Vodič kroz muzičku anime galaksiju

Šest preporuka za neke od najboljih kompozicija koje se pojavljuju u japanskim filmovima

6096 pregleda 0 komentar(a)
"One More Time, One More Chance", Foto: Printscreen
"One More Time, One More Chance", Foto: Printscreen

Kao što i klasična filmska industrija ima poznate kompozicije i autore koji su postali poznati kreiranjem, komponovanjem i izvođenjem numera, to bi isto i bio slučaj sa anime svijetom.

Ne bismo li smo vas što bolje uputili u veoma širok i raznolik muzički svijet animea, evo šest preporuka za neke od najboljih anime muzičkih numera:

1. “One More Time, One More Chance” - Masayoshi Yamazaki

(Iz filma “5 Centimeters Per Second” (2007) - reditelja Makoto Shinkai)

Makoto Shinkai zaokupljuje srca anime fanova širom svijeta, pogotovo od njegovog velikog anime ostvarenja “Your Name” (2016). Treba napomenuti da Shinkai u svim svojim ostvarenjima ima fenomenalne muzičke numere, gdje će današnja preporuka biti iz filma “5 Centimeters Per Second” (2007), gdje se Shinkai odlučuje za numeru “One More Time, One More Chance”, Masayoshi Yamazakija koja je izašla čak davne 1997. godine. Shinkai se odlučuje za Yamazakijevu izvrsnu melanholičnu numeru, koja sa veoma jednostavnom akustičnom melodijom uspijeva da upotpuni film i da ga podigne na jedan sasvim drugi nivo. Interesantno je reći i da se pjesma najviše proslavila na svjetskom nivou tek kada je bila upotrijebljena u filmu “5 Centimeters Per Second” (2007).

2. “Unravel” - Tōru “TK” Kitajima

(Iz anime serije “Tokyo Ghoul” (2014 -) - anime napravljen na osnovu mange Sui Ishida (2011-2014))

Pjesma “Unravel”, koju je ispjevao pjevač popularnog japanskog rok benda “Ling tosite Sigure” - Tōru “TK” Kitajima, savršeno oslikava mračnu, tužnu i tešku atmosferu popularnog anime i manga naslova “Tokyo Ghoul”. Pjesma je prepoznatljiva još od prvog odsviranog tona, gdje se Kitajima iskusno služi inovativnim prelazima, iskorištavajući svoj veoma moćan glas, gdje u posljednjem refrenu iskorištava cjelokupnu snagu i moć svog vokala uz veoma agresivnu gitaru i bubnjeve, dovodeći slušaoce do ekstaze, i dižući pjesmu u nove visine. Pjesma je postala instant hit na svim društvenim platformama još od njene premijere, ali i dan danas se može pronaći kao muzika na raznolikim video edicijama, koji čak nisu ni vezani za anime. Ukoliko vam se sviđa ovakva numera, preporučio bih numeru koja na sličan način budi emocije kod slušaoca, gdje čak i pripada sličnom muzičkom žanru, a to je “What’s Up People” - Geek Music, iz anime serije “Death Note” (2003 - 2006).

3. “Parade” - Susumu Hirasawa

(Iz filma “Paprika” (2006) - reditelja Satoshi Kona, o kojem smo pisali u jednom od prethodnih edicija)

Susumu Hirasawa i Satoshi Kon su vjerovatno spoj iz snova, gdje svakom poštovaocu japanske umjetnosti i kulture je već na prvi pogled jasno da ovakva kolaboracija je legendarna i mora rezultirati u nečemu perfektnom. Za sve vas koji ste tek započeli vaše anime putovanje, Satoshi Kon je jedan od legendardnih anime reditelja (potražite jedan od naših prethodnih tekstova gdje smo pisali o Satoshi Konu), dok je Susumu Hirasawa bio poznati japanski muzičar, koji je slavu u Japanu ostvario kroz bend P-Model, dok je svjetsku slavu stekao komponujući numere za Kentaro Miurain “Berserk” (1997-1998) i za anime ostvarenja Satoshi Kona. Numera “Parade” koja se našla na Konovom ostvarenju “Paprika” (2006) predstavlja odličan primjer kako muzičke numere mogu biti veoma bitan element za građenje priče i predstavlja ponavljajući motiv koji simboliše spajanje snova i realnosti u filmu. Razdragana i upečatljiva melodija ove numere kraira osjećaj razdraganosti kod slušaoca dajući kontrast mračnijim aspektima filma.

4.”Lilium” - Kumiko Noma

(Iz anime serije “Elfen Lied” (2004) - anime napravljen na osnovu mange Lin Okamota (2002-2005))

Ova prelijepa pjesma je dosta atipična za anime serije jer se pjeva na latinskom jeziku i koja je aranžirana tako da zvuči kao katolička crkvena muzika koja se sluša tokom mise, dok je njen emocionalni uticaj dubok. Ono što čini ovu pjesmu posebno zanimljivom jeste što pjesma ima disonantan ton u odnosu na seriju za koju je pravljena. Dok je ovaj anime dobio reputaciju kao jedan od najnasilnijih anime produkcija svih vremena, sama pjesma zvuči dosta elegantno, na trenutke nježno a može se reći i uzvišeno. Sam anime nekad pokušava da se uzdigne iznad prostog zabavnog ultranasilja, dok opet ova pjesma evocira potpuno drugačije raspoloženje. Tako da ova pjesma djeluje skoro kao anime verzija čuvene muzike iz kultnog italijanskog horor ostvarenja “Holokaust kanibala”(1980).

5. “COLORS” - Flow

(Iz anime serije Code Geass: Lelouch of the Rebellion (2006-2007), kreirana od strane režisera Goro Taniguchija i pisca Ichiro Okouchija)

”Colors” je energična rok pjesma s pokretačkim ritmom koja savršeno oslikava dramatičnu i pompeznu prirodu serije “Code Geassa”. Postoji razlog zašto je početna fraza “jibun wo” i dalje lako prepoznatljiva svakom anime fanu, jednostavno kad neko čuje uvodnu intrumentaciju ove pjesme uzvikivanje ove fraze djeluje skoro kao automatizovan zadatak i imperativ. Vjerovatno najzaslužniji instrument za dramatičan zvuk jeste sveprisutna truba koja je savršeno uklopljena u sami koncept pjesme. Pored toga, pjesma je izuzetno karakteristična za bend Flow jer je zarazna, tako da čak i poslije jednog slušanja, biva teško umaći pop šarmu ove pjesme. Vokali su moćni i emotivni, a tekst govori o temama pobune i revolucije koje su ključne za seriju. Ono što ovu pjesmu izdvaja je njena sposobnost da vas alarmira, uzbudi i pripremi za gledanje intenzivne epizode emisije. Ako ikad budete gledali ovu ciničnu i zabavnu seriju, ova pjesma će vam ostati na umu.

6. “We are” - Hiroši Kitadani

(Iz anime serije “One Piece” (1999 - danas) – anime napravljen na osnovu mange Eičira Ode (1997- danas))

Uvodna pjesma “We Are” za popularnu anime seriju One Piece je odličan primjer anime pjesme koja savršeno dočarava duh serije. Vesela i privlačna melodija koja je zarazna i energična, bez trunke kompleksnosti uspostavlja ton avanturističkom i zabavnom svijetu One Piecea. Ovo je prva uvodna pjesma koja se pojavljuje u ovom čuvenom anime serijalu, tako da je ova pjesma prepoznata kao praktično himna One Piece animea. Moguće naći više verzija ove pjesme koje se koriste u samom animeu, čak je moguće naći verziju koju pjevaju glavni karakteri serije, iako se mora reći ona zvuči grozno. Tekst pjesme takođe govori o temama emisije, koje se vrte oko ideje da treba juriti svoje snove i da nikada ne treba odustati. Pored muzičkih kvaliteta, potrebno je obratiti pažnju i na uvodnu sekvencu koja prati pjesmu. Animacija je živahna, prikazujući različite likove i situacije u seriji. Kombinacija muzike i animacije stvara jedinstveno iskustvo koje uvlači gledaoce u svijet One Piecea i ostavlja ih uzbuđenim da vide kakve avanture predstoje.

Bonus video: