Došlo je vrijeme i da publika pogleda film

Priča o istoriji crnogorskog karatea koju je kroz 56 minuta ispričao Todorović zahvaljujući brojnim sagovornicima, prikazana je i u Milanu u petak, a zainteresovala je i žiri na pomenutom takmičenju, te je u nedjelju veče ostvarenje “Put prazne šake” osvojilo još jednu nagradu. Naime, Milošev film osvojio je Oskara u kategoriji documentary sport-feature

3331 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Nakon što je sa dokumentarnim filmom “Put prazne šake” crnogorski autor Miloš Todorović osvojio nagradu na festivalu sportskog filma na Zlatiboru, otvoren mu je put da se isti prikaže na četrdesetom festivalu televizije, kulture, komunikacija i sporta - SPORT MOVIES & TV 2022 - “40th Milano International FICTS Fest”.

Priča o istoriji crnogorskog karatea koju je kroz 56 minuta ispričao Todorović zahvaljujući brojnim sagovornicima, prikazana je i u Milanu u petak, a zainteresovala je i žiri na pomenutom takmičenju, te je u nedjelju veče ostvarenje “Put prazne šake” osvojilo još jednu nagradu. Naime, Milošev film osvojio je Oskara u kategoriji documentary sport-feature.

”Prezadovoljan sam. To je finale festivala kad su festivali sportskog filma u pitanju. Ove godine je u Milanu u sedam kategorija prikazano ukupno 130 filmova. Naš film je upravo u kategoriji documentary sport-feature osvojio glavnu nagradu. U pitanju je ozbiljan festival, sjajno organizovan, tako da mi je kao autoru zadovoljstvo što sam uopšte dobio priliku da učestvujem na njemu”, kazao je “Vijestima” Todorović.

Milošev film govori o istorijatu crnogorskog karatea, počev od dolaska japanskog majstora karatea Tetsutija Murakamija koji je posjetio Titograd 1964. godine, pa do danas. U filmu su, između ostalih, sagovornici i doktor Ilija Jorga, Dragan Kopitović, Milojica Dakić, Milorad Terzić, Puniša Vojičić, Duško Smonović, Vesko Mićović, Rajko Vujošević.

Cilj mu je bio da kroz film prikaže koliko se karate nekad cijenio, te da to vide i mlađe generacije. Zato film obiluje jedinstvenom foto i video dokumentacijom u vezi sa Titogradom, Crnom Gorom i SFR Jugoslavijom.

Sa konkurencijom nije imao vremena da se upozna, te je tokom festivala odgledao svega nekoliko filmova.

”Nijesam stigao da odgledam sve filmove koji su prikazani u sklopu festivala. Odgledao sam svega nekoliko i zaista moram priznati da je riječ o sjajnim ostvarenjima. Bilo mi je bitnije da sve pripremim za prikazivanje mog filma jer smo imali puno posla oko tehničkih stvari, organizacije. Mađutim, ne samo filmovi koje sam pogledao, već i kompletna organizacija je na visokom nivou. Bukvalno je u rangu Holivuda za taj sportski, filmski TV festival”, tvrdi Todorović.

Posjetu Milanu iskoristio je i da malo upozna grad.

”Kao što sam već rekao bilo je dosta posla, ali smo imali vremena i da malo prošetamo i upoznamo grad. Milano je jedan veoma ozbiljan i veliki grad, veoma interesantan. Utisci su prelijepi”, dodaje Todorović.

Nakon festivala na Zlatiboru i poziva za festival u Milanu, njegovo ostvarenje prikazano je u Moskvi.

”Nedugo nakon Zlatibora dobili smo poziv i za Krasnodarski filmski fetival u Moskvi na koji nijesmo mogli da idemo zbog situacije, ali je film prikazan. Tu smo bili nominovani za režiju, a u finalu smo izgubili od jednog produkcijski veoma ozbilno odrađenog filma iz Rusije”, pohvalio se Todorović.

Do sada “Put prazne šake” imao je filmski život, te režiser obećava da će uskoro biti prikazan i široj javnosti.

”Mislim da je došlo vrijeme da se film prikaže zvanično na nekoj televiziji. Zaslužila je publika da ga odgleda. Nadam se da ćemo se vrlo brzo dogovoriti o svim detaljima oko emitovanja sa nekom od naših televizija. Narano, nastaviće on i festivalski život, ali mi je bitno da vidim i reakciju publike”, priznaje Todorović.

Bonus video: