Ova godina je fešta za ljubitelje bioskopa

Blokbasteri, superheroji, art-haus – ove godine će Holivud nadoknaditi sve što je propustio tokom pandemije. U bioskope stižu ostvarenja Skorsezea, Nolana, Mekvina i drugih velikana

9038 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nakon posta dolaze gozbe, a čini se da to važi i za bioskop. Nakon dvogodišnjeg zatišja usljed pandemije, ove 2023. godine će se na velikim platnima pojaviti mnogi blokbasteri.

Tri režiserska velikana – tri biografije

Istaknuti reditelj Kristofer Nolan u bioskope se vratio skoro tri godine nakon posljednjeg ostvarenja. Sada publici predstavlja uzbudljivu priču „Openhajmer“, o vojnom „Projektu Menhetn“ koji je rezultirao izumom atomske bombe.

Na čelu istraživačkog tima u tom projektu nalazio se fizičar Robert Openhajmer, čiji lik u filmu tumači Irac Kilijan Marfi kojeg ljubitelji serija znaju kao glavnog junaka „Piki Blajndersa“. Vrhunsku glumačku ekipu zaokružuju Emili Blant, Met Dejmon, Robert Dauni mlađi, Florens Pju i Gari Oldmen.

Režiser i producent Majkl Man, takođe majstor svog zanata („Posljednji Mohikanac“, „Vrelina“), spreman je za start sa svojim „Ferarijem“, filmom o životu italijanskog vozača trkačkih automobila i pronalazača Enca Ferarija, na kojem je godinama radio.

Adam Drajver tumači lik čovjeka koji je obilježio istoriju automobilske industrije, dok se Penelope Kruz pojavljuje u liku njegove supruge Laure.

Biografski film Martina Skorsezea „Ruzvelt“ konačno osvjetljava život 25. predsjednika Sjedinjenih Država Teodora Tedija Ruzvelta. U glavnoj ulozi pojavljuje se Leonardo Dikaprio, koji ubjedljivo tumači Ruzvelotv munjeviti uspon od slabunjavog, razmaženog dječka sa Harvarda do guvernera, a potom i do jednog od najznačajnijih predsjednika SAD.

Skorseze ima još jedan novi film

Dvojac Skorseze-Dikaprio imaće dvije premijere ove godine. Naime, ljubiteljima filma će predstaviti i vestern-dramu „Ubistva pod cvjetnim mjesecom“ (Killers Of The Flower Moon) koja je koštala 200 miliona dolara. Radnja se zasniva na istraživačkoj knjizi novinara Dejvida Grena (2017) i prati brutalna ubistva Indijanaca iz plemena Osejdž. O tome je tada FBI pokrenuo opsežnu istragu.

Denis Vilnev, kanadski režiser i scenarista, na velika platna se vraća sa drugim dijelom sage „Dina“.

I Ves Anderson će se predstaviti u velikom stilu sa ostvarenjem „Asteroid Siti“. Radnja filma odvija se u fiktivnom pustinjskom gradu 1955. godine, gdje se održava takmičenje u astronomiji. Glavne uloge tumače zvijezde Tilda Svinton, Tom Henks, Skarlet Johanson i Edrijen Brodi.

„Blic“ je novi film Stiva Mekvina, režisera ostvarenja „Dvanaest godina ropstva“, čija tema su sudbine stanovnika Londona tokom bombardovanja u Drugom svjetskom ratu.

Fransis Ford Kopola (83), čuveni tvorac „Kuma“, predstaviće film „Megalopolis“ na kojem je radio dvije decenije. Radi se o arhitekti koji pokušava da obnovi Njujork nakon razorne katastrofe. Glume Adam Drajver, Forest Vitaker i Lorens Fišburn.

Bioskopi slave povratak i Toma Kruza, koji je sa „Top Gunom“ dosegao nove visine supersonične slave. On će se na platnima pojaviti u ponovnoj ulozi agenta Itana Hanta u sedmom nastavku akcionog serijala „Nemoguća misija“.

A i Kijanu Rivs se vraća sa četvrtim nastavkom „Džona Vika“, dok ne posustaje ni Harison Ford koji dolazi u „Indinjana Džouns i brojčanik sudbine“.

Povratak superheroja

Holivud igra na sigurnu kartu i reaktivira neke superheroje. Tu su novi nastavci uspješnih ostvarenja kao što su „Transformersi“, „Ratovi zvijezda“ i „Paklene ulice“ te predistorijski nastavak (prequel) filma „Igre gladi“.

Fabrika superheroja nastavlja da stvara nove likove. Ljubitelji vizuelnih efekata mogu se radovati trećem nastavku filmova „Čuvari galaksije“ i „Antmen“, drugim nastavcima „Kapetana Marvela“, „Akvamena“ i „Šazama“, kao i novoj ekranizaciji „Fleša“, sa kontroverznom zvijezdom Ezrom Milerom u ulozi najbržeg čovjeka na svijetu.

Osim „Transformersa“, bioskopsku publiku će oduševiti još jedan dugometražni film o omiljenoj igrački. Režiserka Greta Gervig obećava pametan i čak feministički pogled na plavokosu plastičnu ikonu. Margo Robi tumači Barbiku, a Rajan Gosling njenog uvijek nasmijanog obožavatelja Kena. U ovoj filmskoj storiji Barbi je iz svoje ružičaste utopije bačena u realni svijet.

Za ljubitelje art-hausa

Oni koji više vole feminizam bez zaslađivača mogu pogledati „Women Talking“, koji potpisuje Sara Poli. Runi Mara, Kler Foj i Fransis Mekdormand glume u adaptaciji romana o ženama u menonitskoj zajednici koje se bore da okončaju seksualne napade na njih. Film je na oduševljenje publike naišao na festivalu u Torontu.

Vrhunska ostvarenja u 2023. teško je nabrojati, ali evo užeg izbora. Treba izdvojiti „Cat Person“ Suzane Fogel: pogled na vezu koja izmiče kontroli – sa protagonistkinjom iz serije „CODA“ Emilijom Džouns i zvijezdom serije „Succession“ Nikolasom Braunom.

Tod Hejns će publici predstaviti melodramu „Maj/Decembar“, u kojoj glume Natali Portman, Džulijen Mur i Čarls Melton – priča o paru čija je velika razlika u godinama svojevremeno izazvala nacionalni skandal.

„Poor Things“, najnovije djelo Jorgosa Lantimosa, feministički je pogled na Frankenštajna. Viktorija koju tumači Ema Stoun počinila je samoubistvo u namjeri da se riješi brutalnog supruga. No, jedan ekscentrični doktor uspijeva da je vrati iz mrtvih i umjesto njenog mozga on joj ugrađuje mozak njenog nerođenog djeteta.

Radnja filma možda zvuči kao nešto na šta se treba navići, ali u raznovrsnoj ponudi u bioskopima 2023. godine, može se naći nešto za svačiji ukus.

Bonus video: