NAJTEŽI ŽIVOTNI UDARAC ČUVENOG GLUMCA

Ljubiša Samardžić se nikad nije oporavio od smrti sina

Dragan je u 34. godini preminuo od leukemije, i život je izgubio smisao na trenutak, međutim, uz pomoć supruge Mire koja ga je podigla sa dna, uspio je da se izbori i krene dalje
122 pregleda 10 komentar(a)
Ljubiša Samardžić, Foto: Wikimedia Commons/Stevan Kragujević
Ljubiša Samardžić, Foto: Wikimedia Commons/Stevan Kragujević
Ažurirano: 09.09.2017. 07:45h

Jedna od najvećih legendi jugoslovenske kinematografije, Ljubiša Samardžić Smoki, preminuo je u 81. godini godini života poslije duge i teške bolesti.

Iza njega su ostale brojne upečatljive uloge i mnogobrojni intervjui, a u jednom je posebno otvorio dušu. Tada smo saznali da ga život nije mazio, ali i da je uprkos teškoćama koračao uzdignute glave, piše srpski Telegraf.

"Ja sam u stvari čovjek iz rudarske porodice, koji smatra da je taj rudarski hljeb zaista težak. Znam da sam kao dijete upamtio nešto veoma značajno, a to je poštovanje čovjeka po svaku cijenu i požrtvovanje za svakoga. Uvijek sam u igru unosio srce i iskrenost, željeći po svaku cijenu da mi se to vrati. Na sreću, ta moja iskrenost je bila presudna da imam veliki, ogroman kredibilitet autora i kod kolega," govorio je poznati umjetnik.

Ipak najteži životni udarac doživio je kada je ostao bez sina Dragana, koji je preminuo u 34. godini od leukemije. Zbog gubitka sina, njegov život je izgubio smisao na trenutak, međutim, uz pomoć supruge Mire koja ga je podigla sa dna, uspio je da se izbori i krene dalje, piše srpski list.

"Od kad smo formirali porodičnu produkciju prije dvadeset i kusur godina, naš Gaga je obavljao veoma delikatne produkcione poslove. Poslije njegovog odlaska produkcija je ostala bez glave. Majka u prvo vrijeme nije mogla ništa da radi, jer je njegov odlazak trebalo izdržati. Kada je Gaga odlazio, mislio sam da neću moći da izdržim i da će mi uskoro doći kraj, ali me je Mira trgnula i natjerala da radim jer ću u tome, kako je rekla, naći smisao opstanka. Kako je vrijeme odmicalo, a teret bivao sve veći i veći na mojim plećima jer je dugove trebalo vratiti, Mira je shvatila situaciju i spontano je zauzela njegovo mjesto u produkciji. Ona je oduvijek mnogo radila jer potiče iz čestite i vrijedne porodice u kojoj je rad svetinja, a ne teret. Nas dvoje smo srećan spoj. Težimo istom cilju, da snimimo nešto prijatno, lijepo, ukusno, da djelo nosi toplinu, da ispunjava ljude, da mogu da gledaju i babe i djeca. Mi jedno prema drugom imamo nesebičan odnos i u poslu i u životu, što je rijetkost za današnje brakove. Zajedno smo jači, odolijevamo uspješno prijekim pogledima," potresnim glasom pričao je tada Samardžić.

Poznat kao umjetnik koji brižljivo čuva intimu, prilikom rada na seriji "Miris kiše na Balkanu" otkrio je nekoliko detalja o svojoj ženi Miri koja mu je bila oslonac i davala vjetar u leđa.

"Kao što je ljubav presudna u životu junaka "Miris kiše na Balkanu", tako je i za mene ljubav bila presudna u izboru životnog saputnika, iako je moja majka "zagovarala" drugu. Zavolio sam prelijepu, šarmantu, pametnu i premladu Miru iz čestite građanske porodice. Vodio sam računa s kim počinjem zajednički život. Osjećao sam da je ona žena mog života. I nisam se prevario. Mira je rasla u porodici koja poštuje dom, knjigu, muziku, pozorište, ali ponajmanje film. Vjenčanjem je u moj razbarušeni život unijela unutrašnji red i mir, neophodan za mirnu karijeru glumca. Divio sam se njenom odnosu prema djeci, meni, prijateljima, smislu za ljepotu, a posebno komunikaciji s ljudima. Bila je i ostala ponosna. Ćutala je i kada jesmo i kada nismo imali, znala je da drugima podari radost i pomoć, i sve je uvijek činila srcem, iskrenošću. I sve ove vrline unijela je i u naš zajednički posao," pričao je proslavljeni glumac.

Smrt kolega ga je takođe demoralisala, podsjeća Telegraf.

"Kad je Gaga odlazio, mislio sam da neću izdržati i da će mi uskoro doći kraj. Mira me prenula i trgnula, jer je bila svjesna da sam moralno pao, smršao, izgubio volju za bilo čime. Govorila mi je: "Čovječe, život je smrt, upamti to! Nastavi da radiš jer ćeš u tome naći smisao opstanka". Bila je u pravu. Šteta što nije završila psihologiju," govorio bi Samardžić.

Nikada ga pozitivan duh nije izdao, a prije nekoliko mjeseci pojavio se na jednom događaju.

"Zdravlje nije baš najbolje, ali u svakom slučaju idemo dalje," kazao je tad glumac.

Osim supruge Mire, oslonac mu je bila ćerka Jovana, ali i unuci.

"Unuci su u naš život unijeli novu energiju. Mira je bila i ostala stub kuće, oslonac i golema pomoć," rekao je.