Najbolji marketing za glumca je dobar film

Mlada srpska glumica Vanja Nenadić jednako je često angažovana za filmske i televizijske projekte, ali i one na daskama koje život znače

9926 pregleda 0 komentar(a)
Vanja Nenadić, Foto: Vedrana Vukojević
Vanja Nenadić, Foto: Vedrana Vukojević

Glumicu Vanju Nenadić publika je zavoljela još zahvaljujući ulozi Lole u filmu “Biser Bojane”.

Nakon ove uloge, gotovo da nije bilo popularnog projekta u kojem se Nenadić nije pojavljivala. Igrala je u serijama “Ubice mog oca”, “Komšije”, “Mamini sinovi”, “Pet”, “Tajkun”, no ipak projekat “Tajna vinove loze” gdje tumači Anju, ju je pozicionirala među najtraženijim glumicama.

Trenutno je publika može gledati u biskopskom hitu “Komedija na tri sprata”. Film koji je prvijenac rediteljke Sandre Marković prati komične i često sulude avanture stanara jedne naizgled obične stambene zgrade u Beogradu.

Galerija likova - otuđenih i samoživih, ali dobroćudnih duša je suprotstavljena usamljenoj zgradi u kojoj žive, koja kao i zajednica koju su zapustili, počinje ubrzano da propada. Zahvaljujući lošim cijevima i misterioznim podzemnim vodama Beograda situacija kulminira i sve ih zatekne nespremne.

Pored Nenadić, glumačku ekipu čine Jelisaveta Seka Sablić, Slobodan Boda Ninković, Vesna Trivalić, Dragan Gagi Jovanović, Nataša Tapušković, Ljubomir Bandović, Miodrag Radonjić, Pavle Mensur i mnogi drugi.

Stala rame uz rame sa svojim glumačkim idolima
Stala rame uz rame sa svojim glumačkim idolimafoto: Printscreen

O ovom projektu u kojem je rame uz rame stala sa kolegama koje je imala priliku da gleda još kao dijete, o komšijama, pozorišnim rolama, ali i ostalim ulogama, Vanja Nenadić priča za Magazin...

Iako ste mladi, iza sebe imate veliki broj uloga - kako u pozorištu, tako i na filmu i u televizijskim projektima. Međutim, ovaj projekat “Komedija na tri sprata” je prvijenac rediteljke Sandre Mitrović. S obzirom na to da nema pretjeranog iskustva, jeste li se, kad ste prihvatili ulogu, plašili kako će sve to na kraju izgledati? Šta je presudilo da prihvatite ulogu u ovom filmu?

Čim sam dobila scene za kasting već sam osjetila da je scenario dobro napisan. To je svakako bio najbitniji faktor, ali naravno i glumačka ekipa. Sandra je od starta bila spremna i znala je šta hoće, divno je komunicirala sa čitavom ekipom i zapravo niko nije ni osjetio da joj je to prvo značajnije iskustvo.

Kažu da će mnogi koji pogledaju ovu komediju poželjeti da se zbliže sa komšilukom. Iz Vašeg iskustva koliko je odnos sa komšijama promijenjen u odnosu na onaj kad ste bili Vi mali i jeste li i sami nakon završetka ove priče poželjeli da, ako već nemate blizak osnos sa komšijama, isti uspostavite?

Promijenjen je mnogo, kao i što su odnosi među ljudima generalno promijenjeni. Sjećam se kad smo mali bili da je kucanje komšija na vrata bila normalna stvar.

Vanja Nenadić
Vanja Nenadićfoto: Privatna arhiva

Danas kada nam se to desi već se plašiš šta nije u redu. Kada smo posljednji put odnijeli neke kolače komšiji? To je sve ranije bilo regularno. Ja sam u dobrim odnosima sa svim komšijama, možda zato što skoro pa nisam kod kuće, ali evo podstakli ste me da im ispečem kolače.

Kod nas publika najbolje prihvata komedije, a posljednjih godina i neke akcione trilere. Hoće li ovaj film zadovoljiti ukus i takve publike?

Mislim da su ljubitelji akcionih trilera baš imali mnogo izbora posljednih godina, tako da sam sigurna da će im prijati naš film, ako ne zbog prijatne promjene i osvježenja, onda zbog tople ljudske priče, malo će se nasmijati, malo zapitati gdje ćemo otići ako se konačno ne usmjerimo jedni na druge.

Što bolji marketing neki projekat ima, to se isti i više traži, puni bioskopske sale i brojimo svakog posjetioca. No, je li Vam draže da kao glumica igrate u takvim prijektima, ili je svaka uloga jednako izazov i jednako bitna?

Mislim da je najbolji marketing - dobar film. Ako tu niste uspjeli, džaba sve ostalo. Ali moj dio posla je završen baš mnogo prije marketinga, tako da može samo da mi bude drago ako je film lijepo ispraćen i da žalim ako nije.

Porodična priča 'Kuća na tri sprata': Nenadić
Porodična priča "Kuća na tri sprata": Nenadićfoto: Printscreen

Naravno, svaka uloga, ako je prihvatim, za mene je najbitnija i pristupam joj vrlo odgovorno.

U ovom filmu imali ste priliku da igrate sa glumcima poput Vesne Trivalić, Seke Sablić, Bode Ninkovića. Kako Vam danas izgleda kad stanete rame uz rame sa nekim glumcima koje ste i sami imali priliku da gledate kao mali?

I dalje nevjerovatno. Pogotovo kada shvatite koliko su to jednostavni divni ljudi i profesionalci i to ih i čini velikima.

Posljednjih godina dosta se kod nas snima i filmova, serija, ali i često se dešava da se u projektima vrte jedni isti glumci. Kao neko ko je imao priliku da igra u popularnim projektima, ali i onim koji imaju i tu umjetničku crtu, koliko je mladom glumcu poput Vas, a koji nema toliko uloga iza sebe nego je tek izašao sa akademije teško doći do uloge? Ide li danas Vanja Nenadić na kastinge ili je pozivaju?

Za glumca je najvažniji kontinuitet i ja sam već na akademiji krenula da radim, a kada sam je završila, što je bilo prije šest godina, zaposlila sam se u Narodnom pozorištu Sombor, a trenutno sam u Beogradskom dramskom.

Detalj iz filma 'Kuća na tri sprata'
Detalj iz filma "Kuća na tri sprata"foto: Printscreen

Upravo taj kontinuirani rad u pozorištu mi je dao stabilnosti i sigurnosti u mom daljem glumačkom izrazu. Prirodno je da sada neke uloge dobijem i po pozivu, ali prevashodno idem na kastinge, koji su danas uvijek po pozivu, ne pamtim otvoreni kasting, možda više i ne postoje.

Dosta ste angažovani i u pozorištu, a tamo je potpuno drugačiji proces pripreme za ulogu u odnosu na seriju ili film. Koji Vama proces najviše prija i koliko je teško kroz svaku ulogu biti drugačiji, a opet donijeti i dio sebe?

Više mi prija pozorišni proces, za početak jer je “proces”, pa kakav-takav. Snimanja često počinju bez ikakve probe ili sa vrlo malo. Teško je biti drugačiji, ali to je zapravo uvijek najizazovnije. Glumac koristi svoj instrument, svoja iskustva, svoje emotivno pamćenje, stoga sebe donosi neminovno, a sve ono preko toga je upravo gluma i pravi izazov za kojim tragamo.

I sami ste igrali veliki broj uloga iako ste tek na početku karijere, a da li već postoji ona koja je obilježila dosadašnji rad i po kojoj Vas publika prepoznaje?

Najviše me prepoznaju po Anji iz “Tajne vinove loze”, ali mislim da mi je ipak najznačajnija Lola iz “Bisera Bojane” jer mi je to bio moj prvi ozbiljan zadatak i prvo veliko iskustvo.

Imali ste priliku da se pojavite i u Marčelovom spotu. Slušate li inače ovog umjetnika, hip hop uopšte i kako je došlo do te saradnje?

Marko je moj prijatelj, divan čovjek i umjetnik, podržavam njegov rad u svakom smislu tako da je i ta saradnja došla spontano.

Bonus video: