Kanski festival počinje sjutra: Jedan predstavnik iz bivše Jugoslavije

U odsustvu američkih blokbastera, festival će obilježiti filmovi pretežno s Bliskog istoka i Azije
116 pregleda 0 komentar(a)
Kanski festival, Foto: Reuters
Kanski festival, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2019. 10:08h

Međunarodni filmski festival u Kanu s glavnim posterom scene iz filma Žan-Lika Godara počinje sjutra sa novinama, a održaće se u osjetljivim trenutku za ženska pitanja poslije izbijanja seksualnog skandala američkog producenta Harvija Vajnstajna, prenijela je agencija Frans pres.

U trci za Zlatnu palmu do 19. maja će se takmičiti 21 film, među kojima ostvarenja veterana kinematografije, poput Godara i Amerikanca Spajka Lija, koji se vraća u Kan 27 godine poslije filma "Ljubavna groznica" (Jungle Fever).

U odsustvu američkih blokbastera, festival će obilježiti filmovi pretežno s Bliskog istoka i Azije.

Festival će otvoriti Havijer Bardem i Penelope Kruz s pihološkim trilerom "Todos lo saben" (Svi znaju), iranskog reditelja Asgara Farhadija koji je snimio novi film na španskom jeziku.

Od 21 reditelja u trci za Zlatnu palmu nalaze se prvi put Japanac Rijusuke Amaguši, Libanka Nadin Labaki, Egipćanin Abu Bakr Švaki, a na spisku su i Francuzi Eva Ison i Jan Gonzales, kao i Iranac Džafar Panahi i Rus Kiril Serebrenikov.

Žene će ove godine biti zastupljene na Kanskom festivalu. Predsjednica žirija je australijska glumica Kejt Blančet, dok će francuska glumica Lea Sejdu, jedna od brojnih žena koja je optužila Vajnstajna za seksualno zlostavljanje, biti jedan od članova žirija.

Zanimljivost festivala je povratak danskog reditelja Larsa von Trira, poslije sedam godina od skandala koji je izazvao zbog kontroverzne izjave o nacističkom lideru Adolfu Hitleru.

"Predsjednik Festivala Pjer Leskir i upravni odbor odlučili su da pozovu na Kanski festival Von Trira, dobitnika Zlatne palme 2000. godine za ostvarenje 'Ples u tami'", naveli su organizatori festivala i dodali da će njegov posljednji film "The House that Jack Built" biti prikazan van takmičarskom dela. 

Predsjednik žirija sekcije "Određeni pogled" (Un certain regard) ove godine će biti američki glumac španskog porijekla Benisio Del Toro.

U okviru sekcije "Petnaest dana autora" biće prikazan i dugometražni film "Teret" Ognjena Glavonića. To će biti jedini film s prostora bivše Jugoslavije na ovogodišnjem, 71. izdanju festivalu.

Saudijska Arabija će prvi put učestovati na Filmskom festivalu u sekciji kratkometražnih filmova.

Novina festivala će biti zabrana slikanja mobilnim telefonom na crvenog tepihu, a biće ukinute projekcije filmova u trci za Zlatnu palmu organizovane do sada samo za novinare. Organizatori festivala naveli da je cilj te novine da sadržaj filmova ne bude otkriven ranije u cilju zadržavanja "potpune neizvjesnosti".

Glavni poster festivala ove godine je scena iz Godarovog filma "Ludi Pjero" (1965) sa Žan-Polom Belmondom i Anom Karinom u glavnim ulogama.

Zlatnu palmu je prošle godine dobio švedski reditelj Ruben Ostlund za film "The Square" (Kvadart). 

Pored Zlatne palme od 2000. godine dodjeljuje se "mini-palma", umanjeni model Zlatne palme, za najboljeg glumca i glumicu, kao i nagrada u sekciji "Određeni pogled". 

U okviru Kanskog festivala dodjeljuje se nagrada Fripesci, priznanje međunarodnih kritičara, odnosno Međunarodne federacije kinematografije, kao i Kvir palma, nezavisna nagrada za film koji se bavi pitanjima LGBT populacije.

Preporučujemo za Vas