Akademija za Oskare preispituje pravila nominovanja filmova i glumaca

Akademija je 24. januara saopštila spisak glavnih nominacija za Oskara koji će biti dodijeljeni na 95. ceremoniji 12. marta u Los Anđelesu

2108 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke, koja dodeljuje Oskare, saopštila je večeras da će preispitati pravila ovogodišnje nominacije filmova, jer je jedan nezavisni film iznenadio holivudski svijet zbog nominacije za tu prestižnu filmsku nagradu.

Akademija je 24. januara saopštila spisak glavnih nominacija za Oskara koji će biti dodijeljeni na 95. ceremoniji 12. marta u Los Anđelesu.

Kao i svake godine, promoteri filmova koji žele da uđu u spisak nominovanih za Oskara, kreću u kampanju. Svako ima svoju strategiju, ali svi moraju da poštuju određena pravila.

Film "To Leslie" nije zablistao u bioskopima i zaradio je oko 27.000 dolara. Međutim, Andrea Rajsborou, koja igra glavnu ulogu u tom ostvarenju, nominovana je za Oskara u kategoriji najbolje glumice.

Poslije tih nominacija, na društvenim mrežama su se oglasile neke poznate ličnost sa pitanjem da li je taj film imao efikasnu kampanju ili je u pitanju neka prevara.

Američki časopis Varajeti prenio je da je Akademija bila zatrpana mejlovima i pozivima i da je zbog toga odlučila da preispita kampanju filmova nominovanih za Oskara, ne pominjući direktno ostvarenje "To Leslie".

"Preispitujemo procedure kampanje ovogodišnjih nominovanih filmova, kako bismo osigurali da nijedno pravilo nije prekršeno i bolje razumjeli da li su potrebne promjene smjernica u novoj eri društvenih medija i digitalne komunikacije", navodi se u saopštenju Akademije.

Oskare dodjeljuje oko 9.500 članova Akademije filmskih umjetnosti i nauka, podijeljenih između 17 grana industrije.

Od glumaca koji čine oko 1.300 birača, kandidatu je potrebno nešto više od 200 glasova da bi vidio svoje ime u izboru.

U mjesecima koji prethode dodeli Oskara, organizovane su zabave i događaji za promociju filmova. Takve kampanje često organizuju specijalizovane kompanije.