Leonardo Dikaprio svjedočio u slučaju pranja novca i podmićivanja

Ranije ove nedjelje se glumac pojavio na sudu kako bi svjedočio

3598 pregleda 0 komentar(a)
Dikaprio, Foto: Shutterstock
Dikaprio, Foto: Shutterstock

Leonardo Dikaprio sudio se 3. aprila u slučaju pranja novca i podmićivanja, u čijem je središtu bivši član "Fugeesa" Praz Mičel.

Mičel je optužen da je učestvovao u globalnoj zavjeri o finansiranju kampanje koju je finansirao malezijski biznismen Džo Lo za kojeg se sumnja da je navodno ukrao milijarde iz malezijskog suvjerenog fonda bogatstva 1MDB, prenosi nme.com

Mičel se izjasnio da nije kriv za optužbe, prenosi CNN. Prema CNN-u, "Lo ostaje na slobodi"; jer je navodno i ranije u prošlosti negirao ove navode.

Prošle godine se pričalo da su "Fugees" otkazali svoju turneju povodom 25 godina postojanja grupe koja je trebala da promoviše njihov drugi album "The Score", ne zbog pandemije Covid-19, kako je prvobitno rečeno, već zbog Mičelovih tekućih pravnih problema.

Dikaprio, koji nije optuživan ni za kakvo krivično djelo, svjedočio je sat vremena o svom odnosu sa Mičelom i Loom. Tužioci navodno pokušavaju da dokažu da je Lo koristio novac kako bi imao uticaj na američke glumce, modele i političare.

Prema navodima iz tužilaštva, Lo i Dikaprio su bili zastupani od strane posinka bivšeg premijera Malezije Nadžiba Razaka.

Kada je Dikaprio počeo da svjedoči, tužiteljka Nikol Lokhart poručila je glumcu:"da ne bih postavljala glupa pitanja, čime se bavite u životu." Dikaprio je odgovorio:"Ja sam glumac."

Na pitanje o Lou, Dikaprio je rekao da ga smatra "svojevrsnim štreberom u poslovnom svijetu i veoma uspješnim". Takođe je izjavio da je Mičela upoznao prije svega ovoga na koncertu Fugees-a 90-ih.

Dikaprio je takođe rekao sudijama da je 2012. godine razgovarao sa Loom o tadašnjim predsjedničkim izborima.

"To je bio običan razgovor gdje sam ja njega pitao koju će partiju da podrži na izborima i rekao mu koga ja podržavam", izjavio je glumac. Dodao je i da mu je Lo rekao da će on sam ili sa svojom grupom značajno da doprinese Demokratskoj stranci u vidu donacije od 20 ili 30 miliona dolara.

"Rekao sam:" Vau, to je gomila novca", dodao je Dikaprio.

Tužioci tvrde da je novac ukraden iz 1MDB i da je Mičel pomogao Lou da pravi donacije preko niza privatnih donatora.

Dikaprio je svjedočio da se Lo na kraju ponudio da finansira film za njega. Tužioci tvrde da je Lo prao novac ukraden iz 1MDB firme preko Red Granite Pictures filmske produkcije, koja je navodno koristila dio tog novca za finansiranje filmova, uključujući "The Wolf of Wall Street", u kojem Dikaprio igra glavnu ulogu.

Dikaprio je takođe svjedočio da je dio novca koji je bio u vlasništvu Loa, završio u njegov ekološki fond.

Glumčev predstavnik za javnost ranije je rekao CNN-u da trenutno Dikaprio sarađuje sa tužiocima kako bi vratio sva sredstva koja su on ili njegove dobrotvorne organizacije dobili od 1MDB firme.

Bonus video: