U Los Anđelesu 95. ceremonija dodjele Oskara: Komedija glavni favorit

Prošlogodišnja dodjela Oskara na kojoj je ostvarenje "CODA" rediteljke Šan Heder dobitnik Oskara za najbolji film, obilježena je incidentom. Glumac Vil Smit se tokom ceremonije popeo na binu, i vidno ljut ošamario komičara Krisa Roka koji se našalio na račun obrijane glave Vilove supruge Džejd Pinket Smit, koja pati od alopecije, značajnog gubitka kose

2490 pregleda 0 komentar(a)
Spremanje svečanog teatra za dodjelu Oskara u Holivudu, Foto: REUTERS
Spremanje svečanog teatra za dodjelu Oskara u Holivudu, Foto: REUTERS

Svečana 95. ceremonija dodjele Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauke biće održana kasno večeras u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu, a ove godine je favorit komedija "Everything Everywhere All At Once" sa 11 nominacija.

Neobična priča o vlasnici jedne perionice uronjene u paralelne univerzume, osvojila je najviše nominacija za Oskara -11. Film je posle nominacija dobio još nekoliko američkih nagrada, među kojima nagradu američkog Udruženja reditelja (Directors Guild of America - DGA) i nagradu i Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America - PGA).

Po devet nominacija su dobili njemački film "All Quiet on the Western Front" (Na Zapadu ništa novo) i irska tragikomedija "The Banshees of Inisherin".

Ostvarenje "Elvis" o legendi rokenrola Elvisu Prisliju dobilo je osam nominacija, dok je film Stivena Spilberga "The Fabelmans" dobio sedam nominacija.

Prošlogodišnja dodjela Oskara na kojoj je ostvarenje "CODA" rediteljke Šan Heder dobitnik Oskara za najbolji film, obilježena je incidentom. Glumac Vil Smit se tokom ceremonije popeo na binu, i vidno ljut ošamario komičara Krisa Roka koji se našalio na račun obrijane glave Vilove supruge Džejd Pinket Smit, koja pati od alopecije, značajnog gubitka kose.

Za sada se ne zna da li će ovogodišnji domaćin ceremonije komičar Džimi Kimel pomenuti taj incident.

Pop pjevačica Rijana pjevaće na ceremoniji pjesmu iz filma "Black Panther: Wakanda Forever". Pop zvijezda će pjevati svoj hit "Lift Me Up", koji je nominovan u kategoriji najbolje originalne pjesme.

Oskar se dodjeljuje u 24 kategorije. Nagradu predstavlja pozlaćena statueta napravljena od britanijuma na crnoj metalnoj osnovi, dugačka 13,5 inča (34 centimetara) i teška 3,85 kilograma. Prikazuje viteza napravljenog u stilu art dekoa, kako drži krstaški mač stojeći na rolni filma.

Svečana ceremonija proglašenja pobjednika, jedna je od najuglednijih dodjela nagrada u svijetu. Ujedno je i najstarija svečanost dodjele nagrada u medijima.

Američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke u nedjelju uveče dodijeliće Oskare na 95. ceremoniji u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu.

Bonus video: