Filmovi koji možda zarade milijardu u 2023. godini

Portal IGN pokušao da predvidi koja će to ostvarenja dobro proći na blagajnama

3406 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zarada na blagajnama je oduvijek bila bitna za filmove, pogotovo za one iz Holivuda. Samo 50 filmova je zaradilo preko milijardu dolara u istoriji filma, a neki od njih su: The Dark Knight, Juarssic Park, Titanic, Avengers: Infinity War.

Filmska 2019. godina još uvijek predstavlja rekord kada je čak devet filmova prešlo milijardu širom svjetskih blagajni, od kojih je osam bilo u Disney produkciji, osim filma "Džoker". Pandemija je usporila rad bioskopa, a samim tim i zarade filmova. Već, 2021. je samo "Spider-Man: No Way Home" uspio da pređe milijardu, dok su "No Time to Die" i "F9: The Fast Saga" bili relativno blizu. Prošla godina je bila uspješnija: čak je tri filma zaradilo preko milijardu: "Avatar: The Way of Water", "Top Gun: Maverick" i "Jurassic World: Dominion", dok je blizu bio "Doctor Strange in the Multiverse of Madness".

Ova godina za sad izgleda malo slabija od prethodne, ali je portal IGN pokušao da predvidi nekoliko filmova koji će možda zaraditi preko milijardu dolara širom svijeta...

The Super Mario Bros.

Ovaj film je širom svijeta zaradio preko 875 miliona dolara, te će najverovatnije preći milijardu. Studio Illumination ima vrlo lukrativnu prošlost. Dva filma su otišli preko milijardu dolara, dok je "Minions: The Rise of Gru", bio jedan od uspješnijih prošle godine. Film je animiran, te nema ograničenu publiku, pušta se širom svijeta i baziran je na ubjedljivo najpopularnijem liku iz istorije video igara. "The Super Mario Bros" ima velik potencijal da zaradi još više novca nego sad, a po svemu sudeći prelazi milijardu i postaje jedan od već više od 50 filmova koji su prešli taj cilj.

Fast X

Pretposljednji film u Fast and Furious serijalu nam stiže sredinom maja. U pitanju je već deseti film u serijalu, te je, sudeći po interesovanju za prethodne djelove sigurno preći milijardu dolara i postati jedan od tri koji su to već učinili (Furious 7 i The Fate of the Furious). Prošli film je zaradio nešto preko 720 miliona dolara, što je bilo manje od predviđenog, ali ovaj film više nije ograničen pandemijskim bioskopskim uslovima. Sa budžetom od ogromnih 340 miliona dolara i bogatim glumačkim ansamblom, Fast X će zasigurno biti jedan od filmova koji zarađuje preko milijardu dolara ove godine.

Indiana Jones and the Dial of Destiny

Da li će dugoočekivani povratak kultnog Indijane na velika platna biti dovoljno dobar razlog da njegov peti film zaradi preko milijardu? Trejleri koje su do sada objavili su nevjerovatni i obećavaju još jednu nezaboravnu, ali i posljednju avanturu Indijane Džounsa, barem sa Harisonom Fordom u ulozi. Marketinška kampanja je solidna za sad, ali nam ostaje da sačekamo do 30. juna kako bismo vidjeli kako prolazi na blagajnama!

The Flash

Ovaj film je preživio nevjerovatan produkcijski pakao i još uvijek je neizvijesno da li ćemo ga ovog juna pogledati u bioskopima. Koliko god imao kontroverzi iza kamere, "The Flash" ima za sad odličan marketing. Ovo bi trebalo da bude ne samo prvi Fleš solo film, već i film gdje posljednji put viđamo Bena Afleka kao Betmena. Slično, ovo je i povratak Majkla Kitona u kostim Betmena nakon duže od 30 godina, a i film bi trebalo da služi kao resetovanje cjelokupnog DC svijeta. Dakle, The Flash ima velik potencijal da zaradi preko milijardu, osim ako Ezra Miler ne uradi neku ilegalnu papazjaniju.

Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One

Prošle godine je "Top Gun: Maverick" bio jedan od najuspješnijih filmova, te se to donekle očekuje i za već sedmi film u Mission: Impossible serijalu. Valjda će Kruzove vratolomije ponovo osigurati uspjeh na svjetskim blagajnama. Da li je pet godina bilo dovoljno da se napravi dovoljno velik hajp koji bi mogao da osigura zaradu preko milijardu dolara za ovaj film?

"Aquaman and the Lost Kingdom", "Barbie" ili "Oppenheimer" su još neki veći filmovi koji izlaze 2023. godine. Iako su na nivou blokbastera koji će zasigurno zaraditi mnogo, pitanje je hoće li preći milijardu.

Bonus video: