"Na Zapadu ništa novo" najbolji film na ceremoniji BAFTA

Ostin Batler dobio je nagradu za najboljeg glumca u filmu "Elvis", dok je najbolja glumica Kejt Blančet za ulogu u ostvarenju "Tar"

11236 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ostvarenje "All Quiet on the Western Front" (Na Zapadu ništa novo) nemačkog reditelja Edvarda Bergera osvojio je sinoć u Londonu nagradu za najbolji film na ceremoniji dodjele nagrada Britanske Akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA).

Berger (53) osvojio je i nagradu za najboljeg reditelja za film koji je adaptacija istoimenog romana Eriha Remarka.

Ostin Batler (31) dobio je nagradu za najboljeg glumca u filmu "Elvis", dok je najbolja glumica Kejt Blančet za ulogu u ostvarenju "Tar".

Ostvarenje "Navaljni", posvećeno protivniku Kremlja Alekseju Navaljnom u zatvoru u Rusiji, osvojio je u Londonu nagradu za najbolji dokumentarni film.

BAFTA je osnovana 1947. godine kao Britanska filmska akademija. Njeni osnivači bili su brojni slavni filmski umjetnici, uključujući Dejvida Lina, Kerola Rida, Aleksandra Kordu i Lorensa Olivijea. Cilj organizacije bio je jačanje filmske industrije, koja je oslabila posle Drugog svjetskog rata.

Akademija je 1958. spojena s organizacijom televizijskih reditelja i producenata (The Guild of Television Producers and Directors) da bi 1976. konačno postala BAFTA, Britanska akademija za filmsku i televizijsku umjetnost.

Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America - PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America - DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog američkog Oskara, koji će ove godine biti dodijeljen 12. marta u Los Anđelesu.

Bonus video: