Bitno je da ostavimo nešto mlađim generacijama

Nakon uspjeha sa dokumentarcem “Put prazne šake”, crnogorski fotograf i režiser Miloš Todorović riješio da pokrene crnogorski festival sportskog filma BSAFF

13469 pregleda 27 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Crnogorski fotograf i režiser Miloš Todorović sa filmom “Put prazne šake” osvojio je brojne nagrade na festivalima sportskog filma, a sad je odlučio da i sam bude organizator jednog. Iako u Crnoj Gori postoji nekoliko filmskih festivala, ni na jednom nije fokus na sportskom filmu, pa je vrijeme bilo, smatra Todorović da i Crna Gora dobije jedan ovakav događaj.

”Iz pređašnjeg iskustva, obilaskom svih festivala sportskog filma, upoznavši razne producente i događaje, rodila se ideja i želja da tako nešto napravim i u Crnoj Gori. U udruženju FICTS je 130 zemalja, a čak 21 zemlja ima svoje festivale sportskog filma koje organizuje u saradnji sa njima, pa sam razmišljao zašto ne bi bila i Crna Gora bila jedna od njih. Osim kulture, i sport je jedan od najboljih reprezenata države, što govore i rezultati naših sportista, i pojedinačnih i ekipnih. Snimanjem dokumentaraca i uopšte filmova o sportskim legendama ostavljamo nešto za buduće generacije jer ipak njihovi rezultati treba i na ovaj način da se zabilježe. Sport je čista emocija i iskrena priča”, ističe u razgovoru za Vijesti Miloš Todorović.

Crnogorski festival sportskog filma BSAFF biće održan u avgustu, gdje će pored dokumentarnih biti prikazana sva ostvarenja sa temom sporta, a domaćin istog biće Budva koja konkuriše za evropsku prijestonicu kulture za 2028. godinu, pa joj ovakvi događaji itekako idu u prilog.

Miloš Todorović
Miloš Todorovićfoto: Privatna arhiva

”Za Budvu sam se odlučio jer nije samo prijestonica kulture, već i mediteranskog turizma. Iako se u ovom gradu tokom čitave godine organizuju brojni festivali, ovaj događaj će doprinijeti da se ista nađe i na mapi sportskog filma. Znamo da u Budvi ima i dosta uspješnih sportskih kolektiva, pa je i to jedan od razloga, a i partnerima iz Italije se dopala ta priča. Sa vodećim ljudima iz Opštine Budva i TO dobio sam potvrdu i podršku da organizujem festival koji neće samo Budvu, već i Crnu Goru prezentovati na pravi način”, ističe Todorović koji je podršku dobio i od COK-a.

”Zahvalio bih se i COK-u, koji je takođe imao sluha za ovu manifestaciju. Inače, festivali sportskog filma su pod Međunarodnim olimpijskim komitetom, što mu takođe daje na važnosti, a da bismo ispunili i uslov vezan za kulturu u imenu će nositi sports& arts”, napominje Todorović, koji se nada da će se u ovu priču uskoro uključiti i ostale javne institucije.

”Ovo nije samo priča moja, već čitave Crne Gore”, ističe on i ne krije da se nada da će upravo ovaj festival sportskog filma podstaći ostale režisere da snimaju dokumentarce ovog tima.

”I to je jedan od razloga samog osnivanja festivala jer moramo podstaći mlade ljude, i one koji se uopšte bave dokumentarcima, da krenu malo i sportske filmove da snimaju. Kada sam završio svoj film ‘Put prazne šake’ i sam sam lutao, jer nijesam znao gdje isti treba da prikažem. Međutim, sada sam onima koji se budu bavili sportskim filmom u Crnoj Gori olakšao put, jer neće više morati da traže i obilaze festivale u regionu, moći će da se prijave za naš festival i da ako pobijede u nekoj od konkurencija direktno se plasiraju za finalni koji se krajem godine održava u Milanu”, napominje Todorović.

Sa ponosom ističe da za crnogorski festival sportskog filma BSAFF već vlada veliko interesovanje.

”Tek krećemo sa kampanjom koja ne traje ni tri dana, a već imamo 77 prijavljenih filmova. Ono što me posebno raduje je činjenica da ćemo imati od tri do pet filmova samo iz Crne Gore. Još uvijek ne znamo koliko će ih tačno biti jer su neki od njih u fazi snimanja”, objašnjava.

Iako se ove godine održava u avgustu, već od sljedeće se nada da će biti u septembru.

”Plan nam je da ga iz godine u godinu širimo, te da filmove prikazujemo na trgovima i atraktivnim lokacijama širom Budve. Na taj način možda i produžimo turističku sezonu”, nada se sagovornik Vijesti koji će kao prošlogodišnji laureat festivala sportskog filma na Zlatiboru ove godine na istom biti u žiriju.

”Mislim da utisak koji sam ostavio sa svojim filmom i nagrada koju sa osvojio prošle godine na Zlatiboru bili su mi karta da se ove godine vratim na isti, ali kao neko ko će ocjenjivati rad kolega. Biće mi drago da upoznam nove ljude, stupim u kontakt sa nekim produkcijama i samim tim širim priču sportskog filma”, zaključuje Todorović.

Bonus video: