Deset potcijenjenih savremenih glumaca

”Farout Magazin” sastavio listu onih koji su ostvarili zapažene uloge, međutim moderna kinematografija ih konstantno zanemaruje, te nikad nijesu dobili priznanja

8745 pregleda 3 komentar(a)
Riz Ahmed, Foto: Shutterstock
Riz Ahmed, Foto: Shutterstock

Gluma nije laka, inače bi se svi poređali u bloku Holivud bulevar u nadi da dobiju ulogu u sljedećem filmu “Paklenih ulica”, jer su ljubitelji raznih benzinaca i dizela. Bez obzira na to, dosta glumaca muči se dok dođe do Holivuda, zbog čega većina ostane nezapažena, piše “Farout Magazine”.

Naravno, svi znamo da su Džek Nikolson, Marlon Brando, Danijel Dej-Luis, Hoakin Finiks, Filip Simor Hofman i Tilda Svinton jedni od najvećih glumaca svih vremena, ali šta je sa ostalim sporednim zvijezdama koje su ih podupirale tokom njihovih najpoznatijih uloga?

”Farout Magazin” napravio je listu deset najpotcijenjenijih glumaca moderne kinematografije, ističući one glumce koji rijetko dobijaju pažnju koju zaslužuju, bilo da je od strane obožavaoca na društvenim mrežama ili kritičara u profesionalnom polju. Svi ovi glumci pojavili su se u nekim od najuspješnijih savremenih filmova, ali su ostali pod sjenkom onih u glavnim ulogama.

Riz Ahmed

Riz Ahmed: Uvijek impresionira publiku
Riz Ahmed: Uvijek impresionira publikufoto: Shutterstock

Britanski glumac Riz Ahmed osvojio je Oskar 2022. godine za kratkometražni film “The Long Goodbye”, a godinu dana prije toga nije dobio zasluženu nagradu za najboljeg glumca za ulogu u filmu “Zvuk metala” Dariusa Mardera. Pored Entonija Hopkinsa, Ahmedov nastup u filmu je bio je potpuno zanemaren, uprkos tome što je bio veoma očaravajući, davajući publici jaku emocionalnu energiju.

Ovo nije jedini film u kojem je impresionirao publiku. Ahmed je sposoban za različite vrste glumačkih uloga, kao što su one u filmovima “Nightcrawler” Dena Gilroja, “Four lions” Kristofera Morisa i “Rogue One”.

Toni Kolet

Australijanska glumica Toni Kolet pojavljivala se u nizu slavnih filmova posljednjih godina, a komercijalno najuspješniju ulogu ostvarila je u hororu “Hereditary” iz 2018. godine. Vrijedjela je da dobije nominaciju za Oskar za ulogu u tom filmu, ali je ostala zanemarena, kao i 2006. godine za ulogu u filmovu “Little Miss Sunshine”, te 2002. godine u komediji “About a Boy”.

Toni Kolet: Pojavljivala se u nizu slavnih filmova poslednjih godina
Toni Kolet: Pojavljivala se u nizu slavnih filmova poslednjih godinafoto: Shutterstock

Uvijek dajući sve od sebe, Kolet je redovno ignorisana od strane cijele industrije, osim momenta kada je bila nominovana za ulogu u naučno-fantastičnom filmu, “Šesto čulo” M. Najta Šamalana 2000. godine.

Ben Foster

Ne govorimo sad o bivšem fudbaleru Mančester junajteda i Wrexhama, već o glumcu Benu Fosteru. Foster je onaj glumac čije biste lice prepoznali, ali ne biste mogli tačno da se sjetite iz kojih filmovima ga zapravo poznajete. Nominovan za Prajmtajm Emi za ulogu u “The Survivor”, Foster je takođe impresionirao publiku u brojnim filmovima, kao što su “Hell or High Water” Dejvida Mekenzija i “3:10 Yume” Džejmsa Mengolda.

Ben Foster: Nominovan za Prajmtajm Emi
Ben Foster: Nominovan za Prajmtajm Emifoto: Shutterstock

Njegova najbolja kinematografska uloga bila je u potcijenjenoj drami Debre Granik “Ne ostavljaj ni traga”, gdje je Foster glumio Vila, oca koji živi u divljini sa svojom 13-godišnjom ćerkom.

Čarli Hanam

Britanski glumac Čarli Hanam još 2005. godine je na početku bio ismijavan zbog svog groznog londonskog naglaska u filmu “Huligani” Leksija Aleksandera, ali od tada je daleko dogurao. Budući da nikada nije dobio priznanje od industrije, Hanam je svakako uživao u ulogama u čuvenim savremenim filmovima i TV emisijama kao što su “The Lost City of Z” Džejmsa Greja i FOX-ova serija “Sinovi anarhije”.

Čarli Hanam: Ismijavan zbog groznog londonskog naglasksa
Čarli Hanam: Ismijavan zbog groznog londonskog naglasksafoto: Shutterstock

Pored njih, Hanam je očarao gledaoce ulogom u ostvarenju “Istinita priča o Kelijevoj bandi” iz 2019. godine, u “Papilonu” 2017. i “The Gentlemen” Gaja Ričija.

Dajana Kruger

Još jedna holivudska zvijezda koju industrija nikada nije ocijenila je Dajana Kruger, najpoznatija po ulozi Bridžit u filmu Kventina Tarantina “Inglourious Basterds” 2009. godine. Impresionirajući kao dio glumačke ekipe u filmu nominovanom za Oskar, Kruger je takođe ostvarila briljantne uloge u filmovima Fatiha Akina “Niotkuda” iz 2017. godine i u kriminalističkoj drami “The Infiltrator” iz 2016. godine.

Dajana Kruger: Ostvarila brilijantne uloge u filmovima
Dajana Kruger: Ostvarila brilijantne uloge u filmovimafoto: Shutterstock

Uzimajući u ozbir da Kruger doprinosi stilu i realizmu u svakom svom performansu, i brojnost popularnih filmova u kojim je glumila, nije jasno zašto je ostala zanemarena od strane industrije.

Kiki Lejn

Odlučili smo da stavimo Kiki Lejn u ovu listu zbog njenog performansa u jednom od najpotcijenjenijih filmova 21. vijeka, od Barija Dženkinsa, iz 2018. godine, pod nazivom “Šapat ulice”. Zasjenjen Dženkinsovim pobjednikom u kategoriji “Najbolji film” - “Moonlight”, ostvarenje “Šapat ulice” je značajna priča o mladoj ženi koja je trudna u momentu kada pokušava da dokaže da je njen momak nevin u navodnim zločinima.

Kiki Lejn: Nije dobila pažnju koju zaslužuje
Kiki Lejn: Nije dobila pažnju koju zaslužujefoto: Shutterstock

Nakon veličanstvene izvedbe u Dženkinsovom filmu, Lejn je glumila u “Native Son” Rašida Džonsona i “Don’t Worry Darling” Olivije Vajld, ali još uvijek nije dobila pažnju koju zaslužuje.

Ben Mendelson

Nema boljeg savremenog glumca od Bena Mendelsona, australijskog glumca koji je najpoznatiji po ulozi negativca u filmu “Rogue One: A Star Wars Story” iz 2016. godine. Iako je njegova karikaturna izvedba vrlo simpatična, Mendelson je pokazao da je vrijedan pohvala u mnogim vrhunskim ulogama, a posebno u filmu “Animal Kingdom” Dejvida Mišoa iz 2010. godine.

Ben Mendelson: Nema boljeg savremenog glumca
Ben Mendelson: Nema boljeg savremenog glumcafoto: Shutterstock

Pojavljujući se kao sporedni glumac Žaklin Viver, Gaja Pirsa i Džoela Edžertona, Mendelson igra prijeteću ulogu Endrju ‘Popa’ Kodija, glave kriminalne porodice koja je naizgled izgubila svaki osjećaj za ljudskost.

Šarlot Rempling

Naravno, kultna britanska glumica Šarlot Rempling poznata po silnim uticajnim ulogama u kinematografiji, čak je bila nominovana za Oskar 2016. godine za svoju očaravajuću izvedbu u filmu Endrua Hejga “45 Years”, ali ne smatramo da je ikada zaista dobila zaslužnu pohvalu.

Šarlot Rempling: Poznata po silnim uticajnim ulogama u kinematografiji
Šarlot Rempling: Poznata po silnim uticajnim ulogama u kinematografijifoto: Shutterstock

Pored toga, Rempling je takođe sarađivala sa Larsom fon Trirom u filmu “Melancholia” 2011. i Denisom Vilnevim u filmu “Dune” 2021. godine. Ipak, čini se, da slabo ko cijeni njenu predanost zanatu kad god se pojavi na ekranu.

Majkl Šenon

Poput mnogih glumaca sa ovog spiska, Majkl Šenon je dobio priznanje od glumačke Akademije, dva puta je nominovan za svoj rad, samo nikada nije otišao sa blistavom statuom Oskara u ruci. Nominovan je za dvije sporedne uloge, prva je bila u “Revolutionary Road” iz 2009. godine, a druga u filmu “Nocturnal Animals” iz 2017. godine. Šenon nikad nije uspio da osvoji nagradu, uprkos nizu spektakularnih savremenih uloga.

Majkl Šenon: Dva puta bio nominovan za svoj rad
Majkl Šenon: Dva puta bio nominovan za svoj radfoto: Shutterstock

Obožaoci filmova o supermenima mogli bi ga pohvaliti za njegovu posvećenost glumi kad je u pitanju rola Zod u ostvarenju “Čovjek od čelika”, ali je takođe imao i bolje uloge, kao što je ona u “Take Shelter” iz 2011. i “99 Homes” iz 2014. godine.

Mija Vašikovska

Rijetko ćete vidjeti ovu kraljicu nezavisne kinematografije australijsku glumicu Miju Vašikovsku u nekoj velikoj ulozi. Umjesto toga, Vašikovska je uživala u saradnji sa Park Chan-Vukom, Džimom Džarmušom, Dejvdom Kronenbergom, Ričardom Ajoadijom, Mijom Hansen-Lovom.

Mija Vašikovska: Kraljica nezavisne kinematografije
Mija Vašikovska: Kraljica nezavisne kinematografijefoto: Shutterstock

U svakom pojedinačnom filmu u kojem je glumila, Vašikovska je impresionirala publiku, ali industrija je nikada nije istinski prepoznala. Ipak, sve bi se to moglo promijeniti sa objavljivanjem dugoočekivanog filma Džesike Hausner “Club Zero”.

Bonus video: