Kompanija Volt Dizni počinje sa otpuštanjem 7.000 radnika

Počeli su da obuzdavaju potrošnju kada je Netfliks objavio svoj prvi gubitak pretplatnika početkom 2022. godine, a Volstrit počeo da daje prednost profitabilnosti u odnosu na rast pretplatnika

4912 pregleda 0 komentar(a)
Diznilend u Orlandu, Foto: REUTERS
Diznilend u Orlandu, Foto: REUTERS

Kompanija Volt Dizni je započela 7.000 otpuštanja najavljenih ranije ove godine, jer nastoji da kontroliše troškove i stvori "pojednostavljeno" poslovanje.

To je navedeno u pismu izvršnog direktora Boba Igera koje je poslao zaposlenima, prenosi Rojters.

Nekoliko velikih odjeljenja kompanije (Disney Entertainment, Disney Parks, Experiences and Products) biće pogođeni, kaže Rojtersov izvor.

ESPN, američki sportski kanal koji je u vlasništvu Volt Diznija, nije uključen u ovonedeljnu rundu rezova, ali se očekuje da će biti u kasnijim rundama.

Industrija zabave pretrpjela je smanjenje od svog ranog, euforičnog prihvatanja video strimovanja, kada su etablirane medijske kompanije izgubile milijarde nakon lansiranja konkurenata kompaniji Netfliks.

Počeli su da obuzdavaju potrošnju kada je Netfliks objavio svoj prvi gubitak pretplatnika početkom 2022. godine, a Volstrit počeo da daje prednost profitabilnosti u odnosu na rast pretplatnika.

Iger je rekao da će Dizni početi da obavještava prvu grupu zaposlenih koji su pogođeni smanjenjem radne snage u naredna četiri dana. Drugi, veći krug otpuštanja radnih mjesta dogodiće se u aprilu, „sa još nekoliko hiljada smanjenja osoblja“. Finalna runda će početi prije početka ljeta, navodi se u pismu.

Zabavni konglomerat Burbank najavio je u februaru da će eliminisati 7.000 radnih mjesta kao dio napora da uštedi 5,5 milijardi dolara na troškovima i učini svoj posao striminga profitabilnim.

"Teška realnost mnogih kolega i prijatelja koji napuštaju Dizni nije nešto što olako shvatamo", napisao je Iger, napominjući da mnogi „u svoj posao unose doživotnu strast prema Dizniju."

Kompanija je pomno čuvala detalje o otpuštanju, iako su upućeni očekivali da će do smanjenja doći prije Diznijevog godišnjeg sastanka akcionara 3. aprila.

U Dizniju se sve više povećavala anksioznost, jer su kružile glasine o područjima mogućih rezova.

"To je mračna, crna kutija“, rekao je jedan direktor Diznija za Rojters prošle nedjelje.

Mnogi su očekivali da će rezovi pasti u Diznijevom odjeljenju za medije i zabavu, koje je eliminisano u korporativnom restrukturiranju. Jedinica je bila bez vođe od odlaska Karema Daniela u novembru, ubrzo nakon što se Iger vratio kao izvršni direktor kompanije.

"Prošlo je dugo vremena u stvaranju", rekao je analitičar Majkl Nejtanson, dodajući da je kompanija prvi put počela da "šapuće" o potrebi da se podmire troškovi prošle jeseni, kada je Bob Čapek još bio izvršni direktor Diznija.

Džoš D’Amaro, predsjednik Diznijevih parkova poslao je dopis zaposlenima u tematskim parkovima u februaru upozoravajući da će profitabilna divizija doživjeti smanjenje.

Zvaničnici dva sindikata koji predstavljaju glumačku ekipu u Volt Dizni parku u Orlandu na Floridi, rekli su da se ne očekuje da će otpuštanja uticati na usluge koje su okrenute gostima.

Bonus video: