Vi ste Šon Pen, niko neće biti odgovoran za Vašu smrt na ratištu: U Berlinu premijerno prikazan film o ratu u Ukrajini

Film, koji su režirali Šon Pen i Aron Kaufman, započinje nekoliko mjeseci prije napada, a Pen je inspiraciju za film našao u prelasku kolege glumca Zelenskog s filmskog seta u kabinet predsjednika. Invazija je potom dramatično povećala značaj filma

7957 pregleda 9 komentar(a)
Pen i Kaufman na premijeri filma "Superpower" u Berlinu, Foto: Reuters
Pen i Kaufman na premijeri filma "Superpower" u Berlinu, Foto: Reuters

Mogu li da budem iskren? Vi ste Šon Pen - niko neće biti odgovoran za Vašu smrt na ratištu.

Tim riječima se jedan od tjelohranitelja obratio čuvenom američkom glumcu u njegovom filmu "Superpower", koji je sniman neposredno prije i za vrijeme rata u Ukrajini.

Film je premijerno prikazanom u petak na filmskom festivalu u Berlinu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je kasno uveče 24. februara 2022. godine, svega 15 sati nakon što je Rusija započela invaziju na njegovu zemlju, pronašao vremena i primio Pena, a to se i vidi u pomenutom filmu, prenosi N1.

Zelenski je sjedeći u praznoj sobi bez prozora nagađao o motivima ruskog predsjednika Vladimira Putina da otpočne invaziju.

"Želi da budemo mrtvi. Mrzi Ukrajinu. Mrzi nas", rekao je Zelenski o ruskom predsjedniku u centralnoj sceni dokumentarnog filma "Superpower"..

Film, koji su režirali Šon Pen i Aron Kaufman, započinje nekoliko mjeseci prije napada, a Pen je inspiraciju za film našao u prelasku kolege glumca Zelenskog s filmskog seta u kabinet predsjednika. Invazija je potom dramatično povećala značaj filma i pretvorila Pena u strastvenog zagovornika Ukrajine.

Ukrajina se u borbi protiv Rusije "bori umjesto svih nas", rekao je Pen publici na premijeri filma.

Film je rađen u produkciji kanadsko-američkog časopisa Vice, a sniman je izbliza i "iz ruke", u stilu interaktivnog dokumentarca koji je popularizovala ta medijska organizacija, a prikazuje Penove napore da razumije Ukrajinu, njenog predsjednika i njenu borbu.

Inače, kamera gledaoce neprijatno približava smrti i krvoproliću.

Pen i Kaufmann u filmu podržavaju američko naoružavanje Ukrajine i tako pokazuju da je odluka Zelenskog da ih primi prvog dana invazije bila vješt potez u ukrajinskom propagandnom ratu.

"Ako ne pobijedimo danas, Amerikanci će voditi ratove za nekoliko godina", rekao je Zelenski Penu u kasnijem intervjuu, upozorivši da bi poraz Ukrajine imao dalekosežne posljedice.

Putinove snage skoro godinu od početka invazije još su u Ukrajini, pojačavaju napade na istoku u sklopu onoga što Moskva naziva "posebnom vojnom operacijom", u kojoj su poginule hiljade ljudi, a raseljeni milioni.

Bonus video: