Snažna emocija veže ga za muziku iz video-igara

Brajan Tajler kroz melodije koje je osmislio za film "Super Mario Bros" želio da se zahvali kompozitoru Koji Kondomu

2610 pregleda 0 komentar(a)
Brajan Tajler, Foto: Jordan Kelsey Knight
Brajan Tajler, Foto: Jordan Kelsey Knight

Kako sumirati skoro 40-godišnju istoriju “Super Mario Bros” igre u 90-minutnoj filmskoj adaptaciji? Serijal sa muzikom je toliko ikoničan da je njegova glavna tema nedavno priznata od strane Nacionalnog registra diskografskih kuća Kongresne biblioteke Sjedinjenih Država kao zvuk nacionalne istorije i kulture. I kako se odlučiti koje melodije iz više od 200 “Mario” igara treba spomenuti kako bi se film dopao što većem broju “Nintendo” fanova, bez obzira da li je njihova igra bila u “Mario-Super Mario Land” serijalu ili “Mario- Kart 64”?

Pomaže ako osoba koju postavite odgovornom za snimanje filma “živi i diše” video-igre. U ovom slučaju je u pitanju Brajan Tajler, najpoznatiji po ozvučavanju filmova “Iron Man 3”, “The Expendables” i “The Fast & Furious”, kao i video-igara kao što su “Army of Two” i “Far Cry 3”.

Tajler se bavi igrama otkako je uzeo džojstik arkadne mašine “Donkey Kong” iz Nintenda iz 1981. godine, pa je radio zajedno sa kreatorom “Maria” Šigeru Mijamotom i kompozitorom Koji Kondom na zvučnoj podlozi filma “Super Mario Bros.”

”Bio sam ‘Mario’ obožavatelj kroz istoriju. I kao i mnogi fanovi, posvetio sam mu toliko vremena i energije da živim u tom svijetu”, kaže Tajler za NME.

Naravno, “Super Mario Bros” film je samo jedna od mnogih franšiza za video-igre koje su posljednjih godina prilagođene velikom platnu. Generalno, ove adaptacije - bilo da su “Sonic The Hedgehog”, “Assassin’s Creed” ili “Resident Evil”, odmiču se od originalnog izvornog materijala, uključujući muziku, što znači da su mnoge kultne teme koje bi fanovi povezali sa video-igrama često izostale.

Tajler je želio svoj rezultat za “Super Mario Bros” film dizajniran da “bude poštovan i da emocionalno dođe u kontakt sa stvarnim igrama”. Radeći rame uz rame sa Kondom, Tajler je iskoristio svoje djetinjstvo da istakne 136 različitih lokacija u filmu koje bi mogle da sadrže specifične “Nintendo” melodije koje se odnose na retro igre poput originalnog “Super Mario Bros” i “Super Mario World to modern-day” favorita kao što su “Mario Kart 8” i “Super Mario 3D World + Bowser’s Fury”.

”Veoma se dobro sjećam ovoga. Kada je Kondo razgovarao sa mnom o preporukama, bilo je prilično ludo jer sam uradio mnogo više posla nego što je iko ikada mogao da zamisli. Bilo je toliko trenutaka kada smo razmišljali o istoj stvari. Bio je zaista ljubazan u vezi sa svim”, objašnjava Tajler.

To ne znači da se Tajlerova partitura u potpunosti sastoji od remiksa i aranžmana muzike iz “Mario” igara. U stvari, velika većina partitura je originalna muzika koju je napisao Tajler, koji je morao da obezbijedi emocionalnu vezu svoje muzike sa ljubiteljima “Mario igara”.

”Postoji složenost određenih melodija koje u filmu prenose zaista specifične stvari koje ne bi bile obuhvaćene temama igara. Dakle, trebalo je malo umijeća i osnovnih motiva da se pokažu avanture stvari, tužni trenuci, romantični trenuci”, objašnjava on.

Tajler je proveo dosta vremena proučavajući kako bi mogao da natjera muziku da emocionalno utiče na narativ i smislio je poseban način da to učini, da tema i melodija ostanu iste, ali da promijeni strukturu akorda u skladu sa određenom emocijom. Kao primjer, Tajler ukazuje na temu Princess Peach, lika sa prelijepom trijumfalnom melodijom koja se, ako je potrebno, lako može pojačati kako bi postala mračnija ili radosnija.

Tajler je koristio Kondov veseli i električni stil pisanja u svojim originalnim kompozicijama za partituru, tako da bi njegova muzika i “Mario” teme postale jedno. “Nova muzika je morala biti ugrađena u nostalgiju, poput ‘prepoznajem da je ovo Mario’, čak i ako ste je čuli samo četiri sekunde. Na kraju je sve došlo na svoje”, dodaje on.

Jedan od razloga zašto je Tajler bio toliko strastven da ostane vjeran Kondovoj originalnoj muzici i njegovom stilu pisanja partiture za “The Super Mario Bros” film je snažna emocionalna vezanost koju osjeća prema muzici video-igara tokom decenija igranja.

Kada čuje muziku iz “Mario Kart 64”, “Metal Gear Solid” ili “Gran Turismo”, Tajler se teleportuje u vrijeme kada je provodio cijelu noć igrajući ove igre sa svojim prijateljima. Neke od njegovih najupečatljivijih uspomena u igri uključuju sate provedene u rekreiranju “Marathon” mapa u “Unreal Tournamentu” i samo sjedenje i slušanje “Halo” soundtraka od početka do kraja sa jednim od njegovih najboljih prijatelja nakon posebno teške noći na “Coachelli”.

”To vam pokazuje kako je ovaj stalno prisutan u vašem mozgu, zajedno sa svim tim iskustvima. Za mene, posebno kao muzičara i kompozitora, ovo se nalazi na posebnom mjestu”, kaže Tajler.

”Bilo je to kao da sam u svoj muzički mozak i dušu ubacio sav posao koji su ti ljudi radili prije mene. Kao da stojim na ramenima divova i to je uticalo na mene koliko i sve ostalo u mom životu”, završava on.

Bonus video: