Bila sam uzrujana kad sam saznala da je kraj

Sara Snuk priča o ulozi Šiv Roj u popularnoj seriji “Nasljednici”, čija se posljednja sezona emituje na HBO MAX platformi

11915 pregleda 2 komentar(a)
Sara Snuk, serija Nasljednici, Foto: Printscreen
Sara Snuk, serija Nasljednici, Foto: Printscreen

Australijska glumica Sara Snuk najpoznatija je po svojoj ulozi Šiv Roj u dramskoj seriji “Nasljednici”, čija se četvrta, i ujedno posljednja sezona emituje na HBO MAX platformi.

Upravo za ovu ulogu ambiciozne ćerke ostarjelog novinskog magnata Sara je dobila pohvale kritičara i nominaciju za nagradu Zlatni globus. Takođe je nominovana za nagradu Emi, dvije Televizijske nagrade po izboru kritičara i dvije nagrade Udruženja filmskih glumaca.

U četvrtoj sezoni koju čini deset epizoda, Logan je ponovo bio jedan korak ispred svoje nezahvalne djece - Kendala, Šiv i Romana. Uspio je da obezbijedi neophodan potpis od njihove majke, kao i malu pomoć svog zeta Toma i na taj način osigura put ka prodaji kompanije po svojim uslovima. Ova situacija donosi nove spletke, saveze i drame u živote svih članova porodice Roj koji nijednog trenutka ne mogu da se opuste i uživaju u bogatstvu...

Glavne uloge pored Sare tumače i Brajan Koks, Džeremi Strong, Kieran Kalkin, Alan Ruk, Metju Mekfadijen, Nikolas Braun, Aleksandar Skarsgard, Čeri Džons, Houp Dejvis, Džastin Kirk i Stiven Rut.

Serija je za prethodne sezone dobila pohvale za scenario, glumu, muziku, produkciju i ispitivanje teme. Za tri sezone Serija je imala 148 nominacija za razne TV nagrade, a najboljom u raznim kategorijama (drama, glavni i sporedni glumac, režija, scenario, muzika, podjelu uloga...) proglašena je 52 puta.

Kreatori, ali i Sara, nadaju se da će uspješna biti i posljednja sezona, te ne krije da je bila uzrujana kad je saznala da će četvrta sezona biti ujedno i posljednja.

Saro, zašto neće biti produžetka serije Nasljednici?

Autor i izvršni producent serije Džesi Armstrong je prilično pametan čovjek. Kada vidi da je nešto zaista dobro i na samom vrhuncu, prilično je odvažan da ga privede kraju dok ne doživi dramatičan neuspjeh. On nikada nije bio pod pritiskom da mora da donese komercijalnu odluku. To se veoma rijetko dešava. I da, mislim da je donio ispravnu odluku.

Kiran je rekla da je stekla utisak da vas je pogodila vijest o kraju serije i da je zanima šta ćete reći o tome?

O da, bila sam jako uzrujana. Pročitala sam scenario u autu dok sam išla na čitačke probe. Kada sam pročitala kompletan scenario, osjetila sam se čudno jer sam shvatila da je definitivno kraj. Već kada sam stigla na probe, Metju je rekao: “Pa! Sve zvuči pozitivno! Ne čini se kao da je kraj!”.

Kad smo ušli, Džesi nam je rekao da je to kraj serije. Definitivno je bilo teško to čuti. Međutim, bilo je i dobrog u tome, jer sam u tom momentu već prošla kroz tugu, katarzu i plakanje, pa sam mogla da uživam u snimanju još 10 epizoda.

Koliko ste zadovoljni načinom na koji se završila priča o Šiv, liku koji igrate u seriji Nasljednici u četvrtoj sezoni?

Teško je reći, ali kao glumica - veoma sam zadovoljna. U potpunosti. Bila je to dosta kompleksna priča, postojalo je dosta načina na koje mogu da se odigraju i priča, i scena, i same emocije. Zaista dobijete utisak da će glumci biti u svojoj ulozi čak nakon završetka posljednje epizode. Stvarno cijenim to kod Džesija.

Sara Snuk
foto: HBO

U nedavnom intervjuu za LA Tajms, Džesi je govorio o tome kako se posljednja epizoda završava na tome kako Tom izdaje Šivtako koja se udružila sa Loganom. I kao što je Džesi rekao, “od promjene vlasti osjeti se zemljotres”. Kako je bilo tebi kada si trebala da odglumiš to, i to bez riječi?

Oh, predobro! Prosto pratiš svoje instinkte kada je scenario tako dobar. To je kao mreža, osjećaš potpunu podršku u tome. Ako se samo prepustiš tome, dogode se nevjerovatne stvari. Magija izlazi iz toga. Da, kraj treće sezone je prilično potresan trenutak za Šiv.

Govoreći o teškim emocijama: u prvoj epizodi četvrte sezone prikazana je razorna scena između Toma i Šiv u njihovom stanu. To je, vjerovatno, jedan od najfrustrirajućih momenata između dvoje glumaca u “Nasljednicima” tokom svih sezona. Šta se Vama najviše urezalo u sjećanje tokom snimanja te scene?

To je bila jedna od naših prvih scena koju smo snimali ove sezone. Šiv ima takvu masku, odbrambeni stav i zidove uzdignute oko sebe. Najbitnije joj je da ne bude ranjiva. Kada uzmemo u obzir sve njene izjave - “trebali bismo raskinuti”, “nismo trebali biti zajedno”- vidi se da, iako ih izgovara blago, u stvarnosti želi da joj se Tom usprotivi na neki način.

Svaki put kada on to ne učini, ona to doživljava kao da joj je zabio nož u leđa. Za nju je to još jedan krah. Veliko nerazumijevanje vlada među njima. Imaju očajničku potrebu jedno za drugim, ali su nesposobni da pokažu to.

Imate još jedan sjajan trenutak u prvoj epizodi. Šiv kaže da je Logan sociopata, ali nikada ne bi bio dobar mučitelj - “ne zato što nema petlju već što nema strpljenje”. Budući da je Šiv jedina ćerka, koliko se razlikuje na početku četvrte sezone neprijateljstvo njeno prema Loganu u poređenju sa odnosom koji njena braća imaju sa ocem?

Dobro pitanje. Ne mislim da je ona nešto posebno više ili manje empatična prema svom ocu u tom trenutku. Mislim da se osjeća izdato, kao kad su je izdali majka i Tom. Osjeća se ranjivo u kontekstu njihovih porodičnih odnosa. Prosto u porodici nema dosta osoba kojima može da se obrati kada joj zatreba. Prvi put je “zaglavila” sa svojom braćom na neki način, a to je za nju nepoznata teritorija.

Zapravo mislio sam više na “neprijateljstvo”, a ne na “empatiju”, iako ste na neki način odgovorili na to. Ali, da li ona osjeća veću mržnju s obzirom na to da je jedina ćerka te je marginalizovana, zapostavljena i žrtva je patrijarhata više nego njena braća?

Definitivno jeste zapostavljena. Šiv po mnogo čemu liči na Logana. Jedna od stvari je to što je Logan odrastao u sredini, gdje se osjećao kao autsajder. Morao je da se bori za ono što ima, da se probije i dođe do vrha na način na koji je to učinio, jer je imao protiv čega da se bori.

Sara Snuk
foto: HBO

Šiv, na sličan način, ima protiv koga da se bori u svojoj porodici. Ima oca i braću. A to što je ona jedina žena u industriji u kojoj dominiraju muškarci znači da su sve okolnosti protiv nje. Njene ambicije su iznad toga, tako da mora da se bori sa svima.

Četrdeset epizoda, 40 sati: koja je Vaša najdraža scena sa snimanja?

Oh, ima ih mnogo! Svaka u kojoj sam bila sa Metjuom ili Kiranom je bila sjajna. Sa njima je na setu uvijek bilo najzabavnije. Uvijek ćete pucati od smijeha sa njima, kao i u bilo kojoj sceni gdje su sva Loganova djeca zajedno.

Zapravo, ima jedna scena koja nikada nije uređena, posljednja epizoda druge sezone kad smo bili u Hrvatskoj, igrali karte na brodu. Iznenađujuće, upotrijebili su sliku tog momenta za promovisanje epizode, ali ta scena nikada nije ubačena u epizodu.

Mislim da je to moja omiljena scena koju smo snimili jer u njoj odjednom shvatite zašto se ta braća i sestra vole, zašto ne mogu jedno bez drugog, zašto su zavisni i zašto ih dovodi u iskušenje drugarski odnos koji imaju jedni prema drugima i koliko su odvučeni zbog ambicija jedni od drugih.

Dakle, igranje karata sa njima je bilo nezaboravno. I to na toj luksuznoj jahti sa pogledom na Dubrovnik- jednostavno zapanjujuće.

Šta gledaoci mogu očekivati od posljednje sezone?

Hmm... prilično je neumoljiva. Biće velike drame, ulog je velik. Biće veoma konfliktna sezona, puna njihovih pokušaja da riješe sukobe. Mislim da će gledaoci biti veoma zadovoljni.

Kako ste se osjećali tokom snimanja posljednje scene?

Snimali smo preko reda. Dakle, posljednja scena koju smo snimili posljednjeg dana snimanja bila je prilično zabavna, odvijala se u kuhinji. Možda nije od najzanimljivijih, ali ona je bila baš ta sa kojom treba završiti. Pretpostavljam, baš zbog te šaljivosti.

Sara Snuk
foto: HBO

Na kraju, činilo se kao da ulozi nisu bili toliko veliki kao što su mogli biti sa završnom scenom u kojoj bismo plakali ili nešto slično. Jer kada se snimanje završilo, čim su izgovorili “snimljeno”, svi su svakako plakali! Ne možete da pobjegnete od stvarnosti kad je ona već ispred vas. Bilo je to veoma tužno.

Prije sedam i po godina tokom predsjedničkih izbora u Americi 2016. godine dobili ste tekst za prvu sezonu. Od tada je prošlo dosta vremena, snimljene su četiri sezone, kako su Vam Nasljednici promijenili život?

Moj život od tada se izuzetno promijenilo. Kada uporedim trenutnu sebe sa onom koja je tada imala 27 godina, vidim da se u mom privatnom životu desilo toliko velikih promjena, taman koliko i u seriji. A ona se odvijala cijelo vrijeme. Za to vrijeme odrasla sam kao glumica, odrasla sam kao osoba. Sada definitivno, nadam se, imam drugačiji tok karijere. Sve ono sa čime sam morala da se suočim baveći se ovim poslom bilo je za mene veliko iskustvo. Toliko sam proputovala zahvaljujući ovom poslu, upoznala sam toliko sjajnih glumaca, divnih i kreativnih saradnika. Sve mi je to zaista promijenilo život.

Bonus video: