Uvijek postoji nada za nastavak „Nasljednika”

Nikolas Braun priča o posljednjoj sezoni serije, zahvaljujući kojoj je imao i dvije nominacije za nagradu Emi

1705 pregleda 0 komentar(a)
Foto: HBO
Foto: HBO

Uloga Grega Hirša u HBO-voj seriji “Nasljednici” američkom glumcu Nikolasu Braunu donijela je dvije nominacije za nagradu Emi i to za najboljeg sporednog glumca u dramskoj seriji 2020. i 2022. godine.

Hirš je rođak i “satelit” Rojevih, toksične medijske familije. On se, kako serija odmiče, sve više nalazi u društvu moćnih i prestižnih persona, u njihovoj prljavoj raskoši. To ga istovremeno zbunjuje i privlači. Njegova uloga je najpopularniji antiheroj među svim serijama HBO.

Posljednja, četvrta sezona označava kraj bitke oko “Waystara Royca” između Logana Roja (Brajana Koksa) i njegove djece, koju glume Džeremi Strong, Sara Snuk, Kiran Kalkin i Alan Rak. Aleksander Skarsgord ponavlja svoju ulogu tehnološkog vizionara i mogućeg kupca “Royca” Lukasa Metsona, dok Braunov lik Greg i Tom Metjua Mekfajdena produbljuju svoje savezništvo.

Nikolas Braun za HBO MAX otkriva poneke zanimljivosti o završetku serije “Nasljednici” nakon četvrte sezone. Međutim, kao i ostala glumačka ekipa, odlučio je da čuva publiku pod veom misterije o ostalim detaljima.

Šta mislite o tome što je ovo posljednja sezona Nasljednika?

Imam pomiješane emocije u vezi sa tim. Mislim da je sezona nevjerovatno dobra. Ono kroz šta prolaze moj i drugi likovi jednostavno je zapanjujuće. Stoga zadovoljan sam što se tiče kreativne strane. Međutim, ova ekipa će mi jako nedostajati. Ovi glumci, cijela ekipa sa kojom smo radili, neki čak od samog početka i pilot epizode, prosto su najbolji!

Postojala je stenografija koja je došla tokom dugog zajedničkog rada. Znali su šta Greg voli da pije na žurci. Znali su koju ću kravatu najvjerovatnije da izaberem. Znali su kada želim da se ošišam. I druge stvari poput ovih, veoma je jednostavno. To su neke od divnih stvari od kojih moraš da se odrekneš.

Kako je glumački dio serije saznao da se snima posljednja sezona serije?

Znali smo prije nego što smo počeli da snimamo sezonu, da postoji velika šansa da je to posljednja. Džesi nas je na neki način pripremio za to. Nikada nije rekao: “To je 100 odsto”, čak ni tokom posljednjeg čitanja scenarija nije rekao da je kraj, već: ‘Došao je kraj. Samo ako mi nešto briljantno padne na pamet sljedeće godine, te baš zaželim da to snimim, biće produžetka’. Ali uvijek je ostavljao malo nade.

Kakav je na početku ove sezone odnos između Toma i Grega, kako oni kažu “Odvratne braće”?

Mislim da se jako dobro osjećaju, kao da su na vrhuncu. Udružili su se sa Loganom. Oni su na jačoj strani, na strani snage. To je vjerovatno strana koja je nepobjedljiva. Tom ima veći udio u poslu, sa više odgovornosti, dok je Greg na njegovoj strani. Mislim da se na strani skoro razvedenog Toma, Greg osjeća prilično slobodno, te želi da bude odvratan u neku ruku.

Kako je bilo blisko sarađivati sa Metjuom Mekfajdenom tokom četiri sezone?

Stekli smo jedan nevjerovatan drugarski odnos. Imamo toliko toga što jedva čekamo da okusimo tokom svake epizode. Toliko scena za koje znamo da će biti zabavne za odglumiti.

Volim ga kao osobu. Sviđa mi se kako živi svoj život van snimanja. Pravi je porodični čovjek. Ugledam se na njega. Pored toga i na setu sam puno naučio od njega kao glumca. Probali smo svašta. Osjećao sam neprestano teženje različitim eksperimentima i znao sam da mu mogu vjerovati, a on je znao da može meni vjerovati. Svašta bismo isprobali, a onda jedva čekali da vidimo šta će se desiti. Kako dobar osjećaj.

Koja je Vaša najdraža scena od ovih 40 epizoda i snimljenih 40 sati?

Postoji scena na jahti gdje su svi glavni glumci prisutni - scena za velikim okruglim stolom gdje svi diskutuju o tome ko će biti “žrtveno jagnje” ili kako god Logan opisao to. Ko treba da snese odgovornost za skandal na krstarenju. Bilo je to zaista jedno lijepo glumačko iskustvo. Mislim da je to scena od cijelih 10-15 stranica, sa svim našim glavnim likovima za okruglim stolom.

Tekst je nevjerovatan, on je poput duge scene u predstavi, možete da vidite kako jasno svi glumci razumiju svoje karaktere. Pa čak iako se pojave sa svega dvije-tri rečenice, kao što to urade Frenk ili Karl, bude upečatljivo. Prosto vidite veliki sto za kojim su se našli samo izvrsni glumci. Bila je to predivna scena u kojoj sam učestvovao.

Ranije smo pričali o tome kako ste u filmu “Zola”, glumeći lik Dereka, imali crveni osip na nosu, što je bila vaša ideja kako biste pokazali njegovu nedotjeranost. Slično tome, rekli ste da ste uticali na izgled Vašeg lika Grega, dužinu njegove kravate, ton boje odijela, i sve to s ciljem kako biste pokazali što bolje njegov karakter. Šta možemo da shvatimo iz dužine Gregove kravate, boje i tona njegovog odijela, da li je to nešto o njegovom psihičkom stanju?

Greg se osjeća prilično dobro na početku nove sezone. Ima veću ulogu u ATN-u (American Television Network pod vlasništvom Waystar Royco). Vidim ga kao lika koji je počeo da ide u teretanu i koji je učlanjen u luksuznu fitnes kompaniju Equinox. On pokušava da izgleda kao ostvaren čovjek u ovom poslovnom svijetu. Ima veću odgovornost - nadzire druge ljude, stoga mislim da se osjeća kao neki mini-šef. Mini-Tom.

I da, još uvijek su mi veoma bitne te pojedinosti, sitnice. Odabir odijela: važna je i marka odijela, i njegova cijena. Isto važi za cipele i satove: Greg je nabavio jedan ili dva sata u periodu između dvije sezone u kojima ga nijesmo gledali. Tako da sada definitivno možete da uočite da ima više novca, te veću platu.

Kako ste se promijenili kao glumac tokom ove četiri serije i sedam godina?

Budući da se cijeli scenario razvijao tokom svih ovih godina, mislim da me je naučilo da ga čitam totalno drugačije, da budem pažljiviji i da tražim što više detalja. Džesi i ostali scenaristi serije pišu dodajući toliko konteksta u scenama i pričama likova koji se odvijaju iz godine u godinu. Dodaju toliko humora i namjere likovima. Najbitnije mi je bilo da je ne propustim prilike koje su oni pružili tekstualno Gregu kao jednom od likova.

Pored toga, dešavalo se da moram da donosem velike samostalne odluke. Kada si dio tako velike glumačke ekipe, ne možeš se voditi isključivo smjernicama i odlukama Marka Majloda ili Džesija, ili nekog drugog režisera. Morate da donesete velike odluke za sebe. Tako bih volio ponekad da dođem sa nekoliko opcija kako treba odigrati neku scenu. Ako jedna od njih za koju sam bio siguran da je sjajna ne uspije, znao sam da će mi Džesi ili Mark pomoći da pronađem pravu. Imam isključivu vjeru u Džesijev instinkt. On uvijek zna šta može da obogati scenu ili moju izvedbu kako bih što tačnije prenio na ekrane ono što je u scenariju.

Za kraj, jedno kratko pitanje: šta gledaoci mogu da očekuju od finalne sezone?

Biznis.

Neki neobičan način vođenja biznisa?

Biznis. Porodično vođenje biznisa.

Bonus video: