Ovo je kraj moje karijere

Met Dejmon priznao da mu se nije dopao scenario za treći dio “Bornovog ultimatuma”

28414 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Većina dobrih scenarista Holivuda može se pohvaliti dobrim instinktom. Bez obzira na to koliko puta bi zurili u prazan list papira, smišljajući dobar scenario, legende poput Arona Sorkina napravile su karijeru zahvaljujući nekim od najluđih dijaloga koji su ikada prevedeni sa stranica na ekrane. Međutim, Met Dejmon im ne daje da se tako lako opuste, piše Tim Kofman.

Prije nego što je Dejmon postao glumac, dugo je radio na pisanju scenarija. Prije nego što je odradio svoju najuspješniju ulogu u filmu “Dobri Vil Hanting”, radio na ideji tog filma u školi zajedno sa Benom Aflekom, iako nisu imali novac za njegovo transponovanje na velike ekrane. Kada su dobili harizmatičnog Robina Vilijamsa za ulogu, počeli su snimanje filma, za koji su kasnije dobili Oskara za “najbolji scenario”. Nakon uspjeha filma, i Dejmon je stekao status slavne osobe, nakon čega je glumio u klasicima kao što su “Talentovani gospodin Ripli” i “Spašavanje vojnika Rajana”.

Kada je dobio poziv za ulogu Džejsona Bornija u adaptaciji franšize slavne knjige, Dejmon nije polagao velike nade u ovaj projekat, rekavši za GQ:

”Kada sam se prijavio za ulogu u prvom dijelu, prijavio sam se samo za nju. Mislio sam ako prvi dio bude dobar, snimaće se i druga dva. Niko nije mislio da će uspjeti, pa su rekli, ‘jedan je dovoljan’”.

Nakon što je uspjeh prvog dijela filma bio veći nego što je iko očekivao, Dejmon se vratio u snimanje druga dva. Iako je vjerovatno uživao tokom prvih snimanja, glumac je imao dosta pitanja povodom nacrta trećeg dijela filma, režisera Tonija Gilroja “Bornov Ultimatum”.

S obzirom na to da su prvi djelovi filma stekli popularnost, iz “Universal Studios” imali su dovoljno povjerenja u Gilroja, te su mu dali veći dio novca prije nego što je scenario bio napisan do kraja, što je dovelo do toga da je režiser predao jedan od svojih početnih nacrta scenarija kao konačni proizvod. Iako je studio možda bio impresioniran, Dejmon je bio prestravljen kada je prvi put vidio cijelu priču.

U to vrijeme Dejmon je mislio da će film doživjeti krah, objašnjavajući za GQ:

”Ne krivim Tonija što je uzeo brod pun novca i predao onakav scenario, već za to što je bilo prosto nečitljivo. Ovo je kraj moje karijere. Mislim, mogao bih ovo staviti na eBay, i igra bi bila gotova za njega. Užasno je. Stvarno je sramno. Uglavnom, pokušao je, uzeo novac i otišao”.

Iako Dejmon možda nije želio da ima ulogu u izvornoj verziji scenarija, različita dešavanja dovela su do zadovoljavajućeg završetka franšize za njene obožavaoce. Nakon što se sve sleglo, Dejmon se na kraju izvinio Gilroju, ublaživši svoje komentare.

”Da ga ne poštujem i ne cijenim njegov talenat, onda me zaista ne bi bilo briga. Ali moja osjećanja bila su povrijeđena. To je sve. Baš zato nije trebalo išta da govorim. Ovo je između mene i njega. Dakle, govoriti bilo šta javno, je dođavola glupo i neprofesionalno, pomalo glupo s moje strane”, priznao je Dejmon.

M.ERAKOVIĆ

Bonus video: