”Nasljednici” su mi promijenili život

Škotski glumac Brajan Koks otkriva kako je na njega uticala uloga Logana Roja u hit seriji produkcijske kuće HBO

5246 pregleda 1 komentar(a)
Foto: HBO Max
Foto: HBO Max

Priča o bogataškoj porodici Roj i njihovom medijskom konglomeratu ispričana kroz seriju “Nasljednici” privukla je pažnju velikog broja publike širom svijeta, a škotski glumac Brajan Koks u ovom ostvarenju igra jedno od glavnih uloga.

Njemu je povjerena ulogu Logana Roja, temperamentnog patrijarhalnog oca jedne ambiciozne porodice koja je vlasnik “Waystar Royco” kompanije.

U posljednjoj sezoni serije “Nasljednici” Logan, nakon ostvarivanja nagodbe koju je želio, izgleda izgubljeno i mizerno. Nakon što je izigrao djecu prodajom kompanije Lukasu Metsonu, na rođendan mu je od djece došao samo Konor.

Koks je kazao da je Logan shvatio mrzovoljnu činjenicu da je pogriješio u odnosu ka svojoj djeci, s tim da su i oni ti koji, kada je trebalo, nisu istupili i preuzeli na sebe odgovornost. Loganu nije preostalo ništa dugo nego da živi, to je zapravo ono o čemu se radi u četvrtoj sezoni”, rekao je Koks.

”Muči se da vidi kako se djeca skupa vraćaju njemu i porodici - i da li se zaista vraćaju? To je ono što je ključna stvar za Logana - treba svoju djecu jer su njegova i voli ih. Oni su njegova slaba tačka”, ispričao je on.

Glumac kojeg svjetska publika pamti po ulogama u brojnim filmovima među kojima su “Hrabro srce”, “Bornov identitet”, “Troja”, “Koriolan”, “Čerčil”, tokom svoje karijere koja traje više od pet decenija dobio je brojne nagrade, među kojima su dva priznanja Lorensa Olivjera, nagrada Emi za program u udarnom terminu, Zlatni globus i nagradu Udruženja filmskih glumaca. Koks je 2003. godine bio nominovan za dobijanje Ordena Britanskog carstva.

Brajan Koks
foto: HBO

Ipak, trenutno je u fokusu upravo zbog role Logana u “Nasljednicima” te se osvrnuo na vijest da je serija završena, ne krijući da smatra da je to pun pogodak.

Kad smo ostavili Logana Roja na kraju treće sezone: na šta je bio spreman, naizgled spreman da proda “Waystar Royco” izvršnom direktoru “GoJoa” Lukasu Metsonu (Aleksander Skarsgard) i spreman da mu prepusti kontrolu?

Mislim da je stvar u tome što je Logan u stvari čitavo vrijeme tražio nasljednika. Nadao se da će to biti njegova djeca, zaista je želio da njegova porodica preuzme vlast. Njegova slaba tačka su njegova djeca, bez obzira na sve, voli ih. Da ne voli svoju djecu, bio bi dosta slobodniji čovjek. A njegova djeca ga jednostavno stalno i neumorno razočaravaju zbog osjećaja pohlepe koju gaje u sebi.

Kako se Loganova ličnost uklapa u sve to?

Naravno, ima takvu narav. I ima taj osjećaj apsolutizma. Pored svega toga, on je i mizantrop. Pretvorio se u mizantropa jer je kao dijete bio zlostavljan. Dakle, na neki način, on nije u stanju da funkcioniše na normalan način.

Zašto je ustupanje kontrole Metsonu primamljivije od prepuštanja nasljedstva nekom od djece?

Osjećaj prava na nasljedstvo kod njegove djece je neprihvatljivo. Mislim da Metson zapravo podsjeća Logana na to kakav je bio kada je bio mladić, tako da Logan osjeća da bi biznis bio u sigurnim rukama kod Metsona. Prije toga, Logan je želio da to budu njegova djeca, ali niko od njih nije istupio da preduzme odgovornost. Svi su ga na kraju razočarali.

Logan je morao da se udruži sa Tomom Vamsgansom (Matju Mekfedejn), koji se, tokom kulminacije zadnje sezone, okrenuo protiv Šiv (Sara Snuk), sopstvene žene...

Da, Logan je ponovo svjedočio zlostavljanju Toma od strane Šiv, te i rezultatu toga. Tom je bio obični seoski momak iz Minesote koji je došao u Njujork i kompaniju, pomalo naporan... Takođe, bilo je momenata kada je Tom istupio da preduzme odgovornost, bio je brižan prema Loganu. Niko se nikada nije pobrinuo za Logana, a upravo se Tom po tome razlikovao od njegove djece.

Ne mislite da bi mnogi gledaoci izabrali Toma kao mogućeg budućeg šefa kompanije?

U nekom smislu, Logan je vidio u Tomu moguću budućnost kompanije, ali takođe je želio da mu pruži povjerenje koje zaslužuje. Prošao je dug put za to. Konačno je odluka pala. A kada djeca rade ono što rade, potreban mu je saveznik u porodici. Shvata da osoba koja prolazi kroz agoniju, iako on to ne manifestuje na takav način, jer Tom zna da bude nepopustljiv po tom pitanju, posebno u tako komplikovanom odnosu kao što ima sa likom Nikolasa Brauna - Gregom.

Koliko je ova serija promijenila Vaš život?

”Nasljednici” su doprinijeli ogromnim promjenama u mom životu. Logan Roj je dosta zastrašujući lik. Što sam stariji, shvatam da se profesija glumca sastoji više u onome što nije rečeno, nego u onome što je rečeno. Tako da mislim da Logan još ostaje misteriozan lik na mnogo načina, iako je grub i krvoločan. Međutim, i dalje postoji nešto u čemu je Logan tajanstven, neka tajna koju niste otkrili.

Bonus video: