad Radenović i Darko Bjelobrković u sektoru produkcije, a u svojstvu koproducenta filma je crnogorski reditelj Nikola Vukčević, čijim zalaganjem je i došlo do toga da se oko 80 odsto ovog filma snima u Crnoj Gori.

"A Balkan noir" je Kuljaninov drugi cjelovečernji igrani film. Takođe, to je njegov drugi film u takmičarskoj sekciji Internacionalnog filmskog festivala u Varšavi. Njegov prvenac “How to Stop a Wedding” - nagrađen je nagradom za najbolji film u kategoriji debitantskih filmova na ovom istom festivalu 2014. godine, što mu je ove godine, sa njegovim narednim filmom – omogućilo i premijerno predstavljanje filma u prvoj noći ovog uglednog međunarodnog festivala.

"Varšava film festival zauzima posebno mjesto u mom srcu. Velika je čast ponovo se takmičiti na tom festivalu. Veoma sam ponosan na rezultat, i fantastično je biti u izboru za Grand Prix ovog puta", kazao je Kuljanin.

"Svaka scena počinje paljenjem cigarete, i završava se gašenjem iste. Cijela priča je ispričana u 20 scena, koliko i jedna paklica ima cigareta. Rad u ovakvim okvirima omogućava vam veću kreativnost. Sa ovim filmom odlučio sam se za donekle drugačiji koncept koji dalje određuje stil", dodaje on.

Radnja filma se u najvećem dijelu odvija u Crnoj Gori, u malom primorskom mjestu, i prati priču glavne protagonistkinje Nine (Disa Estrand), koju uspomene dovode na crnogorsko primorje, gdje se ponovo susrijeće sa lokalnim policijskim inspektorom Nikolom (Srđan Grahovac), što će ih ujediniti u zajedničkoj misiji ali i rasplamsati stare strasti između glavnih aktera. Bivši Ninin muž dolazi u Crnu Goru (Johanes Kunke) u nadi da će povratiti njenu ljubav, ali ne uspijeva u tome.

Film je najvećim djelom sniman u Crnoj Gori (Bar, Ulcinj, Dobre vode), kao i u Švedskoj (Malme), u koprodukciji sa Way Creative Films, Film & Skåne and Galileo Production (Crna Gora).

U najvećoj mjeri film je finansiran iz švedskih izvora (Way creative AB - Malmo, Film facility - Malmo, te njihov filmski fond Film i Skane), dok dio snimanja u Crnoj Gori pokrivaju koproducenti Film Facility – Švedska i Galileo production Montenegro, dok se očekuje pomoć i od predstojećeg konkursa Filmskog centra Crne Gore.

"Smatramo da je od značaja da kroz ovaj film pokažemo crnogorske filmske kapacitete, kao i naše sjajne glumce u partnerstvu sa regionalnim i evropskim imenima, kakva su Ostrand, Kuhnke, Trifunović i Sofrenović, vjerujući da naši stvaraoci imaju šta da pokažu, te da će to otvoriti prostor za buduće saradnje. Kvalitet snimanja je bio na najvišem nivou i sa zadovoljstvom iščekujemo premijeru u Varšavi - smatrajući i da je ovaj festival sa A liste sjajna mjera naše filmske saradnje i potencijala. Takođe, imajući u vidu višestruke benefite ove koprodukcije za crnogorsku kinematografiju i promociju naše države, smatramo funkcionalnim da za ostatak sredstava Galileo produkcija konkuriše na fondu manjinskih koprodukcija Filmskog centra Crne Gore, vjerujući da je opravdano očekivati skromnu podršku koja je neophodna za finalizovanje finansijske konstrukcije ovog filma, uzevši u obzir činjenicu da je najveći dio dosadašnje produkcije finansiran od strane Šveđana, te da crnogorska participacija u ovom filmu dosada je bila bez institucionalne podrške. Crnogorska premijera se očekuje početkom 2018. godine, a isto tako se nadamo da će publiku u Varšavi pozdraviti i članovi crnogorske ekipe," kazao je Milorad Radenović iz Galileo produkcije.

Od crnogorskih filmova, na festivalima sa A liste, od obnove nezavisnosti do danas bili su predstavljeni: "Dvorišta" - Ivana Salatića (Venecija 2015) i Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa - Nikole Vukčevića (Kairo 2015).

Bonus video: